Hattu ja miekka

Tohtorinhattu
Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta väitelleiden lääketieteen ja hammaslääketieteen tohtorien hatun väri on vihreä. Filosofian tohtorien hatun väri on puolestaan musta. Kaikkien hattua koristaa lyyra, jossa on lääketieteellisen tiedekunnan tunnus.

Ennen vuotta 1966 väitelleiden hatun väri on musta, joten 50 vuotta sitten tiedekunnasta väitelleet riemutohtorit käyttävät promootiossa mustia hattuja, mikäli heidän hattunsa ovat vuodelta 1960.

Tohtorinmiekka
Suomessa tohtorinmiekkana käytetään Akseli Gallén-Kallelan suunnittelemaa ainoaa virallista siviilimiekkaa. Miekkana ei saa käyttää sotilasmiekkaa, ulkomaista tohtorinmiekkaa eikä muuhun tarkoitukseen tehtyä miekkaa.

Miehet kiinnittävät miekan housujen vyötärölle. Naisille hyvä vaihtoehto miekan kiinnittämiseksi on olan yli menevä musta silkkinauha tai puvun alle piilotettava vyö. Puvun vasempaan sivusaumaan on tällöin jätettävä aukko vyötä varten. Naisten kannattaa pukua valitessaan tai teettäessään ottaa tämä asia huomioon.

Aikaisemmin vihityt tohtorit eivät kanna miekkaa mukanaan. Miekkoja kantavat vain tässä promootiossa vihittävät tohtorit sekä promoottori, juhlamenojen ohjaaja ja yliairut.