Team UniSport, Tuula Tenkanen: Pohdintaa kuluneesta kaudesta

Kausi 2017 päättyi noin kuukausi sitten ja katse on suunnattu kohti uutta kautta. Tähän aikaan vuodesta on kuitenkin hyvä pysähtyä myös pohtimaan, mitä tuli tehtyä ja mitä kaikkea tuli opittua.

Kauttani kuvaa hyvin sana vaihteleva. Tuloksellisesti kauteen mahtui muutama hyvä kisa (esimerkiksi 5. sija EM-kilpailuista), mutta myös muutama ei ihan niin hyvä kisa. Valitettavasti kauden pääkilpailuissani MM:issä en purjehtinut yhtä hyvin kuin olisin toivonut. Suorittamiseni oli epätasaista ja lopputuloksissa olin viidestoista.

Myös harjoittelu oli hieman rikkonaista. Keväällä harjoittelua häiritsivät jatkuvat flunssat, minkä johdosta meninkin kesäkuussa nielurisaleikkaukseen. Siitä toipuminen vei muutamia viikkoja, mutta kyllä kannatti. Sen jälkeen olenkin ollut pääosin terveenä ja päässyt treenaamaan suunnitelmien mukaan.

No mitä sitten opin? Vaikka tulos MM-kilpailuista ei ollut hyvä, oli kilpailu ehkä kauden opettavaisin. Jälkeenpäin kisaa analysoidessa huomasin, että vireystilani ei etenkään ensimmäisenä päivänä ollut kohdillaan. En ollut täysin hereillä ja valmiina taistelemaan sijoituksista. On tietysti mielenkiintoista pohtia, miten tämä on mahdollista kauden tärkeimmissä kilpailuissa. Osaltaan se kohdallani saattoi johtua siitä, etten täysin luottanut itseeni niissä olosuhteissa ja ehkä jännitys sitten laukaisi tällaisen vastareaktion. Vaikeudet kuitenkin aina mahdollistavat uusien asioiden oppimisen sekä kehittymisen ja psyykkisen valmentajani kanssa olemmekin nyt ottaneet tärkeimmäksi tavoitteeksi kehittymisen vireystilan säätelyssä.

Joten vaikka helposti voisi ajatella, että vaihtelut tuloksissa johtui rikkonaisesta harjoittelukaudesta, ei sen piikkiin voi kyllä ihan kaikkea laittaa. Hyviä sijoituksia ei saavuta pelkästään sillä, että on tehnyt työnsä  hyvin lajiharjoituksissa ja fysiikkatreeniessä. Lisäksi pitää pystyä olemaan kilpailutilanteessa täysin läsnä, todella haluta voittaa ja vielä uskoakkin siihen, että se on mahdollista. Tavoitteenani on, etten ensi vuonna häviäisi yhtään sijaa ainakaan siitä syystä, etten ole täysin hereillä.

Tuula

Leave a Reply

Your email address will not be published.