Huonoa johtamista

www.pixabay.com / Unsplash
www.pixabay.com / Unsplash

Millaista on hyvä johtaminen?

Kas siinäpä kysymys, joka on herättänyt pohdiskelua iät ja ajat, ja johon ei lopullista vastausta ole aikojen saatossa löytynyt. On helpompaa varmastikin määritellä se, millaista on huono johtaminen. Useimmiten se yhdistetään vanhakantaiseen käskytystyyliin: uskomukseen, että koska minä olen johtaja, tiedän aina kaiken paremmin kuin alaiseni. Haluan, että alaiseni tekevät aina kuten käsketään ja jos joku menee vikaan, syy ei ole minussa vaan siinä, että alaiset eivät ole joko tajunneet mitä ajan takaa määräyksilläni, tai ovat vain toteuttaneet ne huonosti.

Otetaanpa vaikka tällainen kuvitteellinen tapaus, jota voisi kutsua huonojen johtamistapojen karikatyyriksi. Tässä tapauksessa kyse on media-alan yrityksestä, koska tuskin on olemassa alaa, joka olisi ollut yhtä voimakkaan muutoksen kourissa viimeiset pari vuosikymmentä. Tämä on tietysti yliampuvan liioiteltu kuvaus – tuskin (toivottavasti) löytyy enää sellaisia johtajia, jotka olisivat aivan näin pihalla kaikesta kuin Pertti.

Pertti on johtaja. Hän johtaa keskikokoista media-alan yritystä Suomessa. Yritys julkaisee sanomalehteä ja on ollut olemassa jo pitkän aikaa. Pertin yrityksellä on mennyt viime vuodet suhteellisen jyrkkää alamäkeä. Tilaajamäärät ovat olleet laskussa, mainostajat vähentyneet. Pertti on tästä kaikesta ihmeissään, hän on kuitenkin ollut firman johdossa jo lähes kolme vuosikymmentä, eikä varmasti ole omasta mielestään tullut ainakaan huonommaksi työssään. Mitä ihmettä on tapahtunut?

Pertti tulee aamulla aikaisin toimistolle ja avaa tietokoneensa. Sieltä hän tarkistaa Helsingin Sanomien etusivun nähdäkseen, onko yön aikana tapahtunut jotain merkittävää, jonka pitäisi päätyä hänenkin julkaisuunsa. Tietysti se ehtisi vasta seuraavan päivän lehteen, sillä tämän päivän lehti on jo painettu ja jaettu. Mutta jutun voi aina laittaa tietysti myös lehden verkkosivulle. Niitä päivitetään sentään vähän useammin, siitä Pertti on pitänyt huolta. Hän on värvännyt tähän tehtävään ihan erityisen työntekijän. Tosin päivitykset voi tehdä vasta kun tuo työntekijä tulee töihin, Pertti kun ei itse sellaisia osaa tehdä. Ja sitä ennen työntekijän pitää tietysti käyttää uutiset Pertin kautta hyväksyttävänä.

Pertti on näet päättänyt, että jokainen päivitys tai juttu, mikä hänen yrityksestään menee ulos, kulkee hänen hyväksyntänsä kautta. Eihän siitä mitään tulisi, jos kuka tahansa pääsisi pistämään ulos lehden nimissä mitä tahansa. Tulee huono maine vielä! Eikä hän voi luottaa siihen, että alaiset osaisivat päättää mikä on oikea uutinen ja mikä ei. Sitä varten johto on olemassa, tekemässä päätöksiä.

Tarkistettuaan uutiset Pertti avaa Twitterin, senkin tietokoneen ruudulla. Hän ei ole ikinä oikein pitänyt siitä, koska sen jutut ovat niin lyhyitä ja niitä tulee ruudulle niin nopeaa tahtia. Entä jos jää jotain tärkeää näkemättä? Ei hänellä ole aikaa rullailla sitä listaa alaspäin. Sama juttu Facebookin kanssa. Pertti on ollut siellä jo pari vuotta, liittyi kun kaverit sanoivat, että sieltä löytää vanhoja tuttuja. Ja niin on käynytkin: on ollut kiva nähdä mitä vanhat kaverit puuhailevat.

Mutta sitä Pertti ei tajua, että jotkut katsovat sieltä uutisiakin. Miten ihmeessä? Kuka niitä sinne laittaa? Ja kenen luvalla? Hän on päättänyt. että jos näkee ikinä oman lehtensä jutun niin hän tekee ilmiannon tai valituksen, mikä se nyt ikinä onkaan. Hänen juttujaan ei ilmaiseksi levitellä! Ja kuka niitä muka oikeastaan edes siellä lukee? Ei hänen tuttavistaan ainakaan kukaan, he haluavat lehden kotiinsa, painettuna. Kunnon painomusteen tuoksuisena.

Pertti on vakaasti myös sitä mieltä, että työntekijöiden taso on laskenut vuosien saatossa. Nykyään ne jopa sanovat vastaan, kun hän yrittää selittää miten asiat pitää hoitaa. Ikään kuin he tietäisivät miten lehteä julkaistaan. Hemmetin kakarat! Yrittävät väittää, että pitäisi näkyä enemmän sosiaalisessa mediassa. Höpön löpöä. Sosiaalinen media muka. Haluavat vaan tekosyyn, että saavat roikkua siellä työaikana sen sijaan, että tekisivät oikeita töitä.

Pertti ei käsittänyt mikä nykypäivän työntekijöitä muutenkin vaivasi. Eivät enää tee niin kuin käsketään, vaan sanovat vastaan. Eihän tavallinen työntekijä voi olla mitenkään selvillä siitä, miten yritystä johdetaan tai mitä suunnitelmia johtoportaassa on firman varalle tehty. Nyt jokainen toimittajanplanttukin muka kuvittelee tietävänsä miten firman toimintaa tulisi kehittää. Ihan kuin tietäisivät mitä yrityksen johtamiseen vaaditaan!

Pertti on tehnyt tätä työtä niin kauan, että hän on varma siitä, että hän tietää kyllä mitä ihmiset haluavat. Nyt on mennyt vähän huonommin, mutta kunhan aika kuluu ja ihmiset väsähtävät kaiken maailman hömpötyksiin, niin lukijat ja sitä myöten mainostajat kyllä tulevat takaisin. Se on vaan tämä talouden huono tila, joka karkottaa heitä pois. Kunhan se hellittää, niin kaikki palaa ennalleen. Hänen lehtensä on vakaa ja tunnettu, ihmiset ovat aina luottaneet siihen ja siinä julkaistuihin uutisiin. Ja luottavat jatkossakin. Pertti on siitä varma.
Aivan varma.

Onko Pertin kaltaisia dinosauruksia sitten oikeasti enää olemassa suomalaisessa mediakentässä? Edes sellaisia, joilla olisi joitain Pertin piirteitä?

Johtajia, jotka ovat vakuuttuneita siitä, että ovat aina oikeassa? Varmasti.
Johtajia, jotka eivät ole tajunneet, että ”uusi media” on ollut täällä jo hyvän aikaa, eikä sitä voi mitenkään sivuuttaa? Toivottavasti ei, ihan yritysten työvoiman kannalta. Johtajia, jotka luottavat siihen, että hyvät ajat vielä palaavat, kunhan vain on kärsivällinen ja jaksaa odottaa? Vaikea uskoa, mutta ei mahdotonta.

Toivottavasti tällainen johtaminen on kuitenkin katoavaa kansanperinnettä, ainakin media-alalla: nopeasti muuttuva ala tarvitsee myös muuttuvaa johtamista ja kehittyvää ja keskustelevampaa otetta sekä työhön että alaisiin. Maailma sosiaalistuu ja verkostoituu kovaa kyytiä, ja yhteistyöllä on yhä enemmän merkitystä myös johdon ja alaisten välillä. Julkisuudessa onkin puhuttu paljon siitä, että perinteisen käskytysjohtamisen aika alkaa olla ohi. Toivottavasti asia on myös näin.

Media-ala on siinä mielessä erityinen esimerkki muutenkin, että se on ollut valtavassa muutoksessa viime aikoina  ja on edelleenkin  mutta myös sen takia, että usein väitetään, että mediayritysten työntekijät eroavat niin sanotuista normaaleista työntekijöistä. Tällä tarkoitetaan lähinnä media-alan niin kutsuttua luovaa osastoa: journalisteja, muita kirjoittajia, elokuvantekijöitä, muusikkoja ja niin edelleen.

Monen mielestä nämä media-alan työntekijät, olivatpa he töissä isossa tai pienessä mediassa, ovat lähinnä kiinnostuneita siitä, miten heidän oma työnsä otetaan vastaan, eivät niinkään siitä, miten heidän työnantajansa menestyy taloudellisesti. Kun taas näiden yritysten johtoporras on yhä enemmän ja enemmän samanlaista kuin muissakin yrityksissä, eli talouskoulutuksen saaneita ammattilaisia. Heissä on yhä vähemmän niitä, jotka ovat joskus toimineet itse media-alalla tuotteen tekijöinä, minkä vuoksi kytkös luovaan työhön on heikentynyt.

Onko tämä sitten kehityssuunta, joka on hyvästä? Onko niin, että johtaminen pitää jättää johtamisen ammattilaisille, niille jotka tajuavat numeroiden päälle, ja muun tekemisen hoitakoon sitten se joukko, joka on koulutettu siihen työhön? Nykypäivänä media-alan ammattilaiselta vaaditaan monialaosaamista: saman henkilön pitää olla usein kirjoittaja, kuvaaja ja editori ja pahimmillaan vielä taittajakin. Eikö olisi järkevää, että myös johtoportaassa olisi ainakin joitakin sellaisia, jotka osaavat ja tuntevat sitä alaa, jonka asioista he päättävät  niin että pelkkä talousosaaminen ei olisikaan se ainoa kriteeri?

Toisaalta ei tietenkään ole yritykselle hyväksi, jos johdossa on Pertin kaltainen jäärä  oli sitten vaikka vuosikymmeniä alalla ollut joka kuvittelee, että hänen vanha tapansa tehdä asioita on se ainoa oikea. Ehkä siksi olisikin hyvä saada myös johtoportaaseen kaikenlaista osaamista, monipuolisuutta myös päättäjien joukkoon.

– Marko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *