Viikko 2 – Hauskuus vaan jatkuu

Uusi viikko taas ja uudet tehtävät QGIS:ssa. Kiva, kun olet eksynyt blogiini <3

Niin kuin viime viikolla jo kerroin, QGIS tuottaa minulle jonkin verran haasteita. En tiedä minkä takia se on minulle näin vaikeaa, mutta ainakin pääsee kunnolla hakkaamaan päätä seinään ja muiden kurssien jutut tuntuvat tähän verrattuna tosi helpoilta. Noh, epämukavuusalueet ovat ainoa paikka kasvaa, joten olen tämän jälkeen varmaan sitten hyvin kehittynyt 😀

Tällä kerralla oli tarkoituksena oppia tietokantojen perushallintaa, tehdä erilaisia valintoja ja tarkastella projektion vaikutusta karttaan ja sen mittoihin. Lisäksi kerrattiin kartan visualisointia. Käytimme Kunnat2020_tilastoja -tietokantaa karttojen teossa. Aluksi testailimme vain erilaisia QGIS:in mahdollistamia työkaluja ja mm mittasimme tietyn pätkän kartalla ja testailimme sen pituuden muuttumista, kun sitä tarkastellaan ellipsoidin tai tason pinnalla. Vertasimme mm ERTS89-TM35FIN vaakasuoraan Mercatorin projektioon. Aura (2024) vertaa blogissaan hauskasti valikon projektioiden määrää karkkikauppaan, sillä niitä tosissaan oli aivan todella paljon ja sieltä pystyi etsimään halumaansa projektiota. Vertailin erilaisia projektioita ja tulokset olivat välillä tosi suuria. En muistanut itse ottaa näyttökuvaa tai millään tavalla talteen testailujani, mutta huomasin omien tulosteni kaltaisia testailuja ja mittatuloksia Uskon (2024) blogissa, joten kannattaa sieltä käydä vielä tsekkaamassa!

Itse tehtävänä teimme tunnilla projektioerojen havainnollistamista kartalle. Vertasimme näitä eri projektioita aina Suomessa yleisesti eri paikkatietojärjestelmissä käytössä olevaan TM35FIN – projektioon. Prjektio on suositelluin tapa Suomen esittämiseen kaksiulo9itteisella tasolla (Ollikainen, 2010). Ensimmäisenä vertasimme Mercatorin projektiota tähän TM35FIN:teen. Testasin verrata TM35:ttä myös Winkel tripel – projektioon, joka pyrkii minimoimaan kolmea projektioissa ilmenevää vääristymää. Vertailin TM35FIN:ttä myös Robinsonin projektioon. Valitettavasti sähläsin tunnilla sen verran, että en tallentanut karttoja oikein, joten minulla on vain tallessa TM35FIN verrattuna Mercatorin projektioon (kuva 1).

Kuva 1: Mercatorin projektion mittakaavan virhe verrattuna TM35FIN projektioon pinta-aloittain.

Olen taas tyytyväinen itseeni, sillä opin kuitenkin uusia asioita QGIS:n käytöstä ja kenties ensi kerralla olisi taas hieman helpompaa. Lisäksi sain jonkinlaisen kartan tehtyä, vaikka se ei täydellinen oli. Tajusin liian myöhään myös, että olisin voinut muokkailla kuvan 1 legendan tietoja paremmiksi sekä vielä hienosäätää kartan visuaalista ulkonäköä.

Mutta tosiaan ensi kertaan! Palaillaan taas GeoinformaTiian parissa!

Lähteet:

Niskanen, A. (2024). Auran blogi. https://blogs.helsinki.fi/niskanau/. Viitattu 17.1.2024.

Ollikainen, M. (2010). Maanmittauslaitos ETRS89-koordinaattijärjestelmään. Maankäyttö 2/2010.

Sinervo, U. (2024). Uskollinen GIS-blogi. https://blogs.helsinki.fi/usko/. Viitattu 1.2.2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *