Tieteestä toimintaa -kurssi on saatu päätökseen!

Viime perjantaina juhlittiin kurssin loppuhuipennusta, kun jokainen ryhmä pääsi esittelemään kahden kuukauden aikana tekemänsä työn toisilleen sekä yleisölle.

Kaikki paikalle saapuneet yhteistyökumppanien edustajat ottivat kurssilaisten kehittämät ratkaisut innolla vastaan ja keskustelu kävi myös yleisön joukossa aktiivisena. Palaute oli mahtavaa ja kurssilaisten into ja pitkälle kehitellyt ideat tempasivat kuulijatkin mukaansa.


Ratkaisuksi siihen, miten Suomessa voitaisiin paremmin yhdistää suoran- ja lähidemokratian keinoja edustuksellisen demokratiaan, jottei demokraattisen päätöksenteon legitimiteettikriisi syvenisi entisestään, kehitti Sitran yhteistyöryhmä Avara Taskudemokratia-mobiilisovelluksen. Siinä interaktiivisten reaalimaailman äänestysten sekä sanakirjaominaisuuden avulla tuodaan poliittista päätöksentekoa lähemmäs kansalaisia.

Metson yhteistyöryhmän, Vihreän ryhmän, haasteena oli suuryrityksen nettisivujen laadunvarmistus, johon ryhmä kehitti Neljän kohdan laatupaketin. Sen ehdottamien konkreettisten toimenpiteiden avulla laajan editorikunnan päivittämien nettisivujen sekä yrityksen internetnäkyvyyden laadun ja oikeanlaisen viestinnän saisi taattua.

Valtiovarainministeriön Kansallinen palveluarkkitehtuuri -hankkeen yhteistyöryhmä Muutos 2017 kehitti ratkaisuksi haasteeseen, miten kyseisestä ohjelmasta viestitään kansalaisille ja miten heidän toiveitaan saadaan otettua huomioon, Kansalainen.fisivuston. Sille koottaisiin kaikki tieto Palveluarkkitehtuuri-hankkeesta selkeään, kiinnostavaan ja yksinkertaiseen muotoon. Lisäksi sivustolla kehitettäisiin palvelua yhdessä kansalaisten kanssa.

Siihen, miten AY-liikkeen pitäisi muuttua, jotta nykyopiskelijat pitäisivät sitä oleellisena osana omaa työelämäänsä, pohti Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen YKA:n yhteistyöryhmä, Oranssi AY, ratkaisuksi YkaApp-sovelluksen, jolla tärkeimmistä liiton palveluista viestittäisi suoraan ja profiloidusti niiden käyttäjälle “liitto taskussasi” -meiningillä. Lisäksi opiskelijat ehdottivat muutamia puuttuvia palveluja liiton repertuaariin, jotta se voisi palvella paremmin nyky-yhteiskunnan pätkätyökulttuurissa eläviä nuoria.


Päivä päätettiin vielä vapaamuotoisella yhdessäololla koko kurssiporukan kanssa ja oli tosi hienoa huomata, että kurssin aikana oli syntynyt ihan oikeaa ryhmähenkeä ja alunperin toisilleen vieraista kurssilaisista oli tullut ryhmissään kuin vanhoja kavereita. Ei ihan jokapäiväinen saavutus yhdelle yliopistokurssille!

Moni kurssilaisista sekä loppuseminaarin yleisöstä toivoikin tämän tyyppiselle opiskelulle yliopistolla ehdottomasti jatkoa: opiskelulle, joka synnyttää yhteishenkeä, voimaannuttaa oman osaamisen tunnistamiseen sekä tuo lahjakkaiden yliopisto-opiskelijoiden potentiaalin yhteiskunnalle konkreettiseen käyttöön. Mikäpä sen innostavampaa ja motivoivampaa!