Teos Kaappiluterilainen kansa julkaistu ja tilattavissa

Iloisia uutisia!! Käsite-kirjat on julkaissut teoksemme Kaappiluterilainen kansa: Puheenvuoroja suomalaisesta yhteiskunnasta. Kirjan ovat toimittaneet Niko Huttunen, Anneli Portman ja Kaius Sinnemäki ja se tiivistää suomen kielellä verkostomme tekemää tutkimusta. Toimittajien lisäksi kirjaan ovat kirjoittaneet Jouni Tilli ja Robert H. Nelson. Esipuheen on kirjoittanut Klaus Helkama, ja kirjan nimestä kiitämme Janne Saarikiveä.

Kirja kertoo luterilaisuuden yhteiskunnallisista vaikutuksista. Luterilaisuus vaikuttaa myös näennäisen sekulaarissa ympäristössä, jossa ei ole tapana lausua sanaa Jumala eikä oikein tietääkään, mitä tekemistä Jumalalla olisi sellaisessa ympäristössä. Luterilaisuus on ikään kuin kaapissa, jonka sisältöä moni ei ole edes tajunnut penkoa.

Kaappiluterilainen kansa -kirja kurkistaa tähän kaappiin. Kirjan tarkoitus on tuoda laajemman lukijakunnan tietoon viime aikoina käytyä kotimaista ja kansainvälistä tieteellistä keskustelua suomalaisuuden ja luterilaisuuden välisestä suhteesta. Kirjassa perehdytään aatteisiin, asenteisiin ja vakaumuksiin, jotka tarkemmassa tarkastelussa osoittautuvat luterilaisuuden leimaamiksi.

Mikäli olet kiinnostunut teoksesta ja tahdot sen tilata, se onnistuu helposti – lähetä vain tilauksesi ja osoitteesi kustantamon sähköpostiin (kustannuskasite@gmail.com)! Vastaussähköpostissa saat maksuohjeet. Kotiin tilatun kirjan hinta on 20€ + postikulut.

Kaappiluterilainen kansa luotaa mm. verkostomme akateemisesta kokoomateoksesta On the Legacy of Lutheranism in Finland: Societal Perspectives, jonka Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi joulukuussa 2019. Kokoomateos on vapaasti ladattavissa SKS:n verkkosivuilta oheisesta linkistä; sen ovat toimittaneet Kaius Sinnemäki, Anneli Portman, Jouni Tilli ja Robert H. Nelson.

25 thoughts on “Teos Kaappiluterilainen kansa julkaistu ja tilattavissa

 1. Eija-Riitta Korhola: “Kirjan esipuheessa emeritusprofessori Klaus Helkama kuvaa yllättyneensä, kun törmäsi tutkimukseen, jonka mukaan protestanttinen lähetystyö on ollut yhteydessä toimivaan liberaaliin demokratiaan, jossa vallitsee tasa-arvo, suvaitsevaisuus ja sananvapaus. Hän tunnusti epäilleensä tällaista tutkimusta, kunnes huomasi, että todistusaineisto oi vastaansanomaton.” https://www.seurakuntalainen.fi/blogit/kaappiluterilainen-kansa-saisi-havahtua/

 2. Kirkon ja kaupungin toimittaja Topias Haikala:

  “Portman kokosi kielitieteen apulaisprofessorin Kaius Sinnemäen kanssa yhteen porukan eri tieteenalojen asiantuntijoita. Joukko alkoi selvittää, miten Suomen luterilaiset juuret näkyvät suomalaisten ajattelussa ja kulttuurissa tänä päivänä.”

  “Vastaus on, että paljon enemmän kuin moni arvaisi. Tänä syksynä ilmestyneen kansantajuisen kirjan nimi kuvaa tilannetta hyvin: Kaappiluterilainen kansa.”

  https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/suomalaiset-eivat-tajua-kuinka-paljon-hyvaa-luterilaisuus-on-saanut-aikaan-sanoo-arvotutkija-anneli-portman-luterilaisuus-tuottaa-yhteiskuntia-joissa-#b7289a84

 3. Jussi Rytkösen kirjoittama kirja-arvio teoksestamme Kotimaa-lehdessä 20.11.2020: “Tämän ansiokkaan pienen kirjan viesti on, että uskontoa ei voi irrottaa julkisuudesta eikä yhteiskunnastamme.”

 4. Suomalaisen Tiedeakatemian vuoden 2021 humanistipalkinto on myönnetty apulaisprofessori Kaius Sinnemäelle.

  Kaappiluterilaisen tekijät onnittelevat Kaiusta! Meitä ilahduttaa erityisesti se, että kirja mainitaan myös palkintoperusteissa.

  Kaiuksen sanotaan osallistuvan myös laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun Suomessa muun muassa tutkimuksillaan kielen, uskonnon, identiteetin ja lukutaidon suhteista teoksessa Kaappiluterilainen kansa: Puheenvuoroja suomalaisesta yhteiskunnasta (2020).

  https://www.acadsci.fi/ajankohtaista/814-suomalaisen-tiedeakatemian-humanistipalkinto-2021-apulaisprofessori-kaius-sinnemaella.html

 5. Käsite-kirjat päätti antaa joululahjan. Yllättävän suosion saanut Kaappiluterilainen kansa on nyt saatavilla äänikirjana ilmaiseksi.

  Tämä on eräänlainen kansanvalistusprojekti. Siksi kirjaa voi kuunnella voi ilmaiseksi ja siksi jakelukanavaksi valittiin YouTube, koska se lienee parhaiten saavutettava.

  Linkki vie YouTuben soittolistaan, jossa kirja on kuultavissa 14 jaksossa.

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLPHlyBiX5bnsSMMz3G_Txd4upP_0psPsp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *