Cooperation by Helsingin Sanomat and HEPO receives an Innovative Journalism Award

“Last spring Helsingin Sanomat published the data gathered by its online voting advice application as open data on the web. The resulting articles that mapped Finnish political parties on the dimensions liberal-conservative and left-right were mentioned as grounds for the award.”

HS sai tunnustuksen innovaatiosta
Irma Jäppinen, Helsingin Sanomat, 18.4.2012

Helsingin Sanomien HS Open menestyi Innovaatiojournalismin seuran Finjon Innovaatiokide 2012 -kilpailussa. Toimittaja Esa Mäkisen ideoima ja toteuttama HS Open sai yhden kilpailussa jaetuista Innovatiivisen journalismin noppakivi 2012 -palkinnoista. Kilpailun päävoiton, Innovaatiokide-palkinnon ja 3000 euron sekin, sai Kauppalehti Optio jutullaan Parhaat lumityöt. Kunniamaininnalla palkittiin Aamulehdessä julkaistu toimittaja Vesa Vanhalakan juttu Tulostettu tulevaisuus. Noppakivi-palkinnon saivat HS:n Mäkisen lisäksi Tekniikka & Talous -lehden supergraafikonsepti sekä tohtori Turo Uskali innovatiivisen journalismin tutkimustyöstä.

Esa Mäkisen järjestämissä HS Open -työpajoissa Sanomatalon kellariin on kutsuttu toimittajia, graafikoita ja ohjelmoijia ideoimaan datajournalismia avoimesta datasta. Viime keväänä Helsingin Sanomat julkaisi vaalikoneensa käyttäjien ja ehdokkaiden vastaukset avoimena tietona, jonka pohjalta HS Openissa kehitettiin tapa sijoittaa puolueita oikeisto-vasemmisto- ja liberaali-konservatiivi-akseleille. Näistä tuloksista kertovat artikkelit mainitaan nyt myönnetyn palkinnon perusteissa. Palkitsijat kuvailevat HS Openia vielä kehittymässä olevaksi tavaksi käsitellä ja analysoida julkisia, yhteiskunnallisia datatietoja journalistisiksi jutuiksi. Samalla se on ennusmerkki siitä, mihin suuntaan journalismi voi olla kulkemassa.