Maahanmuuttajanaiset täysivaltaisiksi suomalaisiksi

Huhtikuun 9. päivä tiistaina Zonta International järjestää Helsingissä seminaarin liittyen maahanmuuttajanaisten asioihin. Seminaarin ohjelmassa on alustuksia työllistymiseen ja koulutukseen liittyen. Lisäksi seminaarissa käsitellään maahanmuuttajanaisten mahdollisuuksia tulla täysivaltaisiksi yhteiskunnallisiksi toimijoiksi Suomessa.

Oma esitelmäni liittyy maahanmuuttajanaisten kielitaidon kartuttamiseen ja voimaantumiseen (empowerment) sekä heidän kokemuksiinsa toiminnallisessa äiti&lapsi -ryhmässä, jonka tarkoituksena on tukea heidän vanhemmuuttaan ja kotoutumistaan täällä uudessa kotimaassaan sekä kartuttaa käytännön kielitaitoa. Seminaarissa esittelen lyhyesti tutkimussuunnitelmaani ja kerron tutkimukseni tämänhetkisestä vaiheesta.

Maahanmuuttajanaiset täysivaltaisiksi suomalaisiksi -seminaariin on vapaa pääsy. Ilmoittautuminen on 4.4. mennessä.

Lisätietoa saat Zonta.fi -sivulta tai ottamalla yhteyttä Tuija Kirveskari-Tähtiseen (tuija.tahtinen (at) maxinetti.fi)

2 thoughts on “Maahanmuuttajanaiset täysivaltaisiksi suomalaisiksi

  1. Hienoa, että tutkit näin tärkeitä asioita, maahanmuuttoa ja naisten oikeuksia. Huomasitko, että yliopiston sivuilla tuli esille tämän viikkoinen naistenpäivä ja yksi siihen liittyvä luento/tapahtuma? Tässä siihen linkki, http://helsinginyliopisto.etapahtuma.fi/Default.aspx?tabid=304&id=5505

    Kun tutkit erityisesti naisten luku- ja kirjoitustaidon oppimista, niin on ollut varmasti myös kiinnostavaa tällä kurssilla olla itse oppijan asemassa ja oppia “tietoverkkojen lukutaitoa”, information literacy… Olisikohan niissä kenties jotakin samaa?

  2. Kiitokset kommentista!

    Totta, hyvä huomio ja ajattelemisen arvoinen asia on tosiaan yhteys näiden kahden lukutaidon välillä! Ainakin tällä kurssilla huomasin, miltä tuntuu, kun todellakaan ei osaa “lukea” tietoverkkoja ja tuntee itsensä tosi avuttomaksi… ja vaikuttaahan se minä-kuvaankin, kun on pitänyt itseään ihan pätevänä ja näppäränä ihmisenä, mutta sitten ei pärjääkään tietyn lukutaidon, tässä siis tietoverkkojen lukutaidon, puitteissa.

    Monet informanteistani tai entisistä oppilaistani ovat varmasti kokeneet jotain samankaltaista, sillä he ovat täällä tekstipainotteisessa yhteiskunnassa törmänneet siihen, että heiltä puuttuu itsenäiseltä aikuiselta vaadittavat lukutaito. He ovatkin tuoneet esille sen, miten kova kolaus itsetunnolle on se, että on edellisessä kotimaassaan ollut yhteiskunnan täysivaltainen jäsen, mutta täällä ei olekaan sitä lukutaidon puuttumisen vuoksi.

    Muutama vuosi sitten elin toisenkin kokemuksen, joka sai minut ajattelemaan, miltä tuntuu olla lukutaidoton. Menin aikuisten uimakouluun 26-vuotiaana, sillä en ollut koskaan oppinut uimaan, ja siellä ajattelin usein oppilaitani: olin tavallaan samalla tilanteessa kuin hekin, sillä olin oppimassa jotain taitoa, jota usein opettelevat vain lapset ja joka aikuisten oletetaan hallitsevan. Ja miten avuttomalta minusta tuntuikaan vedessä, kun en aluksi todellakaan pysynyt pinnalla…!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *