Andra och tredje möte med Bertel.

Onsdagarna 30.1 och 6.2

Sista veckan var oss andra möte och Bertel hade en idé att han säger någonting på svenska och sen Aino eller jag säger det på finska eller tvärtom. Och att samma tid de andra skriver hårt eller okänd ord för att diskutera de senare.

Bertel sade oss att vår betoning är finskt och där är en sak vi måste träna. Man kan säga att dagens ord var modigare. 🙂

Bertel berättade om hans yngsta son att när hans son var på första klassen hans lärarinna vilja hör alla sjunga och Bertel’s pojke vill inte sjunga. Sen sade lärarinnan att sjung vad som helst och sen sjöng han ”Helka-neiti kylvyssä”. Efter en minut lärarinnan sade ”Räcka, du får inte fortsätta.”

 

I dag pratade vi om hans liv och jobb i Fazer. En 8-år gammal Bertel flyttade till Sverige och kom tillbaka Finland på 1950-talet. Han började jobba i Fazer när han var 16 år gammal och nu har han varit pensionär på 20 år. Ganska lång tiden har han jobbat i Fazer. Och sista år där jobbade han som utvecklare (tuotekehittäjä).

Bertel lärt oss hurdan är kakaofrukt och hur man fick den för ut från frukt att göra kakaomassa. Han sade att ett kilo kakaofrukt var en marka men ett kilo kakaomassa var 10 markan. Också vi lärt att kakaofrukt plocka i tre olika perioder: när det är halv färdigt, färdigt eller har blommor.

Jag frågade någonting personlig information av honom och nu jag vet att Bertel kör Citroën, hans födelsedag är 25 september och Frans, hans lillebror är 8 år yngre. Hans pappa var i inbördeskrig och de kallade det broderskrig (veljessota). Bertel tittar mycket tv, och han tittar Emmerdale, Heartbeat och trav.

Nästa vecka vi kanske ha ett frågespel, kanske någon grupp kan spela med oss? Vi ses!

-Kaisa

Leave a Reply