Kommunikoinnin yllättävä vaikeus

Kurssi on edennyt jo hyvän aikaa, mikä alkaa näkyä vähitellen myös ryhmien puurtamisen konkretisoituvina tuloksina. Yhteistyökumppaneiden antamien haasteiden ongelmanmäärittelyvaiheesta on päästy etenemään ratkaisujen kehitysvaiheeseen. Vihdoinkin kypsytellyistä ajatuksista ja kasautuneesta tiedon määrästä on alkanut kasvaa lähes käsinkosketeltavia ratkaisuehdotuksia!

rsz_img_9883

Näin myös meillä, Muutos 2017 -ryhmällä valtiovarainministeriön haasteen parissa. Kuluneiden viikkojen aikana olemme ryhmäytyneet ja huomanneet ajattelumme kulkevan yhä samansuuntaisempia polkuja. Yhteisymmärryksen myötä tuntuukin helpolta kehitellä ajatuksia eteenpäin, kun kaikki jakavat saman vision ja näkemyksen siitä, mitä kohti olemme ideoidemme kanssa suunnistamassa.

 

rsz_img_0111

Hiukan yllättäen olemme kuitenkin havainneet pieniä mutkia matkassa, kun asioita on selvitetty muille, jopa sivuraiteille ajautumiseen saakka. Ehkä muut ryhmät voivat samaistua havaintoomme: tuntuu, että kommunikointi ryhmän ulkopuolelle meille niin selkeästä ajatuksesta on välillä yllättävän vaikeaa. Yhdessä tuotettu selkeä idea perusteluineen tuntuu välillä hukkuvan johonkin matkan varrelle siinä vaiheessa kun se olisi selkeästi ja ytimekkäästi selostettava muille – vaikka vain hetki sitten sävelet kuulostivat harvinaisen selviltä!

rsz_img_0057

Toisaalta näin on hyvä herättää myös itsemme pohtimaan, mikä asiassa on oleellisinta: onko kyse enemmänkin siitä, että asiasisältö on vielä keskeneräinen vai kenties siitä, ettemme saa tuotua esille tärkeintä siitä valtavasta tietomäärästä, jota mielissämme liikkuu? Omaa ajattelua, tai tässä tapauksessa ryhmien sisäistä jaettua ymmärrystä, on kuitenkin hyvä välillä hiukan ravistella ja kyseenalaistaa, jolloin ajatuksista joka kerta karisee pois ylimääräistä, ja parhaimmillaan idea kirkastuu entisestään.

rsz_img_9914Joka tapauksessa nämä yhteiset ajatukset, erilaiset ratkaisuehdotukset, tulisi pystyä kommunikoimaan tehokkaasti ulospäin. Kuin tilauksesta, seuraava ryhmien haaste koskeekin juuri tätä: ratkaisuehdotukset tullaan jo välivaiheessa pitchaamaan joukolle eri alojen asiantuntijoita, saaden toivottavasti mahdollisimman rakentavaa palautetta. Muutos 2017 ottaa haasteen innolla vastaan – nyt päästään todella asian ytimeen!