Kurssikerta 6.

Tämä kurssikerta oli tosi kiva. Menimme alussa geokoodaamaan. Otimme GPS-laitteella pienryhmissä pisteiden sijainteja joistakin aiheista. Meillä oli Kumpulassa olevia keltaisia taloja. Niitä oli kyllä riittävästi. Sisällä luokassa laitoimme tiedot exeliin ja siirsimme sen Kumpulan kampusta ympäröivälle kartalle. Meidän pisteet muodostivat jonon yhdellä tiellä. Tämä oli kivaa ja konkreettista. Odotan kenttäjuttuja lisää. Varsinainen karttatyö oli pistekarttojen tekeminen eri hasardeista. Tämä kerta oli varsin helppo ja karttojen teko onnistui hyvin. Tarkoituksena oli tehdä karttoja, joilla voisi opettaa jotain. Käytimme maailmankarttaa pohjana. Lisäsin tietoa tulivuorien sijainnista ja maanjäristyksistä. Jätin meteoriitit pois. Tein yksinkertaiset kaksi karttaa, jotka sijoitin päällekkäin. Päällekkäin on tulivuoret ja yli 6 Richterin maanjäristykset. Näin kartasta nähdään kuinka tulivuoret ja maanjäristysalueet sijaitsevat samoilla alueilla mannerlaattojen reunakohdissa. Joitain tulivuoria ja manjäristyksiä on toki näiden ulkopuolella mutta vain vähän. Mielestäni kartat sopivat hyvin opetustarkoitukseen koska ne havainnollistavat eri ilmiöitä, jotka kuitenkin liittyvät toisiinsa. Lisänä havainnollistamassa voisi olla litosfäärilaattojen rajat kuvattuna. Näin olisi parempi kokonaisuus. Toin tällaisen kuvan omien karttojeni loppuun. Muita lisäyksiä tehtyihin karttoihin voisi olla esimerkiksi mitä Henna Kukkola kirjoitti blogissaan: “Esimerkiksi merien ja maanosien nimeäminen, mannerlaattojen rajojen merkitseminen tai ilmiöiden ajallinen tai voimakkuuden määrittävä jaottelu toisivat kaikki kartoille lisää informaatiota sekä mahdollisuuksia niiden käyttöön”. Olisin voinut alla oleviin karttoihin lisätä myös legendan.

Tulivuoret

Yli 6 Richterin maanjäristykset

Molemmat päällekkäin

Litosfäärilaattojen reunat (netistä tuotu kuva)

Lähteet:

Henna Kukkola. Hennan blogi. Kurssikerta 6: Tiedon tuottaminen ja opetuskarttoja. <https://blogs.helsinki.fi/hennakuk/> Luettu 18.3.2017.

Maanjäristystietokanta <http://quake.geo.berkeley.edu/anss/catalog-search.html>

Tulivuoritietokanta <https://catalog.data.gov/dataset/global-volcano-locations-database>

Peda.net. Tellus 1 maailma muutoksessa. Maanjäristysten synty. <https://peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/lukiot/vantaa2/martinlaakson-lukio/maantiede/karhu/t1mmoo2/ge-uusi-1f/mjt> Luettu 18.3.2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *