GIM2, viikko 6 – Interpolointi

Hei!

Viikolla kuusi tutustuimme interpolointiin, eli pisteaineistoista muodostettaviin paikallisiin jatkuviin pintoihin. Viikon aineistoissa oli Suomen säähavaintoasemat vuodelta 2020 (Rukan ja Saanan asemia lukuunottamatta), jokaisen aseman mittaamat keskilämpötilat 2020, Suomen rajat ja rasterimuotoinen Suomi_maski. Suomi_maski -aineisto aiheutti mittavaa päänvaivaa, sillä jostain syystä aineisto ei suostunut liittyä ArcGIS:iin Z-asemalta. Pitkän yrittämisen jälkeen sain aineiston näkyviin raahaamalla sen erikseen, tietokoneelle ladattujen tiedostojen kansiosta.

Tein onnistuneesti tietokantaliitoksen sääasemien ja kuukausittaisten keskiarvolämpötilojen aineistojen välille. Korjasin myös ohjeiden mukaisesti tammikuun lämpötilat numeeriseen muotoon. Korjausta tehdessäni muistelin ensimmäisen vuoden Maantieteen menetelmät -kurssia. Kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusta tehdessä oli hyvin tärkeää, että syötetyt tiedot Excelissä tai muussa laskentaohjelmassa olivat numeerisessa muodossa. Tietokone ei kykene tuottamaan laskutoimituksia, jos syötetty aineisto on tekstimuotoista.

 

Voronoin diagrammit tammikuun keskilämpötiloja kuvattaessa

Thiessenin monikulmiot eli Voronoin diagrammit esittävät epäjatkuvaa pintaa, jossa jokaisen pisteaineiston ympärille luodaan alue, jonka reunoilta on lyhin matka havaintopisteelle. Sääasemien tapauksessa jokainen sääasema on piste, joten niiden sijoittelu Suomen kartalla vaikuttaa siihen, kuinka suureksi havaintoalue kasvaa. Kurssikirjallisuudessa Geoinformatiikka luonnonvarojen hallinnassa (Holopainen ym., 2015) on listattu Voronoin diagrammien heikkouksia, mutta myös parhain puoli. Diagrammit muodostavat “ennusteet” pisteaineiston jokaisen pisteen ympärille, eli kuvan 1. tapauksessa tammikuun 2020 keskiarvolämpötiloille säähavaintoasemien mukaan. Alueilla, jossa pisteitä on tiheämmin, ennuste on todennäköisemmin oikea, harvemmilla alueilla pisteiden välimatka voi aiheuttaa väärää tietoa. Polygoneilla ei kyetä sanomaan, onko alueen sisällä todellisuudessa vaihtelua. Kuvaa 1. tarkastellessa voidaan huomata, että Etelä-Suomessa on huomattavasti tiheämmin säähavaintoasemia kuin Keski-Suomessa, Pohjanmaalla tai Lapissa. Kirjallisuudessa mainitaan, että kaikesta huolimatta Voronoin diagrammit toimivat interpolointimenetelmistä parhaiten luokka-asteikollisia tunnuksia interpoloitaessa (Holopainen ym., 2015).

Hain lisätietoja interpolointimenetelmien sisällöistä. Sivustolta vanha.karelia.fi, 3.5 Interpolointi, löysin vahvistuksen, että Voronoin diagrammit ovat lokaaleja eli paikallisia menetelmiä. Koska havaintoasemien arvoja ei ole venytetty toistensa päälle, arvot ovat säilyneet samoina kuin aloitusaineistossa. Voronoin diagrammin käyttö lääketieteessä mahdollistaa esimerkiksi epidemian kulun mallintamisen (Karjalainen, E. ym, n.d.). Hyvin mielenkiintoinen tarina Voronoin diagrammien historiasta on John Snown (1854) osoittamasta koleraepidemiaan sairastuneiden ja tietystä kaivosta nostetun juomaveden yhteneväisyydestä. Diagrammien avulla hän rajasi, että koleraa tavattiin eniten asuinalueilla, joilla vettä nostettiin yhdestä tietystä saastuneesta kaivosta.

Kuva 1. Suomen säähavaintoasemien mittaamat keskilämpötilat tammikuussa 2020, Voronoin diagrammeilla ja tasavälisen luokituksen värityksellä kuvattuna.

 

Ensimmäisen, toisen ja kolmannen asteen trendipintainterpolointi

Ensimmäisen-, toisen- ja kolmannen asteen trendipintainterpoloinnit ovat esillä kuvissa 2, 3 ja 4. Tein kuvien jälkeen taulukon 1., jossa vastasin harjoitusohjeessa annettuihin kysymyksiin.

Kuva 2. Ensimmäisen asteen trendipintainterpolointi
Kuva 3. Toisen asteen trendipintainterpolointi.
Kuva 4. Kolmannen asteen trendipintainterpolointi.

Taulukko 1. Trendipintainterpolointien kysymykset ja vastaukset:

                                                  1. asteen                                      2. asteen                                         3. asteen 

Lokaali vai globaali?                globaali                                        globaali                                           globaali

yli- vai aliarvio?                         aliarvio                                         yliarvio                                            yliarvio

Säilyivätkö alk.arvot?                   ei                                                   ei                                                      ei

Mihin käytetään?                 Trendipintainterpolointia käytetään mallintamaan koko tutkimusalueen laaja-alaista vaihtelua ennen (tarkemman) paikallisen interpolointimenetelmän käyttöä (Tokola ja Kalliovirta, 2003).

Trendipintainterpolointi ei tosiaan tuota paikallista eli lokaalia tietoa, vaan hyvin yleispätevää eli globaalia tietoa. Ylempänä kuvatuista malleista kolmannen asteen trendipintainterpoloinnissa on eniten variaatiota, sillä pinta “taipuu” annettujen arvojen myötä kahdesti. Olen myös käyttänyt kuvassa kaksi erilaista luokittelutapaa, jonka vuoksi siinä on näkyvissä vain kahdeksan luokkaa. Kartat 2, 3 ja 4 olisivat paremmin verrattavissa, jos kaikissa olisi yhtäläinen luokittelutapa.

IDW

Inverse distance weighting eli käänteisen etäisyyden menetelmä. Tavoitteenamme oli vaihdella Geostatical Wizardilla IDW:n arvoja, jotta kuvassa kuusi näkyvässä regressioanalyysissä saavutettaisiin mahdollisimman tarkasti viiteviiva. Esrin ArcGIS Pro -ohjesivustolla kerrotaan IDW -analyysistä, että valitun alueen läheisyydessä olevilla tutkimuspisteillä on enemmän painoarvoa, kuin kauempana olevilla pisteillä. En aivan ymmärtänyt tätä, kun tein tehtävää, joten todennäköisesti kuvassa 5. näkyvästä syystä minun karttakuvani 7. eri arvojen rajat ovat kaikki suuntautuneet tiheämmin länteen. Siirtämällä kursoria, olisin voinut siirtää painopistettä.

IDW on lokaali analyysi, vaikka mielestäni ainakin tässä itse tuottamassani kartassa se muistuttaa enemmän globaalia. Todennäköisesti sen tarkkuus olisi parempi, jos olisin saanut regressioanalyysiviivan kohtaamaan tarkemmin viiteviivaan. Arvelen, että tämä analyysi on hieman aliarvioinen ja alkuperäiset arvot eivät aivan kohtaa, sillä linjat eivät huomioi jokaista pistettä omina arvoinaan.

Kuva 5. Geostatical Wizard ja valitsemani arvot.
Kuva 6. Regressioanalyysi
Kuva 7. IDW-interpolointianalyysi

Spline

Viimeinen tehtävä aiheutti jännitystä ja kylmää hikeä. Ajoin jokaisen kuukauden tiedot ja vaatimukset Model Builderiin tuottaakseni sääkartat jokaiselta kuukaudelta vuodelta 2020. Onnistuin kuitenkin yhdellä kerralla, ja kuvassa 9. näkyy tuottamani 12 kuukauden keskiarvolämpötilat.

Kuva 8. Kaikki kuukaudet Model Builderissa SPLINE -analyysiä varten.
Kuva 9. Suomen keskilämpötilat kuukausittain vuonna 2020, spline-interpoloinnilla.

Splinellä tuotetaan pisteestä pisteeseen muotoja kartalle, joten analyysi on lokaali. Arvelen, että näin suuressa aineistossa on hieman yliarviota, ainakin keskiarvoja pyöristäessä. Alkuperäiset arvot ovat todennäköisesti säilyneet.

– Tytti N.

Lähteet:

3.5 Interpolointi. https://vanha.karelia.fi/metsa/paikkatietowww/Analyysi/Interpolointi.htm Lisätietoja: Tokola ja Kalliovirta 2003. Paikkatietoanalyysi. Helsingin yliopiston metsävarojen käytön laitoksen julkaisuja 34  Luettu 13.12.2023

3.5.2 Deterministiset interpolointimenetelmät. https://vanha.karelia.fi/metsa/paikkatietowww/Analyysi/IntpMenet1.htm Luettu 13.12.2023

Esri: “How inverse distance weighted interpolation works” https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/help/analysis/geostatistical-analyst/how-inverse-distance-weighted-interpolation-works.htm Luettu 15.12.2023

Holopainen et al. (2015). Geoinformatiikka luonnonvarojen hallinnassa. Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksen julkaisuja 7.

 

GIM2, viikko 7 – Forssan Hunnarin laskettelukeskus

Hei!

Viimeinen viikko Geoinformatiikan menetelmät 2 -kurssia polkaistiin vauhdilla käyntiin, kun tehtävänannoksi ilmoitettiin Suomen upein laskettelukeskus, tiesin heti, mitä lähden toteuttamaan. Forssan kaupungissa on toiminut Iso-Hunnarin laskettelukeskus vuosina 1985-1991. Forssan Lehdessä julkaistu artikkeli “Muistatko pusulenkin metsässä? – 1980-​luvulla kukoistanut Iso-​Hunnari oli laskettelukeskusten piskuinen edelläkävijä” (FL, 12.4.2020) haastattelee Iso-Hunnarin entistä osakasta, Erkki Tervomaata. Tervomaa muistelee, kuinka “Pohjois-Suomen isojen laskettelukeskusten rinteiden korkeuserot olivat suuremmat kuin Iso-Hunnarin pituus.” Korkeimmillaan kukkula on noin 132 metriä ja korkeusvaihtelua on alle 50 metriä. Päätin kuitenkin herättää tämän laskettelukeskuksen takaisin henkiin.

Latasin Paitulista rasterimuotoisen karttalehden L4221, jonka rajasin clip-työkalulla lähemmäs Hunnaria (kuva 1.). Näkyviin jätin hieman Helsingin ja Porin välillä kulkevaa 2. tietä, Loimijokea, Mäkilammin vesistön sekä Vieremän asuinaluetta.

Kuva 1. Karttalehti L4221, josta leikattu sopiva alue Hunnarin mäen lähistöltä.

Mahdollistaakseni sopivien laskettelureittien tuottamisen, ajoin karttalehdelle slope- eli rinteen jyrkkyys- ja aspect- eli rinteen viettosuunta -työkalut.

Kuva 2. Hunnari jyrkkyystyökalun jälkeen.
Kuva 3. Hunnari rinteen suunta -työkalun jälkeen.

Lähdin pohtimaan sopivaa tapaa digitoida mielekkäät laskettelureitit. Vertailen rinteen viettosuuntia sekä pohdin turvallista jyrkkyyttä. Olen melko varma, että sopivia reittejä olisi ollut mahdollista kartoittaa esimerkiksi ModelBuilderissa komennoilla “Reclassify -> Slope -> Jyrkkyys <45”. * “Reclassify -> Aspect -> 337,5-22,5 = 1, muut arvot ja -1 = 0”, jolloin olisi voinut tarkastella mahdollisia rinteiden sijainteja pohjoisrinteille. Valitsemani mäennyppylä olisi kuitenkin niin pieni, että tiukat rajaukset olisivat luoneet mäenlaskupaikoista liian lyhyet. Päädyin digitoimaan kolme erilaista reittiä vapaalla kädellä. Haluan myös korostaa, että tällä kertaa viivan digitointi sujui huomattavasti paremmin, kuin viikolla 5.

Kuva 4. Hunnariin suunnitellut kolme laskettelureittiä 3D-ilmakuvassa.

Nautin kolmiulotteisen kuvan pyörittelystä, sillä saa konkreettista näyttöä omista valinnoista. Sain luokkakaveriltani Petralta vinkiksi nostaa rinteitä kuvastavia viivoja noin 10 metriä maanpinnan yläpuolelle, jotta ne tulevat näkyviin metsiköstä.

Kaavio 1. Ensimmäisen rinteen korkeusprofiili. Ensimmäinen rinne on kuvassa 4. violetin värinen.

 

Kaavio 2. Hunnarin toisen laskettelurinteen korkeusprofiili. Toinen rinne on kuvassa 4. vihreä.

 

Kaavio 3. Hunnarin kolmannen rinteen korkeusprofiili. Kolmas rinne on kuvassa 4. vaaleanpunainen.

Koska digitoin jokaisen reitin vapaasti, seuraten vain rinteiden korkeusvaihtelua ja viettosuuntaa, syntyi rinteisiin hieman ylämäkiä. Se tuo kuitenkin laskettelukeskuksen henkeen sopivaa tunnelmaa, kun reitti ei ole syöksylaskua. Hunnarilla korkeusvaihtelu on myös niin kevyttä, ettei rinteen 3. 10 metriä ole oikeastaan mitään. Entisaikojen Hunnarilla laskettelureitit olivat vain 250-350 metriä pitkiä (FL 12.4.2020), minun digitoimani uudet rinteet ovat 620-800 metriä pitkiä.

Reittien sijaintien selvittyä siirryin pohtimaan laskettelukeskuksiin tarvittavia lisätoimintoja. Päädyin digitoimaan alueelle parkkipaikan, kioskin ja infopisteen. Näiden lisäksi kaksi rinnehissiä ja valoja.

Katselin alueen pohjakarttaa ajamillani työkaluilla, ja asetin silmämääräisesti parkkipaikan, kioskin ja infopisteen. Ainoa ajatukseni oli, että näiden kohteiden tulee olla tasaisilla ja helposti saavutettavilla paikoilla. Kuvassa 5. näkyy valitsemani paikat. Tämän jälkeen, päädyin kuitenkin valmistelemaan käskyt ModelBuilderiin, jotta saisin tarkasteltua, mihin tietokone sijoittaisi parkkipaikan.

Kuva 5. Violetti laatikko on uusi parkkipaikka, punainen laatikko Mäkilammin rannassa on kahvila ja pieni vaaleanpunainen laatikko on rinteillä oleva info. Harmaat suorakaiteet kuvaavat rinnehissejä.

Katsoin mallia viikon neljä ohjeista, kun lähdin rakentamaan ModelBuilderia. Ajoin reclassify -toiminnot seuraavasti: Paitulista ladatun karttalehden clipattu versio, josta otin korkeudeksi max 90. Tässä vaihessa taisi mennä vikaan, sillä otin liian matalan alueen käyttöön.

Aspect -1 tai 90-270, muut arvot 0. Slope 10>. Näiden vaatimusten kertolasku, jonka lopputulokseksi syntyi kuva 7.

Kuva 6. ModelBuilder sopivaa rakennustilaa varten.
Kuva 7. Violetit alueet ovat ModelBuilderin tuottaman lopputuloksen mukaan rakentamiselle sopivia paikkoja.

Omat huomioni: En rajoittanut vesistöjen läheisyyttä mitenkään, joten nyt parhaat rakennustilat ovat mukamas joen rannassa. Noin lähelle jokea ei kuitenkaan voi rakentaa, joten minun olisi pitänyt ajaa Loimijoelle bufferi, joka olisi muodostanut suojavyöhykkeen, jolle ei voi rakentaa. Minun ei olisi kannattanut laittaa niin alhaista korkeusarvoa, sillä Hunnarin pohjoispuolella on paljon tasaista maa-alaa, johon on oikeastikin rakennutettu. Toki, kuvasta neljä huomaa, että olen sijoittanut omissa ideoissani parkkipaikan vastakkaiselle puolelle Mäkilammia, kuin se tänä päivänä Forssassa on.

Halusin vielä testailla osaamistani, joten päädyin digitoimaan laskettelualueelle valaistuksen. Asettelin valoja jokaiselle rinteelle 50 metrin välein. Polygoneille en osannut asettaa pisteitä, joten ne asetin käsin. Tämän jälkeen ajoin viikolla viisi tuotetun näkyvyysanalyysin lamppujen valaistuksen määrää varten. Katsoin Ronghuanlightning.com sivulta, että noin 12 metriä korkeista lampuista syntyy noin 50 metrin valaisualue. Easyled.fi -sivustolla taas kerrottiin, että vuonna 2019 Taivalvaaran laskettelukeskukseen oli asennettu 18 metriä korkeat lamput. Näistä syistä päädyin asettamaan omille reiteilleni myös lamppuja 50 metrin välein, se olisi ainakin melko realistista.

Visibility -työkalulla asetin lamppujen korkeudeksi 18 metriä ja kantavuudeksi 50 metriä. Kuvassa 8. näkyy tuottamani visualisointi valaistuksesta.

Kuva 8. Valaistus Hunnarilla.
Kuva 9. Valmis karttatuloste.

Kiitos kurssista!

– Tytti N.

Lähteet:

Forssan Lehti 12.4.2020 “Muistatko pusulenkin metsässä? – 1980-​luvulla kukoistanut Iso-​Hunnari oli laskettelukeskusten piskuinen edelläkävijä”

https://www.forssanlehti.fi/paikalliset/4937199 Luettu 13.12.2023

https://fi.ronghualight.com/news/reference-data-of-height-and-wattage-of-solar-42326545.html Luettu 13.12.2023

https://easyled.fi/valaistusratkaisut/urheilu/laskettelurinteet-ja-hiihtokeskukset/ Luettu 13.12.2023

Geoinformatiikka luonnonvarojen hallinnassa, Helsingin yliopiston metsätieteen laitoksen julkaisuja 7. (Holopainen ja muut 2015)

GIM2, Viikko 5 – Kevon Vaellusreitti ja vaikutusvyöhykkeet

Hei!

Näkyvyysanalyysin aloitus ja vaellusreitin digitointi

Viidennen viikon harjoituksissa jatkoimme Kevon kansallispuistoon tehtävien analyysien kanssa. Lataamassamme aineistossa oli rasterimuotoinen 10 metrin korkeusmalli sekä kuuluvuusmastojen sijainnit. Ensiksi visualisoin korkeusmallin ja rinnevarjostukset (kuva 1.), joiden jälkeen valitsin taustakartaksi Open Street Mapin. Tarkoituksena oli digitoida omavalintainen vaellusreitti Kevon tutkimusaseman ja Karigasniementien parkkipaikain välille. Digitoidessa oli huomioitava, että reitti on kululle mahdollinen, joten esimerkiksi jokien ylityskohdissa tuli todella olla siltoja. Tästä syystä Open Street Map toimi erittäin hyvin, sillä siihen oli jo valmiiksi merkitty olemassaolevia reittejä.

Kuva 1. Visualisoitu rinnevarjostus ja korkeusvaihtelut.

Kuvassa 2. on esillä digitoimani reitti, joka oli pituudeltaan noin 65 kilometriä. Lähdin ensin digitoimaan hieman suurempaa tietä pitkin, mutta päästäkseni kohti luodetta, siirryin digitoimaan pitkin Kevon reittiä. Luontoon.fi -sivusto kertoo, että Kevon reitin kokonaispituus on 63 kilometriä. Tästä voin siis arvioida, että laskelmani oman reittini pituudesta on todennäköisesti oikea. Digitoitu reitti tulee esittämään tärkeää osaa seuraavassa kuuluvuusalueiden tehtävässä.

Kuva 2. Lähes 65 kilometriä pitkä vaellusreitti Kevon tutkimusasemalta Karigasniementien parkkipaikalle.

Minulle koitui hieman haasteita polyviivaa digitoidessani. Kun pysähdyin tallentamaan aikaansaamani, en osannut jatkaa täsmälleen samasta kohdasta / jatkaa samaa viivaa. Tästä syystä kuvassa kolme esitettävä vaellusreitin attribuuttitaulukko osoitti reitin pituuden kymmenenä lyhyenä pätkänä. Olisin voinut siirtää laskennan exceliin, mutta päädyin käyttämään käsilaskinta. Koska attribuuttitaulukossa pituudet näkyvät metreinä, plussasin kaikki yhteen ja jaoin 1000.

Kuva 3. Jokaisen polyviivan pituus metreinä, jonka laskin käsilaskimella olevan 64,9 kilometriä. Digitoimani vaellusreitin pituus on siis noin 65 kilometriä.

Vaellusreitin kuuluvuusalueet

Lataamassani aineistossa oli Kevon seudun yhdeksän puhelinkuuluvuusmastoa. Lähdin tuottamaan viimeviikosta tutulla ModelBuilderilla vaatimuksia mastojen kuuluvuusalueille, kuten maksimikorkeuden 70 metriä, minikorkeuden kaksi metriä ja maksimietäisyyden 35 kilometriä. Viidennen viikon kirjallisuudessa Holopainen, Tokola ja muut ovat kirjoittaneet Geoinformatiika luonnonvarojen hallinnassa -julkaisuun, että tätä kutsutaan vaikutusvyöhykkeeksi. Kirjallisuudessa kerrotaan, että vaikutusvyöhykkeelle on asetettu rajat ja se esittää lopputuotteena näkemäarvion. Tein ensin yhteen mastoon vaikutusvyöhykkeen ja näkemäarvio sujui onnistuneesti, joten ajoin työkalun kaikille mastoille (kuva 4.). Kun kuuluvuusalueet oli määritetty, oli aika ajaa vaatimukset digitoidulle reitille, jotta sain tuotettua katvealueiden prosenttiosuuden. Kuvassa 4. näkyy vaalealla vihreällä kaikki katvealueella olevat osat reitistä. Edelleen haasteena oli polyviivan hajanaisuus, mutta sain lopputulokseksi, että tässä vaiheessa katvealueille reitistä jää 53,9% eli lähes 54% (kuva 5.).

Kuva 4. Havainnekuva kuuluvuusalueista, 54% reitistä jää katvealueille.
Kuva 5. Laskin käsilaskimella, että 53,9% eli 54% vaellusreitistä jää katvealueelle, joihin ei ole kuuluvuutta.

Valmistellussa karttakuvassa (kuva 6.) näkyy tummalla sinisellä reitin katvealueet ja vaalealla vihreällä kuuluvuusalueella olevat osuudet reitistä. Tutkimuslaitoksen läheisyydessä kuuluvuus on hyvää. Kanjonin retkeilyreitin keskivaiheilla ei kuitenkaan ole mastoja, joten siellä kuuluvuutta on hyvin lyhyillä alueilla. Laskelmieni mukaan kuuluvuutta on 46% reitin pituudesta. Mielestäni näkymässä vaihtelua on kuitenkin huomattavasti enemmän, kuin noin 50 / 50. Kuuluvuuden vaikutusvyöhykkeeseen vaikuttaa todennäköisesti eniten korkeusvaihtelut, sillä tumman vihreillä alueilla korkeutta on jopa yli 600 metriä. Kanjonin syvyys ja jyrkät rinteet haastavat kuuluvuutta.

Kuva 6. Kartta vaellusreitistä sekä sen kuuluvuus- ja katvealueista Kevon tutkimusasemalta Karigasniementien parkkipaikalle.

Kuuluvuusalueiden kehittäminen

Harjoitusohjeessa pyydettiin valitsemaan todennäköinen paikka kuuluvuusmaston sijoitteluun, jotta se kykenee kattamaan mahdollisimman paljon katvealueita. Kuvassa 7. näkyy mustalla pisteellä, mihin sijoitin oman veikkaukseni. Nyt jälkikäteen osaan kuitenkin sanoa, että valitsemani paikka ei ole hyvä voimakkaiden korkeusvaihteluiden vuoksi. Ajoin koko vaellusreitin katvealueen ja vaatimukset Visibility -työkalulla kartalle. Kun ajo oli valmis, rajasin suurimman arvon sisältävän pikselin mahdollisimman pieneen kokoon, jotta sain selvitettyä tarkan paikan uudelle mastolle. Masto näkyy kuvassa 7. punaisella. Potentiaalisimman paikan koordinaatit ovat 26,7842119*E 69,5340773*N.

 

Kuva 7. Punaisella potentiaalisin maston sijainti, jotta mahdollisimman paljon katvealueita saataisiin katettua.

Seuraavaan vaiheeseen edetessä minulla kävi virhe, jota en osannut itse korjata. Menin painamaan Map -välilehden pois. Lähdin palauttamaan karttaa, mutta minulle tuntemattomasta syystä aiemman kartan geodatabase oli poistunut. Tätä en huomannut heti, vaan lähdin toteuttamaan neljännen tehtävän ohjeita. Ongelmat alkoivat, kun kartalleni ilmaantui huomattavasti suurempi alue kuin aiemmin, jolla näkyi 15 mastoa aiemman kymmenen sijaan. En pystynyt ajamaan uutta vaikutusaluetta vanhan vaellusreitin päälle, sillä ne olivat virheilmoitusen mukaan eri muodossa. Tämän vuoksi en osaa vastata viimeiseen kysymykseen, kuinka paljon katvealueita ja kuuluvuusalueita vaellusreitillä on uuden tolpan myötä?

Kuva 8. Kartalle ilmestyi ylimääräisiä mastoja ja vanhoihin tasoihin ei voinut tehdä muutoksia.

Bonustehtävä: 3D-mallinnus

Pettymykseni vuoksi halusin yrittää bonustehtävää. Toin täysin uuteen karttaan vain korkeusmallin, rinnevarjosteet ja digitoimani reitin, joka näkyy oheisessa kuvassa yhdeksän hyvin ohuena vaaleanvihreänä viivana. Onneksi ArcGIS ei kaatunut ja sain nähdä kanjonin 3D-mallin itse digitoimallani reitillä. Kanjonin reunaa kulkeva reitti sisältää melko paljon korkeusvaihteluita.

Kuva 9. 3D-mallinnus, jossa näkyy piirtämäni vaellusreitti.

Ensi viikkoon, Tytti N.

Lähteet:

Holopainen ja muut. (2015). Geoinformatiikka luonnonvarojen hallinnassa. Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksen julkaisuja 7

Luontoon.fi, Kevon reitit. https://www.luontoon.fi/kevo/reitit Viitattu 29.11.2023

GIM2, Viikko 4 – Soveltuvuusanalyysi Kevon kanjoniin

Hei!

Rasterianalyysien jatkoa

Viikolla neljä tehtävinä oli jatkaa Kevon kanjonin seudun analysointia. Edellisviikkojen tuotettujen aineistojen lisäksi käytössämme oli CORINE maanpeiteaineisto 2018, joka oli ladattu Suomen ympäristökeskuksen sivuilta. Metatietojen mukaan aineisto on tuotettu useiden eri aineistontuottajien sisällöillä, kuten Maanmittauslaitoksen Maastotietokannalla, Liikenneviraston Digiroad -aineistolla sekä Digi- ja väestötietojärjestelmän rakennuskantatietojen avulla.

Maanpeiteaineiston käsittely ja kartan tuottaminen

Harjoitusten edetessä, olen alkanut ymmärtää, miksi aiemmat analysoidut aineistot kannattaa tallentaa selkeisiin paikkoihin. Lyhyen taistelun jälkeen sain liitettyä toisen viikon aineistopaketin tämän viikon sisältöön ja uomat_100k aineiston tuonti onnistui. En kokenut haasteita tämän osuuden tuottamisessa. Kuvassa 1. näkyy tuottamani karttavisualisointi Kevon kanjonin maanpeiteluokista. Legenda on edelleen hyvin ruma, mutta koen, että valikoin hyvät värit vastaamaan jokaista luokkaa. Luokkia on kuitenkin melko paljon ja näin suurimittakaavaisessa karttatulosteessa kaikki luokat eivät pääse näkyviin. Olisin siis voinut ilmaista legendassa vain näkyvissä olevat luokat.

Olen kuitenkin pohtinut, miksi tuottamani “Uomat_100k” on hyvin ohut viiva, enkä kykene voimistamaan sen ulkoasua. Johanna Hokkinen (2023) on kirjoittanut artikkelin “Paikkatietoaineistot ja attribuuttitiedot”, jossa hän määrittää vektori- ja rasteriaineistojen eroja. Tekstin ingressissä lukee “Paikkatietoaineistot jaetaan yleensä rasteri-ja vektoriaineistoihin. Vektoriaineistot koostuvat pisteistä, viivoista ja polygoneista, eli alueista. Rasteriaineistot koostuvat keskenään yhtä suurista, useimmiten neliön muotoisista pikseleistä.” Arvelen, että Uomat_100k aineisto voisi toimia paremmin, jos se olisi vektorimuotoinen. Silloin voisin suurentaa ja voimistaa sen ulkoasua. Tällä hetkellä aineisto on rasterimuotoinen, eli se mukailee ennalta määritettyä kokoa muihin pikseleihin verrattuna. Viikolla kaksi kyseinen aineisto olisi pitänyt muuttaa vektorimuotoiseksi, olen tainnut ohittaa kyseisen työvaiheen tai olen tuonut väärän aineiston tämän viikon harjoitustehtäviin. 

Kuva 1. Kevon kanjonin alueen maanpeitteet vuonna 2018.

Soveltuvuusanalyysi

Seuraava tehtävä oli erittäin hyvä esimerkki, millaista työtä GIS-taitoinen maantieteilijä voi tehdä, sillä analysoimme Kevon kanjonista sopivat telttapaikat seuraavilla vaatimuksilla: 1. korkeus alle 260 m merenpinnasta, 2. itä-, etelä-tai länsirinteiden välillä, 3. maanpeitteenä kivennäismaata tai lehti- ja sekametsää turvemaalla, 4. korkeintaan 200 metrin etäisyys vesiuomiin ja 5. maksimissaan 10 asteen jyrkkyys.

ModelBuilderin käyttö hyvillä ohjeilla oli yksinkertaista, mutta melko hidasta, sillä aina uusia vaatimuksia lisätessä sovellus ajoi kaikki vaatimukset uudestaan. Kun lähdin ajamaan viimeistä vaatimusta, eli sopivia telttapaikkoja, ArcGIS kaatui. Onneksi olin tallentanut karttatulosteeseen jokaisen aiemman vaatimuksen, niin en menettänyt muuta kuin ModelBuilderissa näkyvät sisällöt. Ohessa kuvassa 2. kuitenkin viimeisen vaiheen ModelBuilderista havainnollistava kuva.

Kuva 2. ModelBuilderissa sopivien telttapaikkojen reclassifiointi Reclassify-työkalulla polygonimuotoisiksi.

Tuotin kuvassa 3. näkyvään karttatulosteeseen punaisella kanjonista löytyvät sopivat telttapaikat ja lisäsin tulosteen oikeaan yläkulmaan indeksikartan. Olisi voinut olla kiva visualisoida myös jokin telttapaikka lähempää, mutta koin sen olevan melko turhaa tässä käyttötarkoituksessa, sillä tärkeämpää on esitellä, että kokonaisuus onnistui. Mielestäni sopivien telttapaikkojen analyysiä olisi voinut jatkaa asettamalla vyöhykkeitä esimerkiksi soihin ja aukeisiin alueisiin, ettei telttailu ole liian suojatonta.

Tällainen analyysi on erittäin hyödyllinen niin tavallisessa matkailussa, kuin maanpuolustuslaitoksen tarpeissa. Bonustehtävissä ehdotettiin sopivien helikopterien laskeutumispaikkojen analysointia, joka mahdollistaa nopean saapumisen tai esimerkiksi medihelin laskeutumisen alueelle. Muita hyviä analysoinnin aiheita ovat esimerkiksi verkkoyhteysmastojen sopivien paikkojen selvittäminen. Mastot tarvitsevat tasaisen ja uppoamattoman pystytyspohjan ja tarpeeksi aukeaa tilaa, eli esimerkiksi harvapuustoisia alueita kivennäismaalla tai niukkakasvustoiset kangasmaat. Jos pystytys ei vaadi kaivamista, myös kalliopohja toimisi. Maasto ei saa olla jyrkkä tai juurikaan viettää. Vesiuomien saavutettavuus ei välttämättä ole kynnyskysymys.

Kuva 3. Kevon kanjonin sopivat telttapaikat rajatuilla ominaisuuksilla ja alueen sijainnin indeksikartta.

– Tytti N.

Lähteet:

Hokkinen, J. (2023) “Paikkatietoaineistot ja attribuuttitiedot”  https://storymaps.arcgis.com/stories/95682f2acf2348b89b550cd66fc5253b Viitattu 29.11.2023

Suomen ympäristökeskus (2023) “Corine maanpeite 2018” https://ckan.ymparisto.fi/dataset/%7B0B4B2FAC-ADF1-43A1-A829-70F02BF0C0E5%7D Viitattu 29.11.2023

GIM2, Viikko 3 – Puusto Kevon kanjonissa

Hei!

Puulajien kokonaisbiomassakartat

Aloitin viikon tehtävän tuomalla Kevon kanjonin alueen kuusien, lehtipuiden ja mäntyjen biomassat ArcGIS:iin. Biomassa-aineiston spatiaalinen resoluutio on 16m x 16m. Biomassat olivat ositteina, kuten “neulaset” ja “kuolleet puut”. Luonnonvarakeskuksen aineistopankista ladatun aineiston metadatassa kerrottiin, että puulajien biomassa on suuruusluokassa 10kg / hehtaari. Käytin työkaluna Raster calculatoria, jonka avulla yhteenlaskin puulajien biomassaositteet lajeittain yhteen ja jaoin lopputulokset sadalla, jotta uusi kokonaisbiomassojen yksikkö oli 1000kg / ha. Kokonaisbiomassoista loin kuvassa 1. näkyvät kartat. Olin alunperin luomassa kartat, joissa olisin yhdistänyt vihreää ja punaista. Luettuani läpi kurssikerran diaesitykset, ymmärsin väriyhdistelmän ongelmallisuuden ja korjasin sen nykyiseen muotoonsa.

Kuva 1. Kuusien, lehtipuiden ja mäntyjen kokonaisbiomassat Kevon kanjonin alueella.

Kuvassa 1. näkyvistä kokonaisbiomassakartoista voidaan huomata, että lehtipuiden biomassaa on laajimmalla alueella. Tiheimmät lehtipuualueet sijoittuvat kanjonin etelärinteelle, johon aurinko paistaa eniten. Männyn biomassaa on puolestaan tiheimmin kanjonin pohjoisrinteellä ja männyn biomassan määrä kohoaa jopa 80 tonniin hehtaarilla. Kuusta Kevon kanjonissa on huomattavasti vähemmän, kuin kahta edellistä puulajia. Kuusi kasvaa usein pohjoisrinteellä, kuten myös Kevon kanjonin tapauksessa. Kevon kanjoni kuitenkin viettää jyrkimmillään jopa 90 astetta (ks. Edellisen harjoituskerran postaus, jossa tehty “Slope”-analyysi. https://blogs.helsinki.fi/tyttinyr/2023/11/11/gim2-viikko-2/ ), minkä vuoksi pinnanmyötäiset juuret omaava kuusi ei pärjää.

Etäisyysrasteri (intervalliasteikko) 200 metrin vyöhykkeillä

Seuraavaa harjoitusta varten toin edellisellä viikolla valmistellun Uomat-100k aineiston. Oheinen kuva 2. syntyi, kun käytin Euclidian distance -työkalua niin uomiin, kuin kokonaisbiomassakarttoihin. Työkalulla saavutettiin puulajien kokonaisbiomassojen määrät jaettuna kuudelle vyöhykkeelle, joista jokainen vyöhyke on +200 metriä Kevon kanjonin uomasta. Kurssikirjallisuudesta (Holopainen ja muut.) sain selville, että tällaista jatkuvaa aineistoa esittävää välimatka-asteikollista rasterianalyysiä kutsutaan myös termillä intervalliasteikko.

Kuva 2. Euclidian distance -työkalulla luodut vyöhykkeet 1-6, jotka luovat +200 metrin bufferit Kevon kanjonin uomasta alkaen.

Huom. En saanut taulukoiden otsikkoa yläpuolelle, sillä taulukot on tuotu blogiin kuvina, mutta viittaan niihin silti taulukkoina. Taulukko 1. osoittaa, että lehtipuiden biomassaa on eniten kanjonin uoman lähistöllä, 200 metrin säteellä. Toisin kuin taulukosta 3. huomataan, että mäntyjen biomassaa on eniten 400 – 600 metrin päässä uomista. Lehtipuut kaipaavat valoa, jota ne saavat etelärinteellä, mutta ne kaipaavat myös kosteutta ja tasaisempaa lämpötilaa. Todennäköisesti uomassa pakkanen tai kuumuus eivät vaihtele niin voimakkaasti, kuin ylempänä rinteillä. Mänty kestää paremmin sään äärioloja ja kuivaa kasvualustaa esimerkiksi syvien juuriensa ja harvemman neulaspeitteen ansiosta.

Taulukko 1. Lehtipuiden biomassa tonnia / ha, vyöhykkeillä 1-6.
Taulukko 2. Kuusien biomassa tonnia / ha, vyöhykkeillä 1-6
Taulukko 3. Mäntyjen biomassa tonnia / ha, vyöhykkeillä 1-6.

Latvuspeittävyyden laskeminen eri korkeusvyöhykkeille

Luonnonvarakeskuksen aineiston mukana tulleessa “Monilähteisen valtakunnan metsien inventoinnin (MVMI) kartta-aineisto 2019” -metadata tekstissä kuvailtiin aineistoon kerätyn latvuspeiton arviointia “Puuston latvuspeittävyys valtakunnan metsien inventoinnissa tarkoittaa koealan puuston vaakatasoon projisoidun (heijastetun) latvuston peittämää osuutta koealan alasta.” Metadatassa kerrottiin, että aineistoa oli kerätty suurimmaksi osaksi satelliiteilla ja osittain ilmakuvauksella. Vaakatasoon heijastettu merkitsee siis todennäköisesti suoraan ylhäältä päin kuvattua. Tässä tapauksessa ilmakuvauksessa näkyvää latvuspeitettä verrataan koko kuvatun alueen pinta-alaan nähden.

Ohessa kuvassa 3. näkyy rinnakkain esitettynä vasemmalla yhteenlaskettu havupuiden latvuspeitto ja oikealla lehtipuiden latvuspeitto. Olen merkinnyt, että kuvissa näkyisi latvuspeittävyys prosentteina, mutten ole tiedon oikeellisuudesta täysin varma. Kartoista on kuitenkin mahdollista huomata, kuinka havu- ja lehtipuut kasvavat täysin päinvastaisilla puolilla kanjonia. Lehtipuiden latvuspeittävyys on myös voimakkaampaa, kuin havupuiden. Sen voi huomata suuremmasta määrästä tummaa vihreää oikeanpuoleisessa karttakuvassa.

Kuva 4. Yhteenlaskettujen havupuiden latvuspeitto-% vasemmalla ja lehtipuiden latvuspeitto-% oikealla.

Korkeusmallit tuotettiin intervalliasteikoita hyödyntäen, eli kanjonin matalimmasta, “nollakohdasta” alkaen vähintään 500 metrin korkeuteen. Kuvassa 4. on havainnollistava kuva, kun korkeusmalliin KevoDEM ajettiin reclassify -työkalu, millä asetin aineistoon neljä 0 – 500 metrin korkeusvyöhykettä.

Kuva 4. Visualisointi korkeusvyöhykkeistä Kevon kanjonissa 0-200, 200-300, 300-400 ja 400-500 metrin korkeusvyöhykkeillä. 

Ohessa olevissa taulukoissa neljä ja viisi on käynyt ikävä epähuomio, olen jakanut latvuspeittävyyden tunnusluvun sadalla taulukossa 4. “havupuiden latvuspeitto kanjonin korkeusvyöhykkeiden mukaan.” Kun kuitenkin huomioimme tämän virheen ja tarkastelemme molempia taulukoita samassa suuruusluokassa, eli taulukon 5. kaltaisesti, huomaamme, että molemmissa latvuspeittoa on eniten matalimmalla korkeudella, eli 0-200 metrin välillä. Vähiten puustoa ja latvuspeittoa on korkeimmilla, 400 – 500 metrin korkeudella. Korkeimmat kohdat ovat todennäköisesti kalliota, sekä jyrkkiä mäkiä ja kumpuja.

Taulukko 4. Havupuiden latvuspeitto-% Kevon kanjonin korkeusvyöhykkeiden mukaan.
Taulukko 5. Lehtipuiden latvuspeitto-% Kevon kanjonin korkeusvyöhykkeiden mukaan.

 

Tekstin tuottaminen tämän viikon harjoitukseen tuntui melko haastavalta, mutta pyrin viittaamaan aiempaa enemmän kurssikirjallisuuteen. Vaikka harjoituksessa jäi useampia tunnuslukuihin liittyviä epäselvyyksiä, koen kuitenkin ymmärtäväni nyt enemmän rasterimuotoisen aineiston käsittelyä ja toimintaa.

Seuraavaan kertaan, Tytti N.

Lähteet:

Holopainen et al. (2015). Geoinformatiikka luonnonvarojen hallinnassa. Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksen julkaisuja 7. Viitattu 23.11.2023

Luonnonvarakeskus (2019). “Monilähteisen valtakunnan metsien inventoinnin (MVMI) kartta-aineisto 2019”. Viitattu 23.11.2023

GIM2_2023 Luentomateriaalit viikko 3. Viitattu 23.11.2023

 

GIM2, vk2: Kevon kanjonin korkeusmallit ja hydrologinen analyysi

Hei!

Kuluneella viikolla ryhdyimme työstämään toisen viikon tehtäviä, joiden aiheena olivat korkeusmallit ja hydrologinen analyysi Kevon kanjonista. Tämä 24 neliökilometrin alue ajettiin harjoituksessa useiden eri työkalujen läpi, joiden avulla selvitettiin mm. alueen korkeuskäyriä, veden virtaussuuntia ja kanjonin uomien sijainteja. En ole selvästi edelleenkään sisäistänyt, että aineistot on meille tarjoiltuna Moodlessa, sillä seikkailin Paitulissa noin puoli tuntia ennen kuin pääsin aloittamaan työt. Tämän kanssa pitää todella tsempata…

Aineiston metatiedoista selvisi, että pohjakartta on transverse mercator / Gauss-Kruger projektio, jonka koordinaattijärjestelmä on EUREF-FIN. Resoluutio oli 32bit ja jos ymmärsin oikein, niin korkeusmalli on 2m x 2m. Ohessa kuvassa 1. olen ajanut aineiston päälle vinovalovarjostuksen (hillshade) ja korkeuskäyrät (contours). Kanjonin reunat näkyvät huomattavan jyrkkinä, kun korkeuskäyriä on tiheästi aivan vierivieressä. Vinovalovarjostukseen asetin “auringon” suunnaksi ohjeessa suositellun pohjoisen Suomen realistisemmat arvot. Kuvan 1. oikeassa reunassa huomaa, kuinka näillä työkaluilla ajettu aineisto ja pohjakartta eroavat toisistaan visuaalisesti. Vinovalovarjostuksen vaikutus korkeuserojen esittämiseen on huomattava. Päälle ajetut työkalut kuitenkin peittävät eri karttamerkit, joten molemmille karttatyyleille on omat käyttötarkoituksensa.

Kuva 1. Kevon kanjoni vinovalovarjostus- ja vektorimuotoiset korkeuskäyrät -työkaluilla.

Ensimmäisen työvaiheen jälkeen siirryin tekemään johdannaisia tältä pohjalta. Slope eli jyrkkyys -työkalu tuotti kartalle visualisoinnin kanjonin jyrkkyydestä (kuva 2.). Jyrkimmillään eli tummanruskeissa kohdissa rinne viettää jopa 90 astetta. Tällä vaihteluvälillä loivia kohtia on huomattavasti tiheämmin, alkaen 1,72 asteesta.

Kuva 2. Kevon kanjoni “jyrkkyys”-työkalulla.

Toinen johdannainen ajettiin, jotta kyetään osoittamaan kanjonin rinteiden viettosuunnat ilmansuuntien mukaan. Tätä pohjaa käyttämällä valmistelin myös harjoitustehtävien Hydrologinen mallinnus -vaiheessa virtaussuuntien mallinnuksen. Mallinnusta tehdessä tuli myös palautettua mieleen ensimmäiseltä harjoituskerralta tutun layoutin käyttö. Ohessa kuvassa 3. tuottamani korjatun korkeusmallin virtaussuunnat. Ongelmaksi tässä mallinnuksessa syntyy otsikon, legendan ja indeksikartan puute. Jos ei tietäisi kuvassa olevan Kevon kanjonin ennalta määritettyä aluetta, jolla esitetään virtaussuuntia ilmansuuntien mukaan, kartta olisi informaatioton. Turkoosille värille olisi ollut hyvä tehdä merkintä legendaan, että se merkitsee tasaista aluetta, jolla ei ole tiettyä kaltevuuteen liittyvää virtaussuuntaa.

Kuva 3. Kevon kanjonin korjatun korkeusmallin virtaussuunnat ilmansuuntien mukaan.

Viimeisessä tehtävässä lähdin tuottamaan mallinnusta kanjonissa olevista uomista. Tässä vaiheessa oppituntia minulla oli aivan liikaa tasoja, joiden nimet olivat liian samankaltaisia. On mahdollista, että tasoja on mennyt sekaisin. Tuotin valuma-alueiden rajat, sekä uomat raja-arvoilla 100 000 (kuva 4.) eli hyvin todennäköinen uoma ja raja-arvolla 1000, eli enemmän visualisointia, mutta epävarmempi todennus (kuva 5.).

Kuva 4. Valuma-alueet ja Kevon kanjonin uomat raja-arvolla 100 000.
Kuva 5. viimeistelty kartta Kevon kansallispuiston valuma-alueista ja mallinnetut uomat reclassify työkalun raja-arvolla 1000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvassa 5. valmistelin suuremmaksi karttakuvaksi pienimittakaavaisen lähikuvan, jotta sain uomat, että valuma-alueet näkyviin. Arvelen, että kuvassa 5. oleva raja-arvo 1000 on liian epätarkka. On epätodennäköistä, että todellisuudessa uomat noudattaisivat vastaavia linjoja.

Ensi viikkoon!

Tytti N.

1. Postaus kurssilta MAA-221 / GIM-2. Viikko 1: Bufferointia Helsingissä

Hei!

Pohdin muutaman päivän, kuinka lähtisin toteuttamaan “Geoinformatiikan menetelmät 2” -kurssin raportointia. Tavallisten PDF-tiedostojen palauttaminen tuntui tylsältä, kun niitä saa palautella muutenkin perin usein. Blogi on siis kuitenkin selkeä jatkumo viime kevääseen, joten täällä sitä ollaan jälleen! Tänään 1.11.2023 pääsin ihan ensimmäisenä treenaamaan omaa luetunymmärtämistäni. Ohitin täysin aineiston lataamisen, joten ensimmäinen kaksikymmentä minuuttia meni ArcGIS PRO:ssa pyöriessä. Kun palasin lukemaan ohjeet uudestaan ja sain aineistokin mukaan, oli aika ryhtyä töihin.

Tehtävissä oli mukavan selkeät ohjeet ja ensimmäinen tehtäväpaketti sujuikin melko jouhevasti. Ohessa kuvassa 1. esillä valmistelemani karttakuva Vihdintien ja Lahdenväylän bufferointiin liittyen. Ongelmiksi koin todella jäykät mittakaavat, sekä aineiston tekijöiden leimat, jotka onkin hävitetty kartoista. Hyvä asia oli, että muistin aiemmilta kursseilta kartoissa käytettäviä värimaailmoja, joten silmälle kartat tai legenda eivät käy liian raskaaksi kuvassa 1. ArcGIS PRO myös itse asetti legendan aakkosjärjestykseen. Muutamia huolitteluun liittyviä yksityiskohtia jäi vielä tässä vaiheessa tekemättä, mutta olen esimerkiksi iloinen mielestäni onnistuneesta indeksikartasta oikeassa yläkulmassa.

Kuva 1. Ensimmäisen harjoituksen tarkasteltava alue

Tämän jälkeen siirryin harjoittelemaan Vihdintien ja Lahdenväylän bufferointia (kuva 2), clippausta ja niiden attribuuttitaulukkotietojen muokkaamista haluttuun muotoon. Asetin molemmille teille 250 metrin bufferit ja clippasin käyttööni vain tämän alueen sisällä olevat attribuuttitiedot maanpeitteestä. Pinta-ala muutettiin hehtaareiksi, sillä ArcGIS PRO tarjoaa pinta-alat oletuksena neliömetreiksi, joka ei tällaisessa mittakaavassa ole kovin järkevää. Kaikki halutut toimenpiteet onnistuivat melko vaivattomasti, mutta maanpeitekartan tyylin tuomisessa oli hieman haasteita, sillä en millään meinannut löytää import -painiketta.

Kuva 2. Vihdintie 250 metrin bufferilla, clipattuna ja maanpeitteen tyyli voimistettuna.

Näiden harjoitusten attribuuttitaulukot muutin csv -muotoon ja onnistuin tuomaan ne Exceliin. Tuntemattomasta syystä Vihdintien attribuuttitaulukosta oli kuitenkin pudonnut pois “pellot” sarake, jonka lisäsin käsin jälkikäteen. Oheisissa kuvissa 4 ja 5 esitetään piirakkakaaviolla prosenttiosuudet Vihdintien ja Lahdenväylän bufferien sisällä olevista maanpeitteen osuuksista. Maanpeitteen osuudet näkyvät kuvissa myös hehtaarien mukaan attribuuttitaulukossa. Kun vertailen molempien alueiden attribuuttitaulukkoja, huomaan, että Lahdenväylän buffer-alueella on enemmän tiestöä, avokalliota ja muuta paljasta maata. Lahdenväylä kulkee rampilla yli useista muista teistä, sillä tällä suunnalla ovat tiet Lahteen, Tampereelle ja niiden jatkoreitteihin. Mielenkiintoista on, että Vihdintien ympäristössä on “Vettä läpäisemätöntä pintaa”. Merkitseeköhän se esimerkiksi kerrostalojen asfaltoituja pihoja?

Kuva 4. Vihdintien maanpeitteen attribuuttitaulukko hehtaariosuuksina ja piirakkakaavio prosenttiosuuksista.
Kuva 5. Lahdenväylän maanpeitteen osuudet attribuuttitaulukossa hehtaarien mukaan sekä prosenttiosuuksina piirakkakaaviossa.

Tehtävässä 2. lähdin toteuttamaan kolmen kaupunginosan eli Kumpulan, Käpylän ja Toukolan rajaamista muista Helsingin kaupunginosista. Intersect -työkalulla leikkasin valituista kaupunginosista ja maanpeitekartasta maantieteellisesti rajatut attribuuttitiedot. Aiemmassa tehtävässä opitun perusteella loin karttatulosteen suurimittakaavaisesta kartasta, sekä indeksikartasta (kuva 6.). Tässä vaiheessa luentoa oli jäljellä enää 30 minuuttia, joten karttatuloste kärsii esimerkiksi puutteellisesta mittakaavasta indeksikartassa. En ole myöskään täysin vakuuttunut, olisiko rajaamilleni kaupunginosille kuulunut asettaa maanpeite -pohjakartaksi myös, sillä nyt ne on vain värjätty. Näitä kehitetään jatkossa.

Kuva 6. Karttatuloste Kumpulan, Käpylän ja Toukolan kaupunginosista.

Intersect-työkalulla saavutin kahden erillisen tason tietojen yhdistelyn. Clip-työkalulla olisi saatu selville vain toisella tasolla olevia attribuuttitietoja. Seuraavaksi lähdin tuottamaan attribuuttitiedoista rajattua attribuuttitaulukkoa, jonka lopputulokseksi saan kolmen asuinalueen kaksi erilaista maanpeiteaineistoa: Luonto ja rakennettu. Kopioin koodin harjoitustehtävästä Calculate Field -työkaluun ja harjoitustunnin ohjaajan avustuksella sain koodin kirjoitettua oikein.

Tässä vaiheessa todennäköisesti epähuomiossa ohitin jonkun vaiheen, sillä minun lopputulokseni ei ollut tehtävän ohjeita vastaava. Halusin kuitenkin tuottaa oikeanlaisen kaavion, joten kirjasin oikeat tiedot käsin. Jätin kuitenkin epäonnistuneen attribuuttitaulukon näkyviin, jos sitä ehtii korjailla myöhemmin kurssin edetessä. “Muu paljas maa” -luokittelu voidaan todennäköisesti lukea niin luonnonmukaiseksi, kuin rakennetuksi ympäristöksi. Onko maa “paljas” esimerkiksi maastopalon vuoksi, tai se voi olla hiekkarantaa. Paljas maa voi myös olla tulevan rakennusprojektin pohjaa, jolloin se on ihmisen aiheuttamaa ja rakentamaa.

Kuva 7. Kumpulan, Toukolan ja Käpylän maankäyttö attribuuttitaulukossa sekä korjatussa pylväskaaviossa.

Lähdeluettelo:

MAA-221, Geoinformatiikan menetelmät 2: Luento 1 -diaesitys.

Helsingissä 2.11.2023

Tytti Nyrönen

7. Kurssikerta, Grand finale!

Hei!

Viimeisiä viedään Geoinformatiikan menetelmät 2023 -kurssilla. Vastuuopettaja Paarlahden ylläpitämään blogiin ilmestyi vaihtehtoiset ohjeet viimeistä kurssikertaa varten. Meidän tulisi itse hakea avointa dataa aiheesta, joka meitä kiinnostaa. Apuja hain Lilan seitsemännestä blogipostauksesta (Salonen, 2023). Hän oli osannut tuottaa hienon ja toimivan kartan Tullin sivuilta tuodusta aineistosta “Tavaroiden ulkomaankauppa maakunnittain, tuonti”. Toisena muuttujana hänellä oli ulkokauppaa harjoittavien yritysten määrä maakunnittain. Jos Lila ei olisi kirjoittanut, kuinka hän yhdisti QGIS:n kautta maanmittauslaitoksen karttapohjiin, olisin todennäköisesti ollut jumissa pitkään, etsiessäni sopivaa karttapohjaa Googlen avulla.

Päätöksenteko ja useat hakuprosessit

Datan valitseminen oli minulle helppoa, kunnes tuli aika tuottaa valitsemastani datasta toimivia visualisointeja. Ensimmäinen ajatukseni syntyi tuoreista hyvinvointialueista. Minusta olisi ollut kiva aihe tuottaa tietoa hyvinvointialueiden synnytyssairaaloiden toiminnasta, mutta synnytyssairaaloiden pienen määrän vuoksi jouduin pian hylkäämään ajatuksen. Seuraava ideani, joka pääsi tuottamisyritykseen asti, oli terveysasemakäynnit hyvinvointialueittain sekä yli 65-vuotiaiden osuus hyvinvointialueiden väestöstä. Ikävä kyllä, hyvin tuoreen datan käsittely aiheutti ongelmia, sillä hyvinvointialueiden rajat on luotu vasta vuonna 2022. Tässä aiheessa pääsin siis attribuuttitaulukkoihin asti, mutta visualisoitua tuotosta ei syntynyt. Ohessa kuva 1. luomastani attribuuttitaulukosta. Hakemani tiedot Sotkanetistä ja THL:n Sampo -tietokannasta olivat vuodelta 2019, joka koitui yhdistämisessä kohtaloksi. Karttapohjani hyvinvointialueista oli vasta vuodelta 2022. Kävin hiukan juttelemassa kurssikaverilleni Lucakselle, jonka kanssa juttelu hieman avasi jumiutunutta olotilaani. Ei muuta kuin kohti uusia haasteita!

Kuva 1. Attribuuttitaulukko hyvinvointialueiden yli 65-vuotiaiden %-osuudesta sekä terveysasemakäynneistä vuoden 2019 -tilastoista. Tällöin ei vielä ollut hyvinvointialueita, joka todennäköisesti aiheutti päänvaivaa QGIS:lle.

“Epäonnistumisen” jälkeen otin uuden otteen tehtävään. Hain Stat.fi palvelusta kunnallisvaaleista tietoa. Datoiksi valikoituvat “Kunnallisvaaliehdokkaista istuvia kansanedustajia ja kunnallisvaltuutettuja v. 2021”, sekä “Kunnallisvaalien äänestysprosentti v. 2021”. Hypoteesini on, että vaalipiireissä, joissa on suurempi äänestysaktiivisuus, on myös enemmän istuvia ja politiikassa aktiivisia henkilöitä. Seudun yleinen ilmapiiri vaikuttamista kohtaan näkyy ehdokkaiden määrässä ja heidän menestyksessään.

Valmis työ!

Kuva 2. Visualisoitu kartta (eduskuntavaalien vaalipiireissä) istuvien kansanedustajien ja kunnallisvaltuutettujen määrästä, sekä äänestysprosentista kuntavaaleissa vuonna 2019.

Kuvassa 2. oleva lopullinen kartta vaati paljon kurssilla keräämiäni taitoja, sekä etenkin niiden kertaamista. Listasin lähdeluetteloon sivustoja, joilta häin vinkkejä. Etenkin csv -tiedostojen muuttaminen excelissä ja niiden tuonti oikeamuotoisena QGIS:iin vaati harmaiden aivosolujen herättelyä. Join -toiminto kuitenkin toimi, kun sain muutettua vaalipiirit yhteisiksi tekijöiksi kaikkiin tasoihin. Alkuperäinen suunnitelmani oli tuottaa prosenttiosuuksista pylväsdiagrammeja, mutta niiden erot olivat niin olemattomat, että prosenttien esittäminen toimi tässä tapauksessa paremmin.

Hypoteesini ei aivan osunut oikeaan. Lapin vaalipiirissä on huomattavasti aktiivisempi änestyskanta (kunnallisvaaleissa), kuin esimerkiksi Savo-Karjalan vaalipiirin sisällä. Silti Savo-Karjalasta on enemmän istuvia päättäjiä. Tämä todennäköisesti johtuu kuntien suuremmasta koosta, sekä välimatkasta Helsinkiin.

-Tytti

Lähteet ja viittaukset:

Slila’s blog; Seitsemäs kurssikerta, viimeinen näytös: https://blogs.helsinki.fi/slila/2023/02/28/seitsemas-kurssikerta-viimeinen-naytos/ Viitattu 28.2.2023

Geoinformagic

https://blogs.helsinki.fi/luberger/ Viitattu 7.3.2023

Sotkanet, yli 65-vuotiaan väestön prosenttiosuus hyvinvointialueittain v. 2019 https://sotkanet.fi/sotkanet/fi/taulukko/?indicator=s073tNZNNbQ2D7UOLgEA&region=s06NtM7VMwQA&year=sy6rAgA=&gender=t&abs=f&color=f&buildVersion=3.1.1&buildTimestamp=202211091024 Viitattu 1.3.2023

sampo.thl.fi, terveysasemakäynnit hyvinvointialueittain v. 2019 https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/avo/perus01/fact_ahil_perus01 Viitattu 1.3.2023

pxdata.stat.fi, Kunnallisvaaliehdokkaista istuvia kansanedustajia ja kunnallisvaltuutettuja v. 2021: https://pxdata.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__kvaa/statfin_kvaa_pxt_12vc.px/ Viitattu 1.3.2023

pxdata.stat.fi, kunnallisvaalien äänestysprosentti v. 2021: https://pxdata.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__kvaa/statfin_kvaa_pxt_12g2.px/table/tableViewLayout1/ Viitattu 1.3.2023

gis.stackexchange, questions: https://gis.stackexchange.com/questions/352859/how-to-create-histogram-to-visualize-features-value-in-qgis-3 , https://gis.stackexchange.com/questions/404831/exporting-zonal-statistics-attribute-table-from-qgis Viitattu 1.3.2023

Easycsv.io, Virtual fields: https://www.easycsv.io/docs/virtual-fields Viitattu 1.3.2023

 

Luento 6. Lämmittelyä talvisäässä, sekä laattatektoniikkaa. 23.2.

Moikka!

Eilen oli todellakin aamu raikas iloinen, kun marssimme porukalla Integraalimäen alas kohti Arabianrannan ja Toukolan asuinaluetta. “Lämmittelytehtävänä” haimme ulkoa tutkimuspisteitä Epicollect5 -sovelluksella interpolointiharjoitusta varten, jossa tarkasteltiin havainnointipisteidemme turvallisuudentuntua tänä helmikuisena aamuna.

Kuva 1. Interpoloitu kartta kävelyllämme keräämistä pisteistä. Turvallisimmat pisteet ovat arvoltaan lähempänä viitosta, pohjaväriltään sinisiä. Vaarallisimmat alueet ovat punaisella ja arvoltaan lähempänä ykköstä.

Epicollect5 oli mielestäni todella helppokäyttöinen ja mielenkiintoinen sovellus. Koen, että sen avulla voisi opettaa paikkatiedon keruumenetelmiä myös nuoremmille opiskelijoille yläasteella tai lukiossa. Opettajan mahdollisuudet esittää dataa olivat hyvät ja havainnollistavat. Kuitenkin, kun siirsin dataa omalle tietokoneelleni ja QGIS:iin, osa havaintopisteistä katosi. Kuva 1. on kuitenkin melko onnistunut, mutta tarkempia havainnointipisteitä voi käydä tarkastelemassa esimerkiksi Kertun (Rinkinen 2023) kuudennesta blogipostauksesta. Kerttu nostaa esiin näkökulmamme kaupunkisuunnittelun näkökulmasta. Päivän aineistosta huomioni on, että sillä on todella merkitystä, kuinka lähellä suurta tietä ala-aste ja päiväkoti ovat ja onko niihin vievät kevyenliikenteenväylät turvallisia.

Kuva 2. Tulivuoret ja yli viiden magnitudin maanjäristykset aikaväliltä 1898 – 2012.

Päivän itsenäisessä tehtävässä tarkasteltiin neljää erilaista aineistotietokantaa. Kohtasimme kuitenkin ongelmia tuoreimmissa maanjäristystilastoissa ja meteoriittiosumiin en ehtinyt vielä tutustua. Toin Kuvassa 2. QGIS:iin pisteet maailman tulivuorista, sekä yli viiden magnitudin maanjäristyksistä vuosilta 1898 – 2012. Tehtävänämme on luoda lisää vastaavia visualisointeja ja pohtia niiden merkitystä opettamiseen. Millaista maantieteellistä tietoa oppilaille voidaan tuoda tämän tyyppisillä kartoilla?

23.2.2023 mennessä olen tuottanut yhden kartan, mutta päätin tuoda ohjeiden mukaan jo netistä havainnekuvan aiheeseen liittyen. Geologia.fi (Geologia.fi, 20.5.2020) -sivustolla oli hyvä piirroskartta maailman mannerlaattojen laattatektoniikasta. Laattojen erkaneminen, törmääminen sekä sivuttainen hankaus johtaa maankuoren tärinään.

Kuva 3. Mannerlaattojen laattatektoniikka. Lähde: https://www.geologia.fi/2018/05/20/laattatektoniikka/ Katsottu 23.2.2023 “Oheiseen piirrokseen on merkitty Maan suuret mannerlaatat sekä niiden rajavyöhykkeet. Nuolet osoittavat mannerlaattojen liikesuuntia. Kuva: Harri Kutvonen/GTK”

Palataan asiaan!

-Tytti

Lähteet:

Kerttu’s blog, 6. harjoituskerta 22.2.2023. https://blogs.helsinki.fi/rkerttu/2023/02/22/6-harjoituskerta-22-2-2023/ Viitattu 23.2.2023

Geologia.fi, laattatektoniikka. 20.5.2020 https://www.geologia.fi/2018/05/20/laattatektoniikka/ Viitattu 23.2.2023

Luento 5. Puskurivyöhykkeitä Vantaalla. 15.2.2023

Hei!

Päivän pääaiheena oli harjoitella bufferien eli puskurivyöhykkeiden käyttöä. Luennon aikana opettajajohtoisesti harjoittelimme erilaisia puskurivyöhykemalleja Pornaisten keskustan kartalla. Puskurivyöhykkeet ovat jääneet mieleeni jo MAA-104 -kurssilta, mutta on mukavaa, kun vihdoin ymmärrän enemmän QGIS:n käytöstä ja työt onnistuvat. Itsenäisisssä harjoituksissa, eli Malmin- sekä Helsinki-Vantaan lentokenttien lähialueiden tarkastelussa toistimme useita kertoja “Buffer”-käskyä, joka mahdollisti rajattujen alueiden muuttujien tutkimista. Otan blogipostaukseen muutamia kuvia eri välivaiheista, mutta harjoitusten samankaltaisuuden vuoksi jokaista tuotostani ei ole esillä. Erityiskiitokset vierustoverilleni Eliakselle (Wilhelmsson 2023), joka jeesasi monissa vaiheissa! On todella kiva, että täällä voi reilusti kysyä apua ja luokkakaverit viitsivät auttaa, kun itse on jumissa. 🙂

Itsenäistehtävä 1. Malmin lentokenttä

Piirsin Malmin lentokentän kiitoradat luomalla uuden shapefilen nimellä Malmi_kiitoradat. Tähän shapefileen loin kaksi bufferia, joiden laajuudet olivat kilometri sekä kaksi kilometriä kiitoradan reunoista. Yhden kilometrin etäisyyden sisään jäi 9 102 asukasta, mutta 2 kilometriä piti sisällään jopa 58 813 asukasta.

Kuva 1. Malmin lentokentän 2km bufferi, jonka sisään jää 58 813 asukasta. Vaaleanpunaisella 1km bufferin sisällä on 9 102 asukasta.
Helsinki-Vantaan lentokenttä

Helsinki-Vantaan lentokentän tapauksessa toimin samoin. Helsinki-Vantaan länsipuolella on kuitenkin hyvin vähäisesti asutusta, joka todennäköisesti johtuu lentokentän sijainnista soiden ja metsän keskellä. Tämä on kuitenkin viisasta melunhallinan näkökulmasta. Kahden kilometrin puskurin sisällä asuu 10 969 asukasta. Seuraavana tehtävänä oli tutkailla nykyisten 65 dB:n sekä 55dB:n melualueiden sisällä asuvien ihmisten määrää. THL:n sivuilla (THL.fi, 4.5.2022) ulkomelusta kirjoitetaan näin: Ulkomelua säädellään yleisesti valtioneuvoksen päätöksellä (993/1992), jota sovelletaan meluhaittojen ehkäisemiseksi ja ympäristön viihtyisyyden turvaamiseksi. Asumiseen käytettävillä alueilla, virkistysalueilla taajamissa tai taajamien välittömässä läheisyydessä sekä hoito- tai oppilaitoksia palvelevilla alueilla: Päiväajan keskiäänitaso ulkona LAeq 07–22 ei saa ylittää 55 dB:ä (päiväohjearvo). Yöajan keskiäänitaso ulkona LAeq 22–07 ei saa ylittää 50 dB:ä (yöohjearvo). Uusilla asuinalueilla yöohjearvo ulkona on 45 dB.” Tästä huolimatta Helsinki-Vantaan 65dB:n melualueella asuu 303 ihmistä. 55 desibelin alueen sisällä asuu 9 303 asukasta.

Kuva 2. Helsinki-Vantaan lentokentän 55dB:n bufferialue.

Jatkoin työtä piirtämällä kuvitteellisen kiitoradan 65 dB:n melualueen Tikkurilan suunnasta (kaakko-luode). Jos lentokoneet laskeutuisivat Tikkurilan suunnasta, melun vaikutusalueelle jäisi 7 164 asukasta.

osa 2. Asemat

Seuraavaksi loin 500 metrin puskurivyöhykkeet  juna- ja metroasemien ympärille. Näiden asemien lähiympäristöihin jäi 111 765 asukasta. Tämä kertoo mielestäni todella paljon julkisen liikenteen arvosta pk-seudulla.

Kuva 3. Asemien 500 metrin läheisyyteen luodut puskurivyöhykkeet.

-Tytti