#KohtiRioa – Valmistautuminen edustamaan hallitsevaa paralympiavoittajaa

maalipallo_kanadaSuomen miehet voittivat maalipallossa, näkövammaisten joukkuelajissa, paralympiakultaa 2012 Lontoossa. Nyt on neljä vuotta tuosta vierähtänyt ja joukkue hieman muuttunut. Kesäkuun lopulla valmennus julkisti meidän kymmenen pelaajan ringistä kuusi pelaajaa, jotka lähtevät Rio de Janeiron paralympialaisiin:
#8 Miika Honkanen (27 v.), #1 Jarno Mattila (31), #4 Erkki Miinala (30) #2 Ville Montonen (30), #9 Petri Posio kapteeni (33) ja #6 Markus Tihumäki (22). Tuota ennen on ollut todella hyvä, että ringissä on ollut pelaajia joka paikalle enemmän kuin pelaavaan joukkueeseen on mahdollista ottaa. Näin sisäinen kilpailu on tuonut välitöntä kilpailuhenkeä ja ehdottoman motivoitunutta harjoittelua jokaiselle henkilökohtaisesti. Tietysti näin Rio-vuonna treenimäärät ovat näkyneet myös maajoukkueleirien sekä turnausten lisääntymisenä, mutta myös jokaisen kotiharjoittelussa.

Kesäkuun lopulle asti jokainen leiri ja turnaus oli todellinen näytönpaikka. Vuosi alkoi tammikuussa Suomen Paralympiakomitean järjestämällä Rio-leirillä, johon oli kutsuttu kaikki paralympialaisiin lähtevät urheilijat aina kelaajista maalipalloon, joka on samalla ainoa joukkuelaji Brasiliassa, johon Suomi saavutti paikan. Viimeistään kyseisellä leirillä jokaiselle konkretisoitui mihin sitä oikein ollaan menossa. Varsinkin itselle tuo iskostui. Mulla kun ei ole kokemusta minkäänlaisista arvokisoista vielä kertymyt. Tuolla tahto joukkueeseen mahtumiseen vain kasvoi – jokaisella meistä.

maalipallo_joukkue_kanadaKevääseen leirien lisäksi mahtui turnaukset Nastolassa, Kanadassa sekä Rion esikisat toukokuussa. Jokaiseen turnaukseen Suomi lähetti erilaisen joukkueen. Pajulahti Games:eissa Nastolassa jäimme pettymykseksi sijalle 5, mutta Vancouverin Grand Slamin voitto ja palkintoshekki antoi lohtua. Itse olin molemmissa turnauksissa mukana, mutta ne tärkeimmät, Rion esikisat jäi välistä. Näin jälkikäteen ajateltuna tuolloin oli paralympiaympäristöön tutustumassa täsmälleen lopullinen kisajoukkue muuten paitsi että Petteri Peitso oli tilallani. Itse kävin samanaikaisesti kolmen muun pelaajan kanssa Ruotsissa vahvistamassa riittävän heikon näkökykyni kansainväliselle luokittelijalle. Esikisat itsessään oli pettymys. Suomi ei tuolla voittanut ensimmäistäkään peliä. Tosin todella tiukkoja matsit olivat kaikki.

Leireilyn ja harjoittelun jatkuessa lopulta joukkue julkaistiin juhannuksen jälkeen ja tämän jälkeen on pyritty painottamaan joukkuetreeniin sekä fysiikkaan teemoittain. Liettuassa kävimme kisajoukkueella juuri heinäkuun puolivälissä. Viidestä ottelusta tuli kolme voittoa. Tappiot tulivat paralympialaisten lohkokumppaneille Liettualle ja Turkille. Nälkäähän se kasvattaa! Huippukunto tuleekin asettaa vasta syyskuuhun. Sitä hakiessa lähdetäänkin juuri blogin kirjoittamispäivän (27.7.) seuraavana päivänä Ruotsiin hyvään valmistavaan turnaukseen!

Kirjoittaja: Markus Tihumäki
Markus on nuori paralympialaisten ensikertalainen ja sai myös juuri opiskelupaikan Helsingin yliopistosta. Markus välittää meille muutamassa kirjoituksessa tunnelmia Rioon valmistautumisesta sekä itse kisoista.
Kuvat: Jarno Peltovako

Leave a Reply

Your email address will not be published.