Categories
GIS-avautumiset

Viikko 2: Hieman ärsytti, mutta ei se haitannut

Helou! 

Suhtauduin toiseen kurssikertaan ja sen tehtäviin vähän avoimemmin mielin. Mieltä helpotti lukea kanssakurssilaisten blogeja, kuten Tytin (Nyrönen, 2023) ja Jennan (Nieminen, 2023), joilla oli samanlaisia vaikeuksia kuin minulla ensimmäisen viikon tehtävien kanssa. Sain tämän viikon tunnilla myös selvennyksen siitä, miten viime viikon 3. vaikeustason tehtävään (aineiston lataaminen ja avaaminen rajapinnan kautta QGIS:issä) olisi kuulunut ryhtyä. Viime viikolla ihmettelinkin, miksi ohjeissa ollut linkki ei johtanut mihinkään, mutta nyt olen paljon viisaampi. Muutos GIS-velhoksi alkaa ihan pienimmistäkin oivalluksista!

Rajapintojen kautta aineistojen latailu oli itselleni melko kiinnostavaa ja ajoin jopa hauskaakin..! Olen miettinyt, mistä erilaisia komponentteja saadaan lisättyä omiin tekemiin karttoihin ilman, että niitä tarvitsisi ulkoisen aineiston perusteella digitalisoida, kuten viime syksyn ”Tiedon esittäminen” -kurssilla tehtiin. Minulla lähti yhdessä vaiheessa vähän käsistä ja latailin tunnilla kymmenen eri Väyläviraston karttatasoa. Esitin keskittyväni Artun ohjeisiin, mutta oikeasti mietin niitä kaikkia mahdollisuuksia tieto rajapintojen olemassaolosta oli just avannut minulle. Jee! Haluaisin erikseen myös mainita, että on se todella hienoa, että ainakin Suomessa monet tahot tuottavat tällaisia ilmaiseksi ladattavia aineistoja.

Lucas <3 tiedon demokratisointi

Keskustelimme myös mittakaavakysymyksestä ja eritarkkuuksisten (onhan tuo oikea sana?) karttojen hyödyistä ja haitoista. Minua henkilökohtaisesti häiritsee tähän asti käyttämämme Tilastokeskuksen tekemän kuntakartan yksinkertaistettuus, mutta ymmärrän myös, että jokaisen Ahvenanmaan ja rannikon saaren tai kuntien mutkittelevien rajojen näyttäminen kartassa ei ole visuaalisesti järkevää tai relevanttia kaikissa tapauksissa.


Tässä blogikirjoituksessa esittelen 3 tunnilla tekemääni karttaa, jotka kuvaavat eri projektioiden aiheuttamia vääristymiä Suomen pinta-alalle kunnittain (vrt. ETRS89-TM35-koordinaatistoon). Karttojen tuottaminen sujui aika lailla ongelmitta. Jostain syystä en saanut kaikkia projektioita näkymään. Olin yrittänyt löytää eksoottisimman kuuloiset projektiot, mutta pettymyksekseni näyttö jäi usein kokonaan valkoiseksi ja kaikki karttatasoni muuttuivat näkymättömiksi, kun valitsin niitä. Onneksi projektion palauttaminen Suomen ikiomaksi luotettavaksi ETRS89-TM35-koordinaatistoksi korjasi asian. Lopulta päädyin tekemään kartta-analyysit seuraavista projektioista: Mercator, Aitoff ja ”Spherical Equal Earth” (alla Kuvat 1, 3 ja 4 vastaavasti).

Karttojen tekeminen ei sinänsä ollut vaikeaa. Opin nopeasti viemään jokaisen projektion geometriatiedot ja uusien kenttien luominenkin oli tuttua jo viime viikon harjoituksilta. Yksi todella hauska kohta oli, kun olin kerennyt valmistaa kaikki aineistot värigradientteineen ja olin tulostamaisillani uudet hienot karttani, ja QGIS jumitti ja kaatui! Muuten tehtävän suorittaminen olisi ollut aivan liian mukavaa, mitä en olisi missään nimessä halunnutkaan. Noh, hieman ärsytti, mutta ei se haitannut. Tulipahan kerrattua ja toistettua kaikki toiminnot alusta loppuun. Muistan jatkossa myös tallennella projektejani useammin (olin koko tunnin työstänyt samaa tallentamatonta projektia, minkä tajusin vasta ohjelmiston kaaduttua, eli liian myöhään). Samanlaisen ihanan yllätyksen sai kurssitoverini Heli, kun hänenkään työt eivät tallentuneet oikein (Tuomi, 2023). En heti luulisi noin 20 vuotta tietokoneita käyttäneenä, että minulle eniten vaikeuksia tuottava seikka QGIS:issä olisi työn tallentaminen, mutta tästä sitä kuitenkin itsensä löytää. Olen samaa mieltä Helin kanssa, että teknisiin ongelmiin kannattaa suhtautua useammin opettavaisina kokemuksina.

“Lyhyesti” projektioiden vääristymistä:

Mercatorin projektio (vertailu: Kuva 1) on oikeakulmainen projektio, jossa kaikki pituus- ja leveyspiirit risteävät toisiaan suoralla kulmalla. Napojen lähellä olevat alueet kokevat eniten vääristämistä sen takia, että napat, missä kaikki pituuspiirit kohtaavat yhdellä pisteellä, on purettu auki. Veikkaan, että projektion suorakulmaisuus näkyy pinta-alan vääristymissä kartassani siten, että vyöhykkeiden rajat ovat melko suoria (kuntien muodoista huolimatta).

Aitoffin projektiossa vain maapalloa poikittain halkeava päiväntasaaja ja nollameridiaani esiintyvät suorina viivoina. Pituuspiirit kaarevat koveroina kohti nollameridiaania ja leveyspiirit kohti napoja (MathWorks) (ks. kuva 2). Suomi sijaitsee suhteellisen lähellä nollameridiaania, ja siksi lounaisimmat kunnat kokivat vähiten vääristystä. Pinta-alaerotus ETRS89-TM35-koordinaatiston ja tämän projektion välillä on kuitenkin melko minimalista. Projektion kaarevuus näkyy myös vyöhykejaon muodossa.

Viimeinen kokeilemani projektio oli QGIS:issä nimeltä “spherical Equal Earth”, mutta netistä löytämieni tietojen mukaan Equal Earth -projektio perustuu pseudolieriöön eikä -palloon (PROJ). En myös osaa perustella miksi projektio aiheuttaa niin jännän näköisen vääristyskaavion Suomen kuntien pinta-alalle. Kurssikaverini Kiia oli myös löytänyt erikoisen projektion, jonka vääristymät muodostivat vertikaalisesti jakautuvat vyöhykkeet. Näyttää, että eteläiset ja Suomen keski-osalla olevat kunnat vääristyivät eniten. Tämä kartta on kaikista epäonnistunein. Projektion pinta-alat olivat kaikki ETRS89-TM35-koordinaatistoa pienempiä, eli kartassa esitettävän skaalan pitäisi olla toisinpäin kuin edellisissä, jotta sitä voitaisiin tulkita samalla tavalla. Myös pitkät ja tarkat luvut ovat varmasti lukijalle hämmentäviä.

Jälkikäteen mietin, että olisi ollut hauska lisätä karttoihin kuva Suomen muodosta kussakin projektiossa vertailua varten.

Kuva 1: Mercatorin projektion vääristymäkerroin verrattuna ETRS89-TM35-koordinaatistoon. Vääristymät esitetty Suomen kunnittain. Kuntakartta Tilastokeskuksesta.
Aitoff projection - Wikipedia
Kuva 2: Esitys Aitoffin projektion aiheuttamista vääristymistä maapallolla (Wikipedia)
Kuva 3: Aitoffin projektion projektion vääristymäkerroin verrattuna ETRS89-TM35-koordinaatistoon. Vääristymät esitetty Suomen kunnittain. Kuntakartta Tilastokeskuksesta.
Kuva 4: “Equal Earth” -projektion vääristymäkerroin verrattuna ETRS89-TM35-koordinaatistoon. Vääristymät esitetty Suomen kunnittain. Kuntakartta Tilastokeskuksesta.
tldr; oli jälleen palkitsevaa oppia uutta. Näkemisiin!
Lähdeluettelo

Korpinen, K. (2023). Kurssikerta 2. Noudettu osoitteesta GEOINFORMATIIKAN MENETELMÄT 1, 2023: https://blogs.helsinki.fi/kiiakorp/2023/01/27/kurssikerta-2/

MathWorks. (ei pvm). Aitoff. Noudettu osoitteesta MathWorks Help Center: https://www.mathworks.com/help/map/aitoff.html

Nieminen, J. (2023). Viikko 1. Noudettu osoitteesta Jennan blogi: https://blogs.helsinki.fi/nieminje/2023/01/23/viikko-1/

Nyrönen, T. (2023). Ensimmäinen harjoitus, 23.01.2023. Noudettu osoitteesta Tytin blogi: https://blogs.helsinki.fi/tyttinyr/2023/01/23/ensimmainen-harjoitus-23-1-2023/

PROJ. (ei pvm). Equal Earth. Noudettu osoitteesta PROJ.org: https://proj.org/operations/projections/eqearth.html

Tuomi, H. (2023). Kurssi- ja harjoituskerta 2. Noudettu osoitteesta Helin blogi: https://blogs.helsinki.fi/tuomihel/2023/01/29/kurssikerta-harjoitus-2/

Wikipedia. (ei pvm). Aitoff projection. Noudettu osoitteesta Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Aitoff_projection

4 replies on “Viikko 2: Hieman ärsytti, mutta ei se haitannut”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *