Team UniSport, Jasser Anoschkin: Antautuminen kamppailuun vaatii luottamusta ja palkitsee

Harrastan kamppailulajia. Lajini nimi on Taido. Kamppailulajien ottelutilanteissa ei kilpailla siitä kenen erillinen suoritus on paras samalla tapaa kuin esimerkiksi keihäänheitossa kilpaillaan pituudesta, vaan kamppaillaan siitä kumpi voittaa juuri tuon toisen. Kohdataan toisen keho omalla.

Kilpailijalle kamppailutilanne on parhaimmillaan tilaisuus laittaa kaikki peliin ja oppia uutta. Ottelu voi olla hyvin intensiivinen kokemus osallistujille. On nimittäin vaarallista laittaa kaikki peliin. Kun tekee niin kamppailussa osuakseen, altistaa haavoittuvimmat kohtansa hyökkäykselle. Heikkoudet tulevat paljaaksi. Vastustaja huomaa ne ja antaa kaikkensa osuakseen. Hänen puolustuksensa aukeaa vuorostaan. Ottelu kiihtyy. Ottelijat joutuvat keskittymään, väsyvät pikkuhiljaa ja pääsevät antamaan kaikkensa. Ottelijat oppivat itsestään, rajoistaan ja tutustuvat toisiinsa sellaisella tasolla, jota ei muulla tapaa voi saavuttaa. Jos he siis ovat onnekkaita. Sopivan tasoisen vastustajan kohtaaminen ja riittävän keskinäisen luottamuksen syntyminen niin, että voi kaikkensa turvallisesti antaa, on harvinaista. Kuitenkin väitän sen olevan etsimisen arvoista.

Tämän rajoilla käynnin voi mielestäni tehdä vain tilanteissa, joissa voit luottaa vastustajaan, läsnäolijoihin ja laajemmin yhteiskuntaankin. Luottamuksen pohjalla on tieto siitä, että sinua kunnioitetaan ihmisenä, kamppailijana ja vastustajana. Tieto siitä, että sinulta ei esimerkiksi tarpeettomasti murskata luita eikä sinua pilkata ja alisteta, jos ilmenee, että vastustajasi onkin sinua vahvempi. Sekä tieto siitä, että vastustajasi on liikkeellä samantapaisesta kamppailun ilosta kuin sinä ja etsii täydellisiä taisteluita itsekin. Toisaalta pohjalla on oltava tieto siitä, että toinen on taitava ja osaa suojata järkevästi elintärkeät osansa kamppailun tiimellyksessä. Etkä näin ollen tahattomasti vahingoita toista, kun yrität täysillä.

Kunnon matsissa voi siis turvallisin mielin antaa kaikkensa ajatellen, että tähän ryhtyminen tekee minusta paremman ja entistä voimakkaamman sekä taidoiltani, psyykkeeltäni että luonteeltani. Annan kaikkeni voittaakseni ja se tulee olemaan sen arvoista. Tämä on mielestäni kamppailulajien ydin. Ei niinkään potkimisen ja lyömisen voima, taito tai nopeus. Ne toimivat välineinä matkalla, jolla etsitään vastustajien joukosta täydellisiä kamppailuja. Kamppailuja, joissa mahdollisesti oivalletaan kuka minä olen ja mistä elossa olemisessa on kyse.

Jokainen kamppailutilanne on ainutkertainen eikä ole toistettavissa samanlaisena koskaan uudestaan.  Harjoittelen kamppailua, jotta voin kohdata vastustajani valmiina. Jotta polkuni opettavaisesta ottelusta toiseen voisi edetä. Sillä mitä korkeammalle ottelijat ovat poluillaan edenneet, sitä ainutlaatuisempia asioita he voivat toisilleen antaa koettavaksi ja näyttää ihmeteltäväksi. Jos ajattelee kamppailusta näin, mitä järkeä olisikaan olla harjoittelematta ja jättää tarttumatta kaikkiin tarjolla oleviin ottelumahdollisuuksiin.

Unisportille kuuluu iso kiitos yhteiskunnan rakentamisesta entistä liikunnallisemmaksi. Paikaksi, jossa ihmiset voivat hyvissä olosuhteissa toteuttaa ja etsiä itseään liikunnan, urheilun ja kamppailun keinoin.

Jasser Anoschkin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.