Luento 4, kertaus on opintojen äiti. 14.2.2023

Hei!

Edellisestä luennosta on vierähtänyt melkein viikko, sillä ystävänpäivähulinat ovat varastaneet keskittymiskykyni. Mutta hei, ystävänpäivän ilta on oikein oivaa aikaa viettää läppärillä omassa huoneessa… Asiaan!

Minulla oli pientä aavistusta siitä, miten päivän työ tulisi tuottaa. Kävin kurkkimassa opiskelutovereiden blogeja, kuten Luukaksen (Mickelson 2023) sekä Turkan (Häkkinen 2023). Luukas oli ottanut tutkittavaksi aineistoksi aivan ihanan aiheen, 1-vuotiaiden väestöntiheyden. Turkan blogista taas sain hyvän huomion, että käytetyn aineiston vuosiluku kannattaa olla näkyvissä legendassa. Vuosiluvulla on kuitenkin iso merkitys, kun tarkastellaan näin tiuhaan muuttuvaa aihepiiriä, kuin väestöntiheyksiä. Olisin myös voinut mainita legendassani, että ruutujen mittakaava on as/km^2. Mutta se jääköön seuraavien kertojen opiksi.

Kuva 1. Väestön sijoittuminen as/km^2 ruutuaineistossa PK-seudulla v. 2016

Kuva 1. on tuotokseni luennolta. Ruutuaineiston käyttö oli mielestäni selkeää ja tunnin jälkeen olo oli itsevarma. Minulla on kuitenkin ollut ongelmia läppärini QGIS:sä. Siellä ei ole toiminut vector -ominaisuus ollenkaan. Kuultuani, että Siiri (Laiho 2023) koki samoja ongelmia koulun tietokoneella, päätin alkaa tutkia asiaa. Löysin tarvittavan kohdan Plugins-näppäimen takaa ja sain vektoriaineistot toimimaan oikein! Kiitos Siirille, että kirjoitit aiheesta blogiisi!

Koska luennosta on kulunut jo tovi, alkoi oman kartan tuottaminen tökkien. Halusin alun perin tuottaa kartan 20-24 -vuotiaiden sijoittumisesta pääkaupunkiseudulle, mutta tarpeeksi monen epäonnistumisen jälkeen aloitin puhtaalta pöydältä Moodlen opetusvideon kanssa. Tästä päivän postauksen nimikin, kävin samat asiat läpi uudelleen. Mutta lopputuloksena syntyi visualisointi pääkaupunkiseudun eläkeikäisten asutustiheydestä (as/km^2) pääkaupunkiseudulla. (Kuva 2.)

Kuva 2. Pääkaupunkiseudun yli 65-vuotiaiden asutustiheys (as/km^2) v. 2016

Yli 65-vuotiaiden sijoittuminen pääkaupunkiseudulle on mielestäni hieman yllättävä. Olin ajatellut, että vanhuksia voisi asua enemmänkin Espoon ja Kauniaisten suunnalla. En tunne seutua niin hyvin, mutta epäilen, että läntisellä pk-seudulla on enemmän teollisuusalueita tai omakotitaloasutusta, kuin pienasuntoja jonka vuoksi vanhuksia asuu siellä päin vähemmän. Helsingin ydinkeskustasta Pasilan lähettyville vanhuksia asuu tiheästi. Keskustassa on paljon pienasuntoja ja palvelut ovat aivan lähistöllä.

Itä-Helsingin, Vantaan ja E75 tien varressa oleva melko tiheä asutus kielii hiukan halvemmista asumiskustannuksista, mutta toisaalta pysyttelystä lähellä suuria pääväyliä, joiden avulla liikennöinti on helpompaa. Eläkeikäisten tuet eivät yleisesti ole päätä huimaavia, joten on selkeää, miksi asumiskustannukset vaikuttavat vanhusten sijoittumiseen.

Lähteet ja viittauspäivämäärät:

Geoinformatiikan menetelmät 1, Viikko 4. https://blogs.helsinki.fi/luukasmi/ Luettu 14.2.2023

Turkkaha’s blog, kurssin neljäs harjoituskerta. https://blogs.helsinki.fi/turkkaha/ Luettu 14.2.2023

Siiri’s blog, kolmas kurssikerta. https://blogs.helsinki.fi/siirilai/ Luettu 14.2.2023

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *