Kuvia: Lautasliinat & pöytäliinat

Kuvat 10a ja 10b
Lautasliina on kuulunut naimattoman kirjailija Aune Krohnin (s. 1881, k.1967) jäämistöön. Hilmar Kallas, joka oli Aune Krohnin sisaren (Aino Kallas) poika, ei välittänyt tädiltään periytyneistä tekstiileistä. Onneksi suvussa oli niiden arvoa ymmärtäviä naisia, jotka ovat luovuttaneet ne museoon talletettaviksi.
 
Ruokaillessa käytetyt lautasliinat olivat melko kookkaita, sivun pituus saattoi olla 50 – 60 cm. Lautasliinan koko määräytyi kangasta kudottaessa. Mallikertaan sisällytettiin myös ompeluvarat. Päärmeet (palteet) ommeltiin nurjalta käsin aivien siten, että oikean puolen piston tuli upota loimipomsin lankojen väliin näkymättömiin. Käsin kiinnitetty päärme on myös mankeloinnissa litteämpi kuin koneella ommeltu.

Goottilaishenkiset punaiset kirjaimet ja numerot (M.K. 24.) ovat korko-ompelua. Tekijä on ollut todella taitava. Numero 24 kertoo, että ainakin kaksi tusinaa tämän kokoista suu- ja sormipyyhettä on kuulunut ruokaliinan yhteyteen.
HYM KÄS 647:162
 
 
Kuvat 11a ja 11b
Ylinnä olevan lautasliinan (59 x 68 cm) valmistusvuosi on 1894, jolloin neiti Eveline Bähr avioitui. Lautasliinat kuuluvat esinekokoelmaan, joka liittyy sukuihin Lönnrot ja Böhr (kirjoitusasu vaihtelee). Kirjainten tyyli enteilee jugendia.
 
Kirjainten sommittelussa on paljon kertaustyylien mielikuvitusta, mutta ehkä se jo enteilee jugendia. Kookkaat, mutta silti kevyen vaikutelman antavat kirjaimet ovat kaksiväriset siten, että E-kirjaimen ääriviivat ovat valkoista korko-ompelua ja sen kolmiomaisten päätteiden sisään on ommeltu punaisilla tikki-, side- tai varsipistoilla pientä ruudukkoa. Pienempi etunimen kirjain ja kookkaampi punainen sukunimen kirjan ovat kietoutuneena toisiinsa. B-kirjaimen pintojen varsipistoilla ommellut ääriviivat ovat osittain kuluneet pois.
HYM KÄS 660:5

Etualalla olevan lautasliina (34 x 32 cm) on myös kuulunut Eveline Holmin (o.s. Bähr) kapioihin. Molemmat kirjaimet ovat pienemmässä tekstiilissä varsi- tai tikkipistoin ommeltuja. Kirjainten punoutuminen näkyy tässä ompelutavassa selkeästi.
HYM KÄS 660:6