Viikko 7: Viimeinen taistelu

Itsenäisiä haasteita

Viimeisellä kurssikerralla saimme haastavan tehtävän luoda kartta itse valitusta aiheesta, jonka data pitäisi myös löytää itsenäisesti. Pienen pohdinnan jälkeen päätin tehdä kartan Yhdysvaltojen osavaltioiden tulotasosta ja niiden rikostilastoista. Kartan tavoitteena on selvittää, onko näillä kahdella muuttujilla korrelaatiota. Tilastoja etsiessäni päädyin valitsemaan henkirikostilastot ja kotitalouksien mediaanituloista. Dataa löytyi internetin syövereistä yllättävänkin helposti, mutta on tietysti tärkeää huomioida tilastojen luotettavuus ja ajantasaisuus. Datan löytäminen onkin varmaan ”oikeissa aikuisten paikkatietotöissä” olennaisen tärkeä ja aikaa vievä prosessi. Hypoteesina oli, että sosioekonomiset ongelmat jollakin alueella näkyisivät sekä taloustilastoissa kuin rikosten määrässäkin. Toisaalta henkirikokset ovat äärimmäisimpiä rikoksia, joiden taustalla vaikuttavat monet muutkin asiat kuin talousongelmat, eli on hyvin mahdollista, että korrelaatio ei ole kovin vahva.

Aloitin kartan tekemisen tuomalla internetistä löytämäni Yhdysvaltojen kartan QGISiin. Osavaltiorajat olivat tässä aineistossa jo valmiina. Aluksi yritin visualisoida kotitalouksien mediaanituloja koropleettikarttana ja rikostilastoja pylväillä osavaltioiden kohdalla. En saanut tätä esitysmuotoa näyttämään mitenkään selkeältä, vaikka kuinka yritin. Sitten koitin kaikenlaisia erilaisia piste- ja viivavisualisointeja, mutta niistäkään en millään saanut selkeitä ja informatiivisia. Lopulta jouduin tyytymään kahteen erilliseen koropleettikarttaan, jotka ovat kyllä toimivia mutta ehkä vähän liian yksinkertaisia tähän tehtävänantoon ja kurssin grande finale-blogipostaukseen. Masa Solonen oli onnistunut blogissaan luomaan Yhdysvaltojen kartan, jossa hän tarkasteli oikein sujuvasti kahta eri muuttujaa. Ehkä minun olisi pitänyt jotain vastaavanlaista esitystapaa, mutta ehkä tämä hieman epäonnistunutkin versio on riittävän informatiivinen.

Mediaanituloissa on melko paljon vaihtelua osavaltioiden välillä. Suurituloiset ovat keskittyneet erityisesti rannikon urbaaneimpiin osavaltioihin, kuten Massachusetts ja Kalifornia. Pienituloisena alueena erottuu erityisesti niin sanotun syvän etelän osavaltiot Alabama, Mississippi ja Arkansas. Yhdysvalloissa ei kuitenkaan ole aivan niin selkeää esimerkiksi pääkaupungin ja muiden alueiden välistä eroa kuin vaikkapa joissain Euroopan maissa. Osavaltioiden ja kaupunkien sisällä on tietenkin todella suurta vaihtelua yksilöiden taloustilanteessa, erityisesti Yhdysvaltojen suurilla tuloeroilla.

Henkirikostilastoissa etelävaltiot Alabama ja Mississippi erottuvat selkeästi jälleen negatiivisesti. Chicagon ja etelävaltioiden välisissä näyttää olevan jonkinlainen suhteellisen väkivaltainen vyöhyke ja tällä alueella on myös keskimääräistä matalammat tulot. Myös Uuden-Englannin eli Massachusettsin ja sen ympärillä olevien pienien osavaltioiden alue on suhteellisen hyvätuloinen ja rauhallinen henkirikostilastoista katsottuna. Kovin vahva korrelaatio mediaanitulojen ja henkirikosten välillä ei kuitenkaan ole, vaan rikostilastoihin vaikuttaa todella moni tekijä, esimerkiksi historialliset syyt kuten vähemmistöjen järjestelmällinen syrjintä etelävaltioissa.

Kokonaisuutena Geoinformatiikan menetelmät 1 -kurssi on ollut jonkinlainen hyppy tuntemattomaan. Ennen kurssia en oikein tiennyt mitä odottaa, eikä minulla ollut erityisen negatiivisia tai positiivisia odotuksia kurssista. Nyt olen kuitenkin saanut aika hyvän ensipuraisun geoinformatiikan maailmasta ja nyt voin jo melkein sanoa tietäväni mitä kaikkea QGISilla voi saada aikaan. Oppimisprosessi ei todellakaan ole aina ollut helppo ja QGIS on tuottanut aika monta turhauttavaa hetkeä elämääni. Toisaalta onnistuneen kartan tuottaminen on parhaimmillaan todella palkitsevaa. Tulevia GIS-haasteita odotan sekä innolla että pienellä jännityksellä!

Lähteet

Centers for Disease Control and Prevention. Homicide mortality by state (2020). https://www.cdc.gov/nchs/pressroom/sosmap/homicide_mortality/homicide.htm

Median Household Income by State (2022). https://worldpopulationreview.com/state-rankings/median-household-income-by-state

Solonen, Masa (2022). Masan MAA-202 blogi. Lainattu 25.3.2022, saatavilla:

Kurssikerta 7 – Viimeiset datanrutistukset Yhdysvalloista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *