kurssikerta 6

Interpolointia ja hasardeja

Kurssikerran aluksi kaikki kurssilaiset keräsivät Epicollect5 – sovelluksella dataa luonnosta. Nämä datat tuotiin kartalle ja interpoloitiin. Interpolointi oli mielestäni helppokäyttöinen ja kätevä työkalu. Interpoloimalla pystyy visualisoimaan havaintopisteiden eri arvoja. Kuvassa 1 näkyy kurssikerran kerätty data. Interpoloitavaksi muuttujaksi valitsin paikan miellyttävyyden. Sinisellä näkyvät alueet on koettu miellyttäviksi ja punaiset alueet epämiellyttäviksi.

Kuva 1. Kurssikerran interpoloitu kartta.

Toisena kurssikerran tehtävänä oli luoda karttoja, joiden teemana on hasardien esiintyvyys. Tehtävässä kehotettiin myös pohtimaan asiaa siltä kannalta, että kartat sopisivat opetusmateriaaliksi.  Pyrin tekemään kartat mahdollisimman informatiivisiksi mutta myös selkeiksi. Koin oleellisena lisätä karttoihin litosfäärilaattojenrajat, jotta hasardien yhteys niihin olisi selkeä. Tuskailin etsiessäni ladattavaa tiedostoa joka sisältäisi litosfäärilaatat. Onneksi Ilari Leino oli merkannut blogiinsa sen, mistä oli itse onnistunut lataamaan ne. Ilarilla oli myös visuaalisesti todella miellyttäviä karttoja. Erityisesti pidin kartasta, jossa hän oli esittänyt tsunamit pallopintaisella tasolla. Pitää itsekin testata!

Kuva 2. Tsunamit kartalla.

Kuva 3 Tulivuoret kartalla.

Kuvien 2 ja 3 kartoista voi huomata, että hasardit ovat keskittyneet mannerlaattojen saumakohtiin. Syy sille, miksi tietyissä saumakohdissa on enemmän hasardeja ja mistä johtuu eri hasardien jakautuminen tulisi myös selittää ja siihen avuksi löysin kartan (kuva 4), jossa näkyy laattojen liikesuunnat ja näin myös hahmottuu, että mitkä ovat törmäysvyöhykkeitä ja mitkä erkanemisvyöhykkeitä. Kuva 4 on peräisin The Dynamic Earth sivustolta.

Picture

Kuva 4 lähde: https://geologyswesthead.weebly.com/tectonic-plates–plate-boundaries.html

Innostuin lopuksi vielä testaamaan uutena opittua työkalua, eli interpolointia tähän tehtävään. Kuvassa 5 näkyy yli 6 magnitudin maanjäristyksiä. Tummemmalla värillä merkityt pisteet edustavat voimakkaimpia järistyksiä. En voi sanoa onnistuneeni täysin, sillä koko kartta muuttui aluksi punaiseksi ja interpoloitu taso piti muuttaa läpinäkyvämmäksi, jotta taustalla oleva kartta näkyisi. Lopputulokseen olen kuitenkin suht tyytyväinen, sillä interpolointi tosiaan oli ihan uusi juttu minulle.

Kuva 5 Interpoloidut maanjäristykset kartalla.

Lähteet:

Kuvan 4 lähde https://geologyswesthead.weebly.com/tectonic-plates–plate-boundaries.html

Hasardien tiedot: NOOA https://www.ngdc.noaa.gov/hazel/view/hazards/tsunami/runup-search

Ilari Leino https://blogs.helsinki.fi/ilarilei/ luettu 8.3

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *