Tanssia läpi Yliopistoliikunnan – UniSportin – pitkän historian!

nykytanssiTässä jutussa viemme sinut läpi tanssin historian UniSportin, silloisen Yliopistoliikunnan silmin. Haastattelin tanssialan yhtä pioneeria, Pirkko Kantinkoskea, joka toimi vuoteen 2010 asti Yliopistoliikunnassa ohjaajan ja suunnittelijan tehtävissä, yhteensä huimat 36 vuotta! Hän luonnehtii tanssin ja silloisen Yliopistoliikunnan välistä suhdetta näin:

”Tanssi kuului Yliopistoliikuntaan alusta asti, koska ihmiset ovat aina halunneet tanssia!”

UniSportin historia juontaa juurensa Yliopistoliikunnan alkuaikoihin vuoteen 1967, jolloin Helsingin yliopisto palkkasi ensimmäinen päätoimisen henkilön, liikunnan lehtoriksi nimetyn Raimo Sarkaman järjestämään opiskelijoiden liikuntaa. Ainoat käytössä olevat liikuntatilat silloin olivat Porthanian liikuntasali ja Domuksella sijainnut palloilusali. Lisää liikuntavuoroja sai liikunnan lehtori Rami vuokratuksi Helsingin kaupungilta ja paikallisilta urheilulaitoksilta.Vastanimitetyn lehtorin toimistotila oli ollut alussa hetken jopa Domuksen kellarissa. Kurssi-ilmoittautumisten vastaanottoa varten oli puhelin, kynä ja paperia nurin päin olevalla hedelmälaatikolla.

Opiskelijaliikuntaa ja -urheilua tarjosivat jo ennestään ylioppilasseurat ja silloin HYY:ssä toimiva urheilutoimikunta, jolla oli oma sihteeri. Hän järjesti muun muassa palloilusarjoja sekä liikuntatapahtumia ja huolehti ylioppilaskunnan osanotosta Akateemisen Urheiluliiton (SAUL) toimintaan.

Yliopistoliikunnan tavoitteena on ollut alusta asti monipuolinen tarjonta. Urheilijoista ja palloilijoista oli siis jo pitkälti huolehdittu, mutta nyt oli mahdollista saada uusia lajeja ohjelmaan ja lisätä myös naisten suosimaa ryhmäliikuntaa. Tavoitteena on ollut myös kulkea ajan hengessä, etsiä ja kokeilla uusia tuulia maailmalta.

Voimistelu, eli jumppa, on kautta aikojen ollut naisten keskuudessa hitti. Suomessa naisten voimistelulla on pitkät perinteet ja alun perin erityinen tanssillinen tausta. Voimistelussa musiikin tai rytmin tukema, koko kehon mukana olo liikkeessä, oli paikoin kuin tanssia. Tanssia alettiin kaivata yhä enemmän silloisten muutaman jazztanssitunnin lisäksi. Tällöin Pirkko astui kuvioihin. Elettiin 70-luvun alkupuolta. Pirkko tuli Yliopistoliikunnan palkkalistoille tuntiopettajana valmistuttuaan Helsingin yliopiston Voimistelulaitokselta; ”Jumpalta”, niin kuin hän itse kuvailee. Tuolloin Pirkko suunnitteli, järjesti ja opetti Yliopistoliikunnassa nykytanssia ja jazztanssia – tuolloin nykytanssi kulki nimellä moderni tanssi. Ennen Yliopistoliikuntaa Pirkko oli mukana ensimmäisessä suomalaisessa nykytanssin ammattilaistanssiryhmässä ja jo kouluvuosista lähtien Raija Riikkalan liikunta-ja tanssiryhmässä. Hän oli hankkinut tanssikoulutusta useilla kursseilla kotimaassa ja ulkomailla.

Aikuisbaletti alkeet_in_english_kuva3_2015_ Töölö70-luvun loppupuolella Yliopistoliikunnan tanssitarjontaa kehitettiin viikkotuntien, nykyisten ryhmäliikuntatuntien, lisäksi joka keväisillä tanssin tiiviskursseilla. Tiiviskurssilla opiskelijat saivat kokonaiskäsityksen eri tanssilajeista ja pystyivät kehittämään taitojaan pidemmälle kuin viikkotunneilla. Jorma Uotistakin pyydettiin vetämään kyseisiä kursseja, mutta ei tuolloin kiireiltään ehtinyt. Yliopistoliikunnalla oli kontaktit moniin alan huippuihin – ja niin on tänäkin päivänä.

”Opettajat ovat aina tulleet mielellään opettamaan Yliopistoliikuntaan, koska he kokivat, että opiskelijaporukka on niin innostunutta, avointa ja ”fiksua”. He pitivät tunnelmaa rennompana kuin yksityisissä tanssikouluissa. ”

Tanssissa opettajilla on myös paljon vapautta rakentaa ja suunnitella tuntinsa kulku, pienet koreografiat ja improvisaatiot, sekä valita musiikkeja.

Tanssitunteja pidettiin Porthaniassa sekä silloisen ”Jumpan” tiloissa, nykyisen Arkkitehtuurimuseon talossa Kasarminkadulla. 70-luvulla tanssitrendejä olivat lavatanssit, kansantanssit, moderni tanssi eli nykytanssi sekä jazztanssi. 80-luvulta lähtien ovat Suomessa kiinnostusta herättäneet eri maista tulleet tanssin muodot. Varsinaisiksi buumeiksi nousivat itämainen tanssi ja afrotanssi. Yliopistoliikunnan tanssitarjonnasta ne löytyivät heti ensimmäisten opettajien aloittaessa. Pian ohjelmasta löytyi myös flamencoa, sambaa, salsaa, parisalsaa, bailatinoa, capoeiraa ja aikuisbalettia.

Järjestettiin myös ”Tutustu tanssiin” -kursseja, jotka toimivat itseasiassa ikään kuin tanssikasvatuksena opiskelijoille. Kurssi koostui luennosta videonäytteineen ja käytännön harjoituksista. Se tarjosi mahdollisuuden kokeilla uutta, tutustua eri tanssityyleihin ja vähän niiden historiaankin. Kurssin kautta opiskelijat saivat kokonaisvaltaisemman käsityksen tanssin eri tyylisuunnista. Kurssi toimi tietämättään ”esiasteena” myöhemmin lanseeratuille tanssien tutustumistunneille, joita pyöritetään UniSportilla edelleen.

Yliopistoliikunnan ohjelmassa oli myös ryhmätunti edistyneemmille tanssia tai voimistelua harrastaneille. Tästä ryhmästä syntyi 80-luvulla tanssiryhmä ”Acat academica”. Ryhmä esiintyi avajaiskarnevaaleissa, yliopiston useissa juhlissa mm. ulkomaisten opiskelijoiden illassa, Yliopiston 350-vuotisjuhlissa ym. Acat osallistui myös Gymnaestradaan Tanskassa. Tämä kaikki vaati toki lisää extraharjoituksia kun vaan tilaa saleilta löytyi. Pirkko veti tätä ryhmää, teki koreografiat ja kävi itse myös ahkerasti kouluttautumassa ja oppimassa tanssista lisää. Hieno kokemus ryhmälle oli kutsu Japanin Osaka-festivaaleille esiintymään! Tätä varten harjoiteltiin tietysti ahkerasti ja ennen Japaniin lähtöä järjestettiin ”Kuuttoman keskiviikon kenraali” –esitys, jossa oli katsojia aina rehtoreita myöden!

90-luvulla tanssin saralla suosittuja olivat itämainen tanssi, mutta lukujärjestyksiin tuli tuolloin mukaan myös Breakdance ja Capoeira. 90-luvun puolivälissä kuvioihin tuli mukaan myös, nykyisinkin erittäin suosittu, aikuisbaletti. Helsingin Yliopiston teknisen osaston puutyöhuoneelta tilattiin jopa balettitangot, jotka asennettiin Kumpulaan. 90-luvulla tanssilajien kirjo jatkoi kasvuaan ja jatkokurssien lisäksi kevätkauden päätteeksi alettiin järjestää jokaisesta lajista omia, erillisiä lajikohtaisia tiiviskursseja. Niissä saattoi olla vieraileva ”tähtiohjaaja” ulkopuolelta tai säestys, kuten afrotanssissa tai capoeirassa. Tiiviskursseista tuli hyvin suosittuja.

Pirkko kiteyttää lopuksi Yliopistoliikunnan, nykyisen UniSportin, toimintaa ohjaavan tekijän:

”Yliopistoliikunnan yhtenä tärkeimpänä ohjenuorana toiminnalle on aina ollut ajassa eläminen, lajitarjonta, joka saa mahdollisimman monen liikkumaan mielellään; saamaan kehon liikkeellä mielensäkin liikkeelle.”

Lue lisäksi Pirkon tanssin ABC, miksi tanssia.

Teksti ja haastattelu: Laura Sippel
Asiantuntija: Pirkko Kantinkoski
Kuvat: Magi Viljanen, Danila Calabrese

80 thoughts on “Tanssia läpi Yliopistoliikunnan – UniSportin – pitkän historian!

 1. Mahtava tarina, kiitokset kuuluu Pirkolle kun on jaksanut opettaa ja ohjata. Itse olen tanssinut muutaman vuoden Acat ryhmässä, esiintynyt Charleston ryhmässä ja opettanut turkkilaisia tansseja Tutustu tanssiin kursseilla. Osallistun yhä ahkerasti tanssitunneilla hiphopista zumbaan kun on aikaa. haleja ja suukkoja Pirkolle ja koko yliopistoliikunnalle.

 2. Pingback: Afrotanssi Helsinki – MINTINTHEBOX

 3. Ome Tv allows you to tell them about your specification and then they pair you up with people. You can filter people based on the location so that you are only paired with the people who are near you.

 4. Thanks for sharing 918kiss this wonderful post with us and hoping that you will continue doing this job on the daily basis to guide us in a better way.

 5. Just wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is just great and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work. 토토사이트

 6. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly. 온라인카지노

 7. I appreciate you spending some time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it! 파워볼사이트

 8. I do not know what to say really what you share very well and useful to the community, I feel that it makes our community much more developed, thanks

 9. With these slots, you will have the continually increasing jackpots. Every bet gives you a more valuable jackpot. Your bet percentage

 10. While you bet very limited coins, you may not win the jackpot. Still, there are other rewards for you. Thus, visit one of the casinos and enjoy these progressive jackpots.

 11. game. Most of the online slot players love these bonus rounds. You have a chance of gaining more rewards and having more enjoyment.

 12. jackpot. Your bet percentage may cause a variation to the jackpot size. You can find the details on your gaming screen. However, you need to win the game for grabbing the jackpot.

 13. ดื่มกาแฟเป็นประจำ อาจไม่ต้องงด

  อย่างไรก็ตาม เฟซบุ๊กเพจ เมื่อวานนี้ทานอะไร? มีคำอธิบายเพิ่มเติมว่า “แต่ในคนที่ดื่มกาแฟเป็นประจำก็จะเกิดความต้านทานต่อคาเฟอีนทำให้ความดันไม่สูงขึ้นได้ด้วย” ซึ่งตรงกับข้อมูลจาก นพ.ธีระวัฒน์ เหมะจุฑา ผู้อำนวยการศูนย์วิทยาศาสตร์สุขภาพโรคอุบัติใหม่ คณะแพทยศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ที่ระบุว่า “(สำหรับเครื่องดื่มที่มีคาเฟอีนอย่าง) ชา กาแฟ ถ้าดื่มอยู่แล้วก็ไม่ต้องหยุด เพราะปริมาณที่ดื่มเป็นประจำก็ทราบอยู่แล้วว่าไม่ได้ทำให้เกิดมีใจสั่น แต่ถ้าต้องหยุดไปกระทันหันอาจมีอาการปวดหัว และเข้าใจผิดว่าเกิดจากผลข้างเคียงของวัคซีนไปอีก”

  ดังนั้นหากใครไม่ค่อยได้ดื่มกาแฟ หรือเครื่องดื่มคาเฟอีนบ่อยมากนัก หรือมีความไวต่อคาเฟอีนอยู่แล้วเป็นทุนเดิม ถึงควรหลีกเลี่ยงกาแฟ และเครื่องดื่มที่มีคาเฟอีนก่อนฉีดวัคซีน แต่ใครที่ดื่มเป็นประจำโดยไม่มีอาการใดๆ อยู่แล้ว ยังสามารถดื่มตามปกติได้ ก่อนและหลังฉีดวัคซีนควรดื่มน้ำมากๆ และนอนหลับพักผ่อนให้เพียงพอ หากมีอาการผิดปกติใดๆ ควรพบแพทย์
  05-07-2021 BY ศุภดา Go to website:https://ipro191.com/

 14. Pingback: generic priligy walgreens

 15. Love is the flower, you’ve got to let grow.
  ความรักก็เหมือนดอกไม้ คุณต้องดูแลรดน้ำมันให้เจริญเติบโต

  #The Flash

  https://ipro191.com/

 16. Pingback: treat asthma without inhaler

 17. Pingback: buy hydroxychloroquine online

 18. In conclusion, slots free credit is a special bonus. that can be used to continue playing Mobile slots can be withdrawn for real. Conditions for receiving free credits It’s very easy นัท

 19. Pingback: hydroxychloroquine online sale

 20. Online Slot Techniques Make Hundreds of Thousands with Hundreds of Money Having said that, online slots JOKER WALLET are the games that players are interested in. And it is the most popular game that has it all. Because it’s not just a fun game alone.นัท

 21. Pingback: plaquenil vs hydroxychloroquine

 22. Hi there, I simply hopped over in your website by way of StumbleUpon. Now not one thing I’d typically learn, but I favored your emotions none the less. Thank you for making something worth reading. 먹튀검증업체

 23. Your article is very good, I have benefited a lot from your website. and will share the information with my friends

 24. Pingback: chester acyclovir harbison

 25. Pingback: hydroxychloroquine tablets

 26. Your website is really cool and this is a great inspiring article.
  It is very lucky to me to visit your website. We hope you continue to publish great posts in the future.
  This is by far the best post I’ve seen recently. This article, which has been devoted to your efforts, has helped me to complete my task.
  Appreciating the persistence you put into your blog and detailed information you provide.
  I really love the theme/design of your website.
  고스톱

 27. First of all I want to say awesome blog! I had a quick
  question that I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to know how you center yourself and clear
  your mind prior to writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out.

  I do take pleasure in writing but it just seems like
  the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure
  out how to begin. Any ideas or hints? Kudos! http://herreramedical.org/azithromycin

 28. These sites are stable, offer instant payments in your paypal and are not meant to make you fool.
  Take the time to extend your program from the starting as well as the foundation could keep on providing the company well ahead of the
  establishment phase. Unless you incorporate some technical
  exposure to web servers you might battle to perform your own server management and administrative tasks.대구오피

 29. Pingback: is ivermectil now available in generic form

 30. Good day I am so thrilled I found your blog page, I really
  found you by error, while I was searching on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to
  say cheers for a incredible post and a all round interesting blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have bookmarked
  it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a
  lot more, Please do keep up the awesome work. http://antiibioticsland.com/Zithromax.htm

 31. คาสิโน – สล็อตออนไลน์อันดับ 1 ในการฝาก-ถอนอัตโนมัติ (ไม่มีขั้นต่ำ)
  รองรับกระเป๋าเงินและธนาคารทั่วไป

 32. คาสิโน – สล็อตออนไลน์อันดับ 1 ในการฝาก-ถอนอัตโนมัติ (ไม่มีขั้นต่ำ)
  รองรับ และ ธนาคารทั่วไป
  เกมส์ สล็อต เบท ขั้นต่ำ 1️⃣ บาท
  คาลิโนออนไลน์ เบทขั้นต่ำ 5️⃣ บาท
  แจกหนัก แจกจริง
  แจกรางวัลใหญ่ทุกชั่วโมงต่อเนื่อง
  เพียงฝากเงินตอนนี้ก็มีสิทธิ์ลุ้นรางวัลใหญ่ไปกับเรา
  ไม่ผิดหวังแน่นอน✅

 33. Pingback: chloroquine drug interaction

 34. Pingback: stromectol 125 mg tablet

 35. Pingback: priligy plus for sale

 36. Pingback: Miksi tanssia: tanssin ABC | Mikä sinua liikuttaa?

 37. Pingback: ivermectin without a perscription

 38. Pingback: sklice capsule uses

 39. Pingback: deltasone 375 mg uses

 40. Pingback: buy stromectol antiparasitic online canada

 41. Pingback: ivermectin cvs

 42. Pingback: ivermectin without script

 43. Pingback: buy ivermectin pills

 44. Pingback: ivermectol 12 mg

 45. Pingback: buy plaquenil online without a prescription

 46. Pingback: ivermectin and doxycycline heartworm treatment

 47. Pingback: how to take ivermectin

 48. Pingback: period after clomiphene cycle

 49. Pingback: ivermectin treatment 12 mg covid

 50. Pingback: ivermectin for rosacea redness

 51. Pingback: ivermectin 6 mg tablets

 52. Pingback: dosage for ivermectin

 53. Pingback: viagra 100mg price

 54. Pingback: viagra pills australia

 55. Pingback: prescription medications and pregnancy

 56. Pingback: buy cialis no prescription

 57. Pingback: hydroxychloroquine for sale

 58. Pingback: stromectol sale canada

 59. Pingback: canada viagra otc

 60. Pingback: where can you buy viagra over the counter in australia

Comments are closed.