Artikkeli 1

 

Anna Leonowiczin artikkelissa Two-variable coropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationships (2006) käsitellään koropleettikarttojen luettavuutta, ja verrataan yksiteemaisia ja kaksiteemaisia koropleettikarttoja toisiinsa.

Artikkelissa tulee esille koropleettikarttojen visuaalisen puolen tärkeys. Etenkin värivalinnat ja aineiston luokittelu ovat merkittäviä kartan luettavuuden ja selkeyden kannalta. Mitä tarkemmin ja paremmin värivalinnat on mietitty, sitä helpompi karttaa on lukea. Myös kartan aineiston jakaminen liian moneen luokkaan voi vaikeuttaa kartan tulkintaa.

Omasta mielestäni yksiteemaisia koropleettikarttoja on helpompi tulkita, ja tämä kävi myös ilmi Leonowiczin artikkelissa. Kaksiteemaisissa koropleettikartoissa eri ilmiöiden vuorovaikutussuhteiden tulkinta voi kuitenkin olla helpompaa, sillä ne esitetään samalla kartalla. Kaksiteemaisissa kartoissa visuaalinen puoli on erityisen tärkeä, sillä ne voivat helposti olla hieman vaikeammin tulkittavia kuin koropleettikartat, joissa käsitellään vain yhtä ilmiötä.

Artikkelin lopussa olevien esimerkkikarttojen legenda eroaa melko paljon niistä, joita olen tottunut näkemään. Legenda näyttää hieman sekavalta ja siitä olisi voinut tehdä helpommin luettavan. Myös pohjoisnuoli näyttää puuttuvan kokonaan kartoilta. Artikkeli oli melko helposti luettava, mutta kappale, joka kertoi aineiston luokittelusta oli hieman hankalampaa luettavaa, sen matemaattisuuden takia.

Lähteet:

Leonowicz, A. (2006). Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship. Geografija 42: 1, 33–37.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *