Promootioakti

Promootioakti ja -jumalanpalvelus

Proomootioakti on juhlallinen tilaisuus, jonka luonne näkyy myös pukeutumisessa.

Naispuoliset promovenditseuralaiset sekä vieraat pukeutuvat aktissa täyspitkään, pitkähihaiseen mustaan iltapukuun. Puku voi olla myös housupuku. Kengät ja sukkahousut ovat mustat. Kaikkien naisten, myös seuralaisten ja vieraiden, suositellaan jättävän käsilaukkunsa vaatesäilytykseen, joka on promootion aikana vartioitu.

Miespuoliset promovendit ja miespuoliset seuralaiset pukeutuvat frakkiin. Seuralaiset voivat pukeutua myös ammattinsa mukaiseen virkapukuun. Frakin kanssa käytetään mustaa liiviä.Miespuoliset vieraat pukeutuvat samoin kuin miespuoliset seuralaiset. Halutessaan miespuoliset seuralaiset voivat pukeutua myös tummaan pukuun, joka frakin korvatessaan on musta.

Promootion tohtorivieraat sekä -seuralaiset voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan aktiin. Myös ulkomaiset tohtorinhatut ovat sallittuja. Aiemmin vihityt tohtorit eivät kanna miekkaa mukanaan. Hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähän. Kirkkoon astuttaessa sekä miehet että naiset ottavat hatun päästään ja pitävät sen sylissään jumalanpalveluksen ajan. Myös Maamme-laulun ajaksi promootioaktissa sekä miehet että naiset ottavat tohtorinhatun päästään.

Valtiollisia kunniamerkkejä saaneet käyttävät niitä alkuperäiskokoisina. Akateemisia kunnia- ja ansiomerkkejä tai osakunta- ja muita nauhoja ei sen sijaan käytetä.