Mitä on Breakdance? Näin sen kertoo maailman kärkinimi

 

Rytmi ja flow 7.3.2015 (Kuva: Samuli Ronkainen)

Rytmi ja flow 7.3.2015 (Kuva: Samuli Ronkainen)

Breakdance eli alkuperäiseltä nimeltään b-boying tai breaking on saanut alkunsa New Yorkin lasten ja nuorten keskuudessa 1970-luvun alkupuolella. Etelä-Bronxissa syntynyt katutanssityyli levisi nopeasti New Yorkin eri kaupunginosiin ja lopulta musiikkivideoiden sekä elokuvien ansiosta ympäri maailman. Suomeen b-boying rantautui 1980-luvun alkupuolella ja onkin vuosien saatossa saavuttanut vahvan jalansijan kotimaisen urbaanin kulttuurin keskuudessa. Useat suomalaiset breikkarit ja ryhmät ovat lumilautailun tapaan yltäneet aina maailmanhuipulle asti. Yksi tunnetuimmista kotimaisista ryhmistä on nimeltään Flow Mo, joka on voittanut lukuisia kansanvälisiä mestaruuksia ja jonka jäsenet kiertävät aktiivisesti maailmalla opettamassa, tuomaroimassa sekä kilpailemassa.

Suomalainen ryhmä Flow Mo (Kuva: Victor Engström)

Flow Mo (Kuva: Victor Engström)

 ”Lajina breakdance on helppo aloittaa ja siihen pääsee nopeasti sisään.” -Hatsolo

Breakdance on akrobaattinen tanssi, joka vaatii asennetta, sisua ja sinnikkyyttä. Tanssi on syntynyt soul- ja funk-musiikin vauhdikkaista ja sielukkaista rumpubreikeistä, mutta nykypäivänä musiikin suhteen skaala on laajempi. Lajina breakdance on helppo aloittaa ja siihen pääsee nopeasti sisään. Lajin energia ja innostavuus tempaa takuuvarmasti mukaan sekä nuoret että aikuiset. Breikin perusliikkeet ja -askeleet ovat suhteellisen helppoa oppia nopeastikin, mutta vaikeampien tekniikoiden parissa haastetta riittää loputtomiin. Breikkarin on mahdollista hioa tyyliään ja sulavuuttaan sekä harjoitella yhä haastavampia askelkuvioita ja liikeyhdistelmiä. Todelliseksi mestariksi pääsee vain vuosien kurinalaisella harjoittelulla.

Johannes Hattunen (Kuva: Victor Engström)

Johannes Hattunen (Kuva: Victor Engström)

Koska breikkaus on nopeatempoista, ja se tapahtuu suurelta osin alhaalla lattiatasolla, kehittää se nopeasti harrastajan koordinaatiota ja peruskuntoa. Lajin parissa tulevat taatusti tutuksi käsilläseisonnat ja tasapainoilu mitä erikoisimmissa asennoissa. Lajitreenaamisen lisäksi harrastaja hyötyy kokonaisvaltaisesta oheisharjoittelusta. Omalla kehonpainolla tehtävät punnerrukset, leuanvedot, kyykyt ja etenkin monipuoliset vatsalihasliikkeet vahvistavat lihaksistoa sekä auttavat tanssijaa ennaltaehkäisemään loukkaantumisia. Paremman lihasvoiman ansiosta myös monet voimaa vaativat liikkeet sujuvat kevyemmin.

Lajin energia ja innostavuus tempaa takuuvarmasti mukaan sekä nuoret että aikuiset. Hatsolo

BREAKDANCE (B-boying tai Breaking) -SANASTOA:

B-boy/B-girl: Break-tanssija.
Toprock: Ylhäällä seisten tanssittavat askeleet
Footwork: Lattiatasossa tapahtuvat askeleet. Useimmissa askeleissa tanssija kannattelee koko kehonpainoaan käsien ja jalkojen varassa.
Freeze: Nopeat ja akrobaattiset pysähdykset musiikin tahtiin. Tärkeää freezeissä on tyylikkyys ja nopea musiikkiin reagointi.
Dynamics tai Power moves: Spinnit, hypyt. Esimerkiksi selälläpyörintä, tuulimylly jne.
Battle: Kahden tanssijan välinen kaksintaistelu.
Jamit: Tanssitapahtuma.
Rinki: Tanssirinki, jossa breikkaaminen yleisimmin tapahtuu.

Lyhyesti:

 • Laji on helppo aloittaa.
 • Laji on energinen ja innostava.
 • Nopeatempoinen tanssilaji.
 • Kehittää tehokkaasti koordinaatiota, peruskuntoa, voimaa ja tasapainoa.
 • Opettaa muun muassa käsilläseisontaan ja tasapainoiluun erikoisissakin asennoissa.
 • Sisältää paljon kehonpainoharjoittelua ja monipuolisia voimaharjoitteluliikkeitä.
Johannes "Hatsolo" Hattunen (Kuva: Victor Engström)

Johannes “Hatsolo” Hattunen (Kuva: Victor Engström)

Teksti: Johannes “Hatsolo” Hattunen

UniSportillakin pitkään breakdancea ohjannut Johannes on lajin ehdottomia kärkinimiä maailmalla. Hän on voittanut urallaan useita arvostettuja MM-tason kilpailuja, esimerkiksi Circle Kingz (Sveitsi), Rock Steady Anniversary (USA) ja lisäksi kolme peräkkäistä pohjoismaiden mestaruutta.

Hatsolon Breakdance Alkeet -kurssi alkaa tammikuussa UniSportilla. Tervetuloa mukaan upean ja monipuolisen lajin pariin!

162 thoughts on “Mitä on Breakdance? Näin sen kertoo maailman kärkinimi

 1. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 2. I just could not go away your website before suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual provide to your visitors? Is going to be again incessantly to inspect new posts

 3. Just wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply nice and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 4. I just could not leave your website before suggesting that I really loved the standard information a person supply for your visitors? Is gonna be back frequently in order to inspect new posts

 5. You made some good points there. I looked on the internet for the issue and found most persons will agree with your website.

 6. I really hope to reveal to you that I am new to wordpress blogging and extremely liked your page. Most likely I am likely to store your blog post . You seriously have wonderful article content. Be Grateful For it for sharing with us your very own internet post

 7. MichaelJemery.com is a site with many hypnosis downloads. Whether you are looking for free hypnosis downloads, self hypnosis download for mp3, video and any audio files, Michael Jemery has the downloads for you. You can download hypnosis from apps, audio, mp3 and even youtube !

 8. Only wanna comment that you have a very nice web site , I like the pattern it actually stands out.

 9. Good day there, just became alert to your webpage through Bing, and realized that it is truly helpful. I will like should you carry on this approach.

 10. IMSCSEO is a Singapore SEO Agency engineered by Mike Koosher. The aim of IMSCSEO.com is to present SEO services and help Singapore businesses with their Search Engine Optimization to aid them ascend the ranking of A search engine. Visit us @ imscsseo.com

 11. I think this is one of the so much important info for me. And i am glad studying your article. But want to statement on some common issues, The site style is great, the articles is really great : D. Excellent process, cheers

 12. MichaelJemery.com is a site with many hypnosis downloads. Whether you are looking for free hypnosis downloads, self hypnosis download for mp3, video and any audio files, Michael Jemery has the downloads for you. You can download hypnosis from apps, audio, mp3 and even youtube !

 13. I really have to show you that I am new to writing and very much adored your post. Very likely I am probably to remember your blog post . You definitely have memorable article content. Be Grateful For it for sharing with us the best domain information

 14. IMSCSEO is a Singapore SEO Enterprise devised by Mike Koosher. The purpose of IMSCSEO.com is to supply SEO services and help SG companies with their Search Engine Optimization to assist them ascend the position of Search engine. Find us at imscsseo.com

 15. I merely have to reveal to you that I am new to having a blog and certainly enjoyed your website. Likely I am likely to store your blog post . You literally have great article material. Delight In it for share-out with us your very own blog article

 16. Hiya very nice site!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds also¡KI’m glad to search out a lot of helpful info right here within the publish, we want work out more techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 17. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 18. Hello there, You’ve done an excellent job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

 19. It¡¦s really a nice and useful piece of information. I¡¦m glad that you shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 20. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little research on this. And he in fact ordered me breakfast simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this issue here on your site.

 21. Pretty portion of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your weblog posts. Anyway I’ll be subscribing for your feeds and even I achievement you get admission to persistently fast.

 22. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 23. wonderful issues altogether, you just gained a new reader. What might you suggest about your put up that you just made some days in the past? Any certain?

 24. You completed a few nice points there. I did a search on the subject matter and found mainly persons will consent with your blog.

 25. Thank you a bunch for sharing this with all folks you actually recognize what you are talking approximately! Bookmarked. Please also discuss with my web site =). We could have a link trade agreement between us!

 26. You can certainly see your enthusiasm within the paintings you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 27. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read much more from you. This is really a wonderful site.

 28. I’m still learning from you, while I’m improving myself. I certainly enjoy reading all that is written on your blog.Keep the posts coming. I enjoyed it!

 29. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 30. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

 31. I and my pals happened to be reading through the great guidelines from the blog and instantly got an awful feeling I never thanked the blog owner for those secrets. All of the young men ended up certainly thrilled to learn all of them and have in effect sincerely been tapping into those things. Many thanks for getting quite considerate as well as for choosing this sort of incredibly good useful guides most people are really eager to be aware of. Our own sincere apologies for not expressing appreciation to earlier.

 32. Hello, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 33. I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

 34. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this web site, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this again very soon..

 35. I precisely needed to thank you so much yet again. I do not know the things that I would’ve taken care of in the absence of those ways shared by you relating to my problem. It had been a very frightening circumstance in my opinion, however , discovering this expert form you handled the issue forced me to jump over happiness. I will be thankful for the assistance and hope you know what a powerful job that you are putting in training others through your web blog. Most probably you’ve never got to know all of us.

 36. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 37. Usually I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite nice post.

 38. Hello.This post was really remarkable, especially because I was browsing for thoughts on this topic last Tuesday.

 39. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today..

 40. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 41. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 42. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 43. [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/how-do-i-buy-klonopin-online-overnight-delivery/]How do I buy Klonopin online overnight delivery?[/url], [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/will-i-be-able-to-get-klonopin-online-overnight-delivery/]Will I be able to get Klonopin online overnight delivery?[/url], [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/where-to-buy-klonopin-online/]Where to Buy Klonopin Online?[/url] EffilddobInnof

 44. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m inspired!
  Extremely helpful information particularly the remaining phase 🙂 I take care of such info a
  lot. I used to be looking for this certain info for a very lengthy time.
  Thank you and best of luck.

 45. This design is steller! You obviously know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 46. Good post but I was wanting to know if you could write a litte
  more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate
  a little bit further. Bless you!

 47. We stumbled over here different website and thought I might check things out.

  I like what I see so now i’m following you. Look forward to going
  over your web page yet again.

 48. Everything is very open with a precise clarification of the
  challenges. It was truly informative. Your website is very helpful.

  Many thanks for sharing!

 49. My brother suggested I might like this website. He was entirely right.
  This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this
  information! Thanks!

 50. I visit day-to-day some blogs and websites to read articles, except this web site gives quality based writing.

 51. Excellent post. I was checking continuously this blog and
  I’m impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I
  care for such information much. I was looking for this certain info for
  a very long time. Thank you and best of luck.

 52. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard
  work due to no data backup. Do you have any methods to
  stop hackers?

Leave a Reply

Your email address will not be published.