Kurssikerta 4

Tällä neljännellä kurssikerralla uutena asiana tuli rasteri muotoisten tietokantojen käsittely. Aiemmilla kurssikerroilla käytetyt aineistot ovat olleet aina vektoriaineistoja joten odotin innolla mitä uutta rasteriaineistot voivat tuoda. Uusina mahdollisuuksina tuli ainakin absoluuttisten arvojen esittäminen, mitä ei voi kurssilla aiemmin tehdyissä koropleettikartoissa esittää.

kurssikerran tehtävänä tein ruututeemakartan, joka esittää muunkielisten määrää Helsingissä. Halusin tehdä kartan pelkästään Helsingin alueesta, jotta hahmottaisin alueet ja pystyisin tulkitsemaan karttaa. Kuvassa 1 näkyy tekemäni kartta. Tajusin, että kartassani oli runsaasti asioita, joita olisin voinut tehdä toisin, esimerkiksi  kartan visuaalisessa ilmeessä on parannettavaa. Katsoin Sannan blogia, jossa esimerkiksi kuvan 2 kartta on mielestäni todella selkeä ja helposti luettava. Jos tekisin karttani uudestaan olisin siis Sannan karttaa mallina pitäen tehnyt pienemmän kokoiset ruudukot ja lisännyt aluerajat ja alueiden nimet.

Haluan vielä näyttää aineiston jonka perusteella ruutukartta tehtiin. Kuvassa 2 näkyy pisteteemakartta. Pisteet ovat peräisin SeutuCD´15 tietokannasta ja ne edustavat rakennuksia. Pisteet myös sisältävät rakennuksien väestötiedot.  Select features by value toiminnon avulla valitsin pisteistä vain ne, joissa arvo oli suurempi kuin 0, nämä pisteet näkyvät keltaisena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 1  muunkielisten määrästä Helsingissä ruututeemakartassa.

 

Kuva 2 Muunkieliset pisteteemakartassa

Toisena tehtävänä oli rasterimuotoisen kartan muokkailua. Kuvassa 3 näkyy pala Pornaisen karttaa, johon on lisätty korkeuskäyrät (oransseina) ja rinnevarjostus(hieman liioiteltuna). Kuvassa 4 on paikkatietoikkunasta poimittu maastokartta samasta alueesta. Näitä kahta karttaa verratessa voi huomata, että kartat vastaavat todella hyvin toisiaan. Iloinen havainto siis vielä kurssikerran loppuun.

Kuva 3

Kuva 4

 

Lähteet:

Maanmittauslaitos https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?lang=fi

Jantunen Sanna https://blogs.helsinki.fi/smjantun/ luettu 15.2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *