Team UniSport, Tommi Pulli: UniSport ja minä

Olen Tommi Pulli, 24-vuotias pikaluistelija. Kotoisin olen Seinäjoelta, nykyisin asun Helsingissä.

Aloitin yliopisto-opinnot  tammikuussa 2013 Otaniemessä. Olin edellisenä kesänä saanut jo paikan sähkötekniikan korkeakoulusta, mutta ensin suoritin armeijan  urheilujoukoissa Lahden Hennalassa.

Muistan hyvin, kuinka ensimmäinen yliopistopäivä jännitti, kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Tutustuminen koulun käytäntöihin ja järjestelyihin jäi osaltani hyvin lyhyeen, koska lähdin jo seuraavana päivänä kolmen viikon kilpailumatkalle Amerikkaan. Tämä kuvaa hyvin koulunkäyntiäni tälläkin hetkellä.

Huippu-urheilun ja koulunkäynnin yhdistäminen on ollut arkea minulle jo lukiossa. Oli haastavaa käyttää aikaa ja energiaa matemaattisten yhtälöiden ratkaisemiseen, kun piti valmistautua seuraavan päivän kilpailuihin. Aikaa oli rajallisesti koulun käyntiin ja oli priorisoitava mihin lukuaineisiin aikaansa käytti. Kun aloitin yliopistossa opintoni, ajattelin että pystyisin jatkamaan samalla tavoin kuin lukiossakin. Näin ei kuitenkaan ollut. Työmäärä kasvoi valtavasti, eikä ollutkaan enää priorisoitavia aineita: kaikki kurssit olivat tärkeitä ja myös mielenkiintoisia.

Tällä hetkellä suoritan 20-25 opintopistettä vuodessa ja se on minulle urheilu-urani ohella sopiva määrä opiskelua. Näin ehdin tekemään urheilun eteen kaiken tarvittavan, ja kursseistakin jää vielä jotain mieleen. Koen opiskelun olevan todella tärkeä tulevaisuuteni kannalta mutta tällä hetkellä urheilu menee kaiken edelle.

Aloitin luistelun 7-vuotiaana ja huomasin heti, että tämä on minun lajini. Harrastin silti useita lajeja aina 15-vuotiaaksi asti, mutta osittain jalkavaivojen takia jouduin lopettamaan pisimpään mukana olleen aitajuoksun. Pikaluistelussa minua kiehtoo eniten sen tekninen vaikeus ja tietysti nopeus. Päämatkani on 1000 metriä, mutta luistelen myös 500m ja 1500m.

Pikaluistelu on kiehtova laji myös harjoittelun osalta. Olen aina pitänyt siitä, että harjoittelu on monipuolista. Oheisharjoittelusta suurin osa ajasta kuluu pyörän päällä, punttisalilla ja yleisurheilukentällä nopeus- ja lajiharjoitteissa.

Arkiharjoittelun on oltava helposti toteutettavissa ja siksi olenkin heti ensimmäisistä opiskelupäivistäni lähtien hyödyntänyt Unisportin monipuolisia harjoittelupaikkoja.

Päiväni koostuu yleensä kahdesta harjoituksesta, joista toinen on kevyempi; huoltava. Pääharjoituksen, joka on tehoharjoitus, teen yleensä aamulla ennen luentojen alkua ja toisen, huoltavan pyöräharjoituksen, teen iltapäivällä koulun jälkeen.

Yhteistyöni UniSportin kanssa mahdollistaa entistä tehokkaamman ajankäytön, sillä sekä koulun että kodin läheltä löytyy Unisportin harjoituspaikkoja. Parempia oheisharjoittelupaikkoja ei voisi toivoa.

Kilpailukausi alkaa lokakuussa ja harjoittelu sinne on jo käynnissä. Ensi viikolla suuntaan kohti Mallorcaa kauden ensimmäiselle leirille. Ensi kaudesta on tulossa todella jännittävä!

Matkaani voi seurata
Twitteristä @tommipulli