Ensimmäinen harjoitus, 23.1.2023

Ensimmäisessä harjoituksessa tutkittiin Qgis-sovellusta omalla ajalla. Käytössä oli Suomen kuntakartta, jolla oli tarkoitus tarkastella jonkin omavalintaisen muuttujan esiintymistä kunnissa. Pääsin pian ensimmäisen luennon jälkeen virittäytymään aiheeseen, kun keskustelimme Tatu Jentzen kanssa miten harjoituksen 2. vaihtoehdon “oman muuttujan” voi tuoda Statfin -sivustolta Qgis:iin. Tatu sai valitsemansa “kuolleiden määrä kunnissa 2021” -muuttujan näkymään kartalla, joka tsemppasi minuakin yrittämään tehtävää kotona.

Minulla tietojen siirtäminen Statfinistä Exceliin ja sieltä Qgisiin ei kuitenkaan toiminut oletetulla tavalla. Tästä syystä valitsin tehdä harjoituksen vaihtoehdolla 1. Valitsin valmiista attribuuttitaulukosta muuttujaksi “väestönmuutos kunnittain”. Muuttujat olivat vuodelta 2015. Tässä muuttujassa tumma ja kirkas punainen kuvaa kasvavaa väestöä, seuraava punaisen sävy on muuttovoiton- ja tappion rajalla. Muut vaaleat sävyt tai valkoinen viittaavat vähenevään väestöön.

Kuva 1. Väestönmuutos kunnittain v. 2015

Mielestäni esiin tullut visualisointi on melko odotettava, mutta esimerkiksi Inarin tai Muonion kasvava väestö yllätti minut. Pohdin asiaa siitä näkökulmasta, että pohjoinen Suomi ja Lappi ovat luultavasti kärsineet poismuutosta pitkän aikaa, joten trendin muuttuessa siellä muuttovoittoisuus voi syntyä pienelläkin sisäänmuuton voimistumisella. Ihmiset luultavasti kaipaavat luonnon rauhaa ja koskematonta maisemakuvaa, jolloin Lappi on upea kohde.

Halusin hakea päättelylleni lisää sitä tukevia väitteitä ja löysin aiheeseen viittaavan Ylen uutisen “Kun muu Lappi tyhjenee, niin Suomen suurimman kunnan väkiluku kasvaa – näin erämaaluonto houkuttelee ihmisiä jäämään” (YLE, 4.10.2019). Inarin kunnan elinkeinojohtaja Samuli Mikkola kuvailee Lapin matkailuvetoisuutta Inarin seudun voitoksi. “Myös Kaunispään etelärinteeseen on rakenteilla paljon uutta. – Sieltä on käytännössä varattu melkeinpä kaikki kunnan omistamat tontit, joten on odotettavissa, että se alue kehittyy voimakkaasti, vakuuttaa elinkeinojohtaja Samuli Mikkola.”

Ilman yllätyksiä, pääkaupunkiseutu kasvaa tuttuun tahtiin, jonka vastakohtana voimakasta poismuuttoa esiintyy Järvi-Suomessa sekä Pohjanmaalla.

Jälkeenpäin totean, että olisin voinut säätää sävyjä vielä voimakkaammin erilaisiksi, sillä nyt on vaarana, että muuttovoitto, sekä -tappion rajalla olevat kunnat sekoittuvat voimakkaammin muuttovoittoisiin kuntiin. Kartan viimeistelyn heikkous kuitenkin johtuu siitä, että pyöritin Qgisiä kolme tuntia, ennen kuin sain tämän kartan näkyviin. Välillä poistin vahingossa vääriä tietoja attribuuttitaulukosta, välillä sovellus kaatui. Näistä haasteista huolimatta, olen tyytyväinen lopputulokseen ja ulostulleeseen visualisoituun karttaan.

 

Lähdeluettelo:

Tatu Jentzen blogi: https://blogs.helsinki.fi/jentze/  Viitattu 23.1.2023

YLE.fi, Kun muu Lappi tyhjenee, niin Suomen suurimman kunnan väkiluku kasvaa – näin erämaaluonto houkuttelee ihmisiä jäämään, 4.10.2019. https://yle.fi/a/3-11005194  Viitattu 31.1.2023

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *