Kaipaan laumaani

Opiskeluaikana tunsi ihmisiä jotka lukivat samaa kirjaa tai olivat muuten kiinnostuneita tentittävänä olevasta aiheesta. Nyt, aikuisopiskelijana, kaipaan tätä opiskelujen sosiaalista puolta kauheasti. Halutessani vaikka tarkistaa jonkin kirjasta löytyneen kohdan tai vaahdota jostain vallankumouksellisesta uudesta ajatuksesta joudun enimmäkseen joko pihisemään itsekseni tai tuhlaamaan panokset maallikoihin. Nyt aiheena oli yhteiskuntafilosofia ja kyllä kaipasinkin pallottelukaveria.

Soitin tutuilleni, joiden tiedän valmistuneen yhteiskuntatieteellisestä. Hehän ovat viettäneet ns. parhaan nuoruutensa nyt käsittelemäni aihemaailman parissa. Kolmekymppisillä opintojen aikaiset suoritukset ovat typistyneet – tai jalostuneet – työelämän tarpeita vastaaviksi taidoiksi. Yritin ottaa esille joitain kirjoista löytämiäni teemoja ja kyllä, minulle ynistiin merkiksi siitä, että luettelemani nimet olivat tuttuja, mutta se siitä: teoriat on luettu ja tentitty ja unohdettu eikä juuri sen jälkeen kaivattu.

Niin kai se on, tieto vetäytyy taustalle. Siitä tulee väline osata hoitaa se mistä maksetaan palkkaa, tai sen hankkiminen on ollut edellytyksenä oppiarvon saamiselle, porttina ammattiin tai asemaan. Minusta tämä on silti hienoa, että voi vaan natustaa ajatuksia ihan sellaisenaan, raakana. Istua ja lukea ja miettiä vaikkapa sitten sitä oikeudenmukaista yhteiskuntaa.

2 Replies to “Kaipaan laumaani”

  1. Tunnistan laumaansa kaipaavan tunnetilan. Itse vaahtosin sosiologian johdantoa lukiessani innolla oppimaani hakien vastavuoroisuutta.

    Joko kiikkiin saamani henkilö oli liian perillä asioista ja minä putosin kärryiltä tai jouduttiiin toiseen ääripäähän, henkilö oli omaksunut muutaman stereotypian ja keskustelu tyssäsi siihen.

  2. Tuttu tunne todellakin! Ehkäpä sitten tulevissa opinoissa, joissa on joissain tarjolla opintopiirejä, voi päästä tuohon ajatustenvaihtoon samasta asiasta kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Välillä luennolla oikein kihisen, kun olisi niin mielenkiintoista kysellä ja keskustella myös luenoitsijan kanssa, mutta tiivis luennointitahti ja isot salit eivät oikein rohkaise. Tällä hetkellä lähinnä mies saa olla se (kiinnostunut?) kohde luennoilla opitulle…

Comments are closed.