#KohtiRioa – Maalipallo osana Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian toimintaa

maalipallojoukkue_rio2016Maalipallo on näkövammaisille urheilijoille suunnattu joukkuepeli. Laji on ollut Kesäparalympialaisten kilpailuohjelmassa jo vuodesta 1976 lähtien. Suomen miehet ja naiset ovat lajin kärkimaita maailmassa. Miehet puolustavat syyskuussa 2016 Riossa Lontoon 2012 Paralympiakultaa. Naiset sijoittuivat Lontoossa 2012 hienosti neljänsiksi ja jäivät niukasti Rion paralympiaturnauksen ulkopuolelle. Suurin osa maalipalloilijoista asuu ja harjoittelee pääkaupunkiseudulla, joten on hyvin luonnollista tehdä urheilussa yhteistyötä Urhean kanssa. Yhteistyö alkoi vuonna 2014, kun Paralympiakomitea oli aloittanut toiminnallisen yhteistyön Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kanssa ja sen myötä oli alkanut 1,5 vuoden mittainen urheiluakatemiatoiminnan kehittämishanke vammaisurheilijoille.

Maalipalloilijat ovat tätä nykyä Urhean urheilijajäseniä ja käyttävät mm. Urhean asiantuntijapalveluja osana valmentautumista. Maalipallon lajiliitto Suomen Vammaisurheilu ja –liikunta VAU ry on myös Urhean jäsen ja toimintaa on keskitetty paljon Keskuspuiston ammattiopiston tiloihin . Nyt ollaan aloitettu myös tarpeesta UniSportin ja maalipallon yhteistyö. Osa urheilijoita on Helsingin yliopiston opiskelijoita ja sitä kautta urheilijat ovat osa UniSportin toimintaa, mutta nyt erityisesti Rioon valmistauduttaessa maalipalloilijat tarvitsivat kesäksi enemmän lajiharjoittelutiloja ja iloksemme olemme saaneet UniSportin Kumpulan toimipaikasta juuri Urhea-yhteistyöllä harjoitustiloja käyttöömme.

Tulevaisuudessa ammatillisten erityisoppilaitosten rooli ja toiminta tulevat muuttumaan ja on tärkeää, että vammaisurheilulajit, kuten maalipallo, tulevat toimimaan entistä enemmän niissä toimintaympäristöissä, missä muutkin huipulle tähtäävät lajit ja urheilijat toimivat. Tässä työssä Urhea-kampuksen ympäristö ja toimijat urheilun parissa siellä ovat tärkeässä roolissa myös vammaisurheilun ja vammaisurheilijoiden parissa. Erityisesti on tärkeää, että vammaisurheilijat näkyvät mahdollisimman paljon urheilussa, opiskeluissa ja työssä  niissä paikoissa, missä muutkin urheilijat. Näin syntyy luontaista yhteistyötä, ajatusten vaihtoa, erilaisuuden kohtaamista ja yhdenvertaisempaa urheilukulttuuria Suomeen. Ja tietty parempaa urheilutulosta niin vammattomilta kuin vammaisurheilijoiltakin.

Kesäterkuin,
Tuomas Törrönen
lajikoordinaattori, VAU ry

Kuva: Timo Laitinen

UniSport on tehnyt useamman vuoden ajan yhteistyötä Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian, Urhean, kanssa. UniSport haluaa olla mukana tukemassa Urhean tehtävää tarjoamalla opiskeleville huippu-urheilijoille harjoittelumahdollisuuksia muun muassa tilojen ja tukien muodossa.

Lisätietoja Urhean toiminnasta.