Johdanto: Kurkistus käsityönopettajakoulutuksen museoon

Tulit käsityönopettajan koulutuksen museokokoelmiin liittyvän digitaalisen oppimateriaalihankkeen tekeillä olevalle sivulle. Toivottavasti keskeneräisyys ei häiritse. Tarkoituksena on koota laajasta kuva-aineistosta aihepiireittäin kokonaisuuksia, joista tässä avaus aiheeseen Kapiot.

Näkökulmani on käsityöllinen. Esittelen esineitä pääasiassa materiaalin, rakenteen ja ompelutekniikan kannalta. Omana opiskeluaikanani, 1960 -1963, sitä käsityölajia, johon kapioidenkin suunnittelu ja valmistus olivat kuuluneet, kutsuttiin liinavaateompeluksi. Vuodeliinojen ja taloustekstiilien lisäksi sisältönä olivat naisten ja vauvojen yö- ja alusvaatteet sekä miehen päiväpaita. Niissä edellytettiin liinavaateompelun työtapoja: litteitä kaksiompeleisia saumoja, täsmällisiä päärmeitä sekä hyvin pesua, mankelointia ja silitystä kestävien koristelutapojen hallintaa.

Kankaiden tuli olla tiiviitä, ja paksuus valittiin käyttötarkoituksen mukaan.. Ohuimpia olivat batisti ja nainsook, hiukan paksumpia puuvillaflanelli, lakanakankaat ja kaksiniitiset pyyheliinakankaat. Useimmat toimikas- ja damastisidoksiset puuvilla- ja pellavakankaat sekä vohvelikankaat olivat jo sen verran paksuja, että niissä saumat ja päärmeet ommeltiin tavallisimmin 1 – 2 cm:n levyisiksi kun ohuissa batisteissa kauneimpina pidettiin 2 -3 mm:n levyisiä ompeleita.

Oppimateriaalin toteutus:

  • Sisältö: Merja Saarinen
  • Kuvat: Marianne Kuukka