Konsultaatiota kirurginveitsi kädessä

Sain hiljattain laskun terveyspalveluita tarjoavalta yritykseltä. Siinä pyydettiin maksamaan omavastuu KUNTAKONSULTAATIOSTA. En tajunnut, mistä oli kysymys.  Googlen harvat esimerkit liittyivät kunnille annettavaa konsultaatioon. Tämä merkitys ei sopinut laskun aiheeksi, Yrityksen kotisivuilla sana ei esiinny kertaakaan. Sanan merkityksen selvittäminen paljasti hämmästyttäviä asioita. Se käy hyvästä esimerkistä siitä, miksi emme aina ymmärrä toisiamme.

Laskun aihe selvisi pienen salapoliisityön avulla. Ratkaiseva vinkki oli päivämäärä. Olin ollut tuolloin poliklinikalla, jossa minulle tehtiin puolen tunnin päiväkirurginen operaatio. Hoito oli erinomaista ja maksu hyvin kohtuullinen. Siksi maksoin laskun iloisin mielin heti kun sen peruste oli selvinnyt.  Outo sana jäi kuitenkin kaivertelemaan mieltäni ja niinpä päätin antaa asiakaspalautetta yrityksen nettisivulta löytämääni osoitteeseen.

Valitin viestissäni, että jouduin näkemään paljon vaivaa ymmärtääkseni lasku perusteen, koska ”kuntakonsultaatio” oli sanana käsittämätön. Hieman närkästyneeseen sävyyn totesin myös, että olisi asiakkaan huomioimista, jos laskussa käytettäisiin ymmärrettävää kieltä.

Kahden viikon päästä tuli talousosastolta vastaus, jossa selitettiin, mikä on laskun peruste. Kunta, jossa toimiva yleislääkäri on antanut lähetteen erikoilääkärille, maksaa laskusta osan ja minä loput. Vastasin tähän, että ymmärrän toki hyvin maksun perusteen, mutta en ymmärrä miksi toimenpidettä kutsutaan kuntakonsultaatioksi.

Nyt vastaus tuli jo nopeammin. Se oli sanatarkkaan tällainen: ”Valitettavasti emme voi käyttää sanaa poliklinikkamaksu, joka sekoittuu julkisen sairaalan maksuihin. Kyse on terveyskeskuslääkärin konsultaatiosta asiakkaan sairauden hoidossa.”

Vastauksen jälkeen olin entistä enemmän hämilläni. Kirurgin tekemään leikkausta kutsuttiin konsultaatioksi.  En jättänyt asiaa tähän, vaan lähetin uuden viestin, jossa ihmettelin edelleen samaa asiaa kuin alkuperäisessä viestissä: miksi saamastani hoidosta käytetään sanaa ”kuntakonsultaatio”.

Nyt asia oli jo siirretty yrityksen asiakkuuspäällikölle. Hän kiitti kohteliaasti palautteesta, mutta totesi sitten, että yrityksemme ”erikoissairaanhoitoa konsultoidaan kuntien perusterveydenhuollon toimesta tuhansien asiakkaiden osalta vuosittain eikä vastaavaa palautetta ole aiemmin tullut tietooni”.

En voinut olla jatkamatta uteluani. Totesin, että ihmiset eivät kehtaa ottaa asiassa yhteyttä, koska pelkäävät paljastavansa tyhmyytensä. Lisäksi saamassani vastauksessa todettiin, että ”selkeämmin ilmaisituna kyseessä olisi: erikoislääkärin konsultaatio perusterveydenhuollon lääkärin laatimalla lähetteellä”.  Siis konsultaatio kummitteli vielä tässäkin versiossa. Tämän enempää en jaksanut väitellä asiasta.

Kun ymmärtämisessä on vaikeuksia, ei ole kovin hedelmällistä etsiä syyllisiä. Sen sijaan on hyödyllistä analysoida, mistä kaikki johtui. Syynä on sekä ihmisten käyttämä kieli että heidän mielensä, joka johtaa usein harhateille.

Ensimmäinen kriittinen kohta tapahtumaketjussa oli se, kun sain laskun. Jos lasku olisi tullut nopeammin kyseisen toimenpiteen jälkeen, olisin ehkä heti tajunnut, mistä oli kysymys. Nyt aikaa oli kulunut jo pari kuukautta. Siksi aivoni eivät osanneet liittää laskua tuohon poliklinikkakäyntiin. Ymmärtämistä haittasi myös se, että laskun lähettäjä oli eri firma kuin missä olin käynyt – näinhän nykyään usein on. Nämä kaksi asiaa aiheuttivat sen, että jouduin pohtimaan, mitä kuntakonsultaatio tarkoittaa. Kyse ei ollut siis saivartelusta, vaan en kerta kaikkiaan aluksi tajunnut, mikä laskun aihe oli.

Kaikkien selvitysten jälkeenkään en ymmärrä, miksi kirurgin tekemää operaatiota kutsutaan konsultaatioksi. Toki vaihdoimme siinä samalla kuulumisia ja puhuimme vähän itse operaatiostakin, mutta minun silmässä kävin poliklinikalla kirurgin vastaanotolla. En kokenut asiaa niin, että menen konsultoimaan lääkäriä tai saamaan lääkäriltä konsultointiapua. Ehkä sanalla on sairaanhoitohenkilöstön ammattislangissa toinen merkitys kuin normaalikielessä.

On ymmärrettävää, että talousosaston henkilön oli vaikea tajuta viestini pointtia. Hän saa oletettavasti jatkuvasti postia, joissa asiakkaat valittavat laskun sisältöä. Heti ei tule mieleen – vaikka sen selvästi sanoin – , että asiakas ei valita laskusta, vaan kiinnittää huomiota laskussa esiintyvään outoon sanaan.

Mikä oli tarinan opetus? Sanoilla on merkitystä.

2 thoughts on “Konsultaatiota kirurginveitsi kädessä

 1. Tämän sirun katoamatonta kansanperinnettä, lajityypillisen, olen kuullut, en lukenut. Sivuaa aihetta.

  KONSTANTTIRÖÖRI

  Talossa tarvittiin muuraria, ja parahiksi sattuikin tulemaan kiertelevä muurarismies. Sovittiin työstä, mutta muurarin pyytämä hinta tuntui isännästä aika korkealta. Isännnän paljoksuntaan muurari:
  ”Onhan se enemmän kuin tavalliset muurarit pyytää, mutta minä käytänkin konstanttirööriä. En koskaan muuraa muuten kuin konstanttiröörillä.”
  Isäntä kävi mietteliääksi, ja muurari lisäsi vielä:
  ”Olin viimeksi tuolla naapuripitäjässä ja tein siellä yhteen oikein isoon taloon uunin. Se ökyisäntä kysyi, käytänkö konstanttirööriä ja sanoi, ettei hän huonompaa huoli.”
  Isäntä ei tietenkään voinut kysyä, mitä se sellainen oikein meriteeraa, paljastaa tietämättömyyttään, ja niin muurari sai urakan, mukisematta maksetun tuplahinnan ja savuviinat päälle.

 2. Hei!
  Törmäsin minäkin tähän kummajaiseen nimeltä ”omavastuu, kuntakonsultaatiot”, kun tk-lääkäri lähetti minut yksityiseen lääkärikeskukseen selkäkivun takia. Kävin siis vain fysiatrin vastaanotolla, mitään operaatioita, kuvantamisia yms tutkimuksia ei tehty. Mutta lasku tuli.

  Googlesta ei apua asian selvittämiseen löytynyt, joten naputtelin parit sähköpostit. Ja johan selvisi. Suomeksi sanottuna maksoin siitä, kun tk-lääkärini ammattitaito ei riittänyt hoitamiseeni, vaan hän joutui kysymään neuvoa kollegaltaan! Sitähän konsultaatio on, neuvonpitoa eli neuvon kysymistä ja antamista.

  Selvisi myös, että tämä omavastuu löytyy kotikaupunkini sote-palvelujen hinnastosta. Omituiseksi asian tekee se, että lasku kumminkin tuli sieltä yksityiseltä lääkärikeskukselta, ei kaupungilta. Eikä mielestäni ihan ok ole sekään, että joudun maksamaan jostakin, mitä en ole itse saanut valita. Tk- lääkärihän määräsi ”konsultaatiopaikan” eli valitsi lääkärikeskuksen (ja ehkä lääkärinkin) kirjoittaessaan lähetteen juuri sinne. Itse olisin valinnut toisin.

  Summa summarum: Epämääräisen kuntakonsultaaation omavastuun sijaan olisi kyllä rehellisempää puhua vaikkapa erikoislääkärilähetteen omavastuuosuudesta, tai erikoislääkärikäynnin omavastuuosuudesta.

  terveisin Pirjo Vismanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *