Hepo ja HS tutkivat: Katainen saa vasemmistokonservatiivisen hallituksen

HS:n vaalikoneen vastausten mukaan perussuomalaiset on vasemmistopuolue.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on arvoliberaali ja oikeistolainen poliitikko. Samaa maata on myös kokoomuksen ääniharava, ulkoministeri Alexander Stubb. Kohtalon ironiaa onkin, että Katainen saattaa päätyä johtamaan vasemmistokonservatiivista hallitusta. Jos nimittäin hallituspohja on kokoomus, Sdp ja perussuomalaiset, hallitus kallistuu vasemmalle.

Tämä käy ilmi oheisesta grafiikasta, johon on selvitetty puolueiden arvoja Helsingin Sanomien vaalikonevastausten perusteella. Grafiikan on laskenut HS:n pyynnöstä valtiotieteen tohtori Tuomas Ylä-Anttila.

Viime viikolla julkaistiin (HS 12.4.) selvitys arvokonservatiivisuudesta. Nyt Ylä-Anttila on selvittänyt, miten valittujen kansanedustajien vastaukset jakautuvat vasemmisto-oikeisto-akselilla.

Puolueen keskipiste kuvaa puolueen kansanedustajien keskimääräistä kantaa. Ympärillä oleva nelikulmio kuvaa aluetta, jolle kansanedustajien vastaukset keskimäärin hajaantuvat. Jos nelikulmio on iso, puolueen sisällä on paljon erilaisia mielipiteitä. Kuvio ei ole absoluuttinen totuus: se kuvaa vain eroja puolueiden vaalikonevastauksissa.

Perussuomalaiset sijoittuu kuviossa arvokonservatiiviseen ja vasempaan kulmaan. Lähimmät kilpailijat ovat kristillisdemokraatit ja keskusta. Eurooppalaisissa lehdissä on puhuttu perussuomalaisista äärioikeistolaisina.Se on väärä tulkinta. Muuallakin Euroopassa populistipuolueet kallistuvat usein vasemmalle, vaikka niitä kutsutaan äärioikeistoksi.

Soinin joukot ovat luonteva kumppani Sdp:lle. Kun vasemmistolaisuus yhdistää, ehkä arvoistakin on mahdollista päästä sopuun. Kokoomusta tällainen hallituspohja sen sijaan vetää vasemmalle. Siitä voi tulla puolueessa vielä porua.

Toinen havainto Ylä-Anttilan aineistosta on, että valitut kansanedustajat ovat vasemmistolaisempia kuin ehdokkaat – paitsi keskustassa ja vihreissä. Keskustassa ero on pieni, mutta vihreissä erittäin selkeä: valitut vihreät ovat oikeistolaisempia kuin rannalle jääneet ehdokkaat. Tästä voi päätellä, että vihreät on vuotanut vaaleissa vasemmalle. Yksi symboli muutokselle on Ryhmäteatterin Eduskunta-näytelmän raivokas kritiikki lex Soininvaaraa kohtaan. Mahdollisuus pienentää nuorten toimeentulotukea näyttää kovin, kovin rumalta – ja ruumiillistuu vihreisiin.

Vaalikonevastaukset ovat toki vasta lupauksia. Käytännön työ panee edustajien pulinat koitokselle. Otetaan esimerkiksi tuloerot: 85 prosenttia uusista kansanedustajista sanoo, että tuloeroja pitäisi pienentää. Käytännössä siis arvonlisäveroa ei pitäisi korottaa, lapsilisät eivät enää leikkaisi toimeentulotukea tai mahdolliset tuloveron alennukset pitäisi kohdistaa vähiten ansaitseville. Voi olla, että vaalikoneeseen vastataan niin kuin oletetaan kansan haluavan. Vaalilupauksethan on tehty rikottaviksi.
Selvitys laskentaperusteista ja grafiikan laadintaan käytetyt luvut löytyvät avoimena tietona HS Next -blogista, blogit.hs.fi/hsnext.

ESA MÄKINEN ESA.MAKINEN@HS.FI

KIRJOITTAJA ON HS:N KULTTUURITOIMITTAJA.