Viikko 3: Kolmas kerta toden sanoo?

Moikka vaan taas!

Tältä viikolta minulla ei ole ollenkaan esitellä teille omia karttoja, sillä en tiedä mitä välissä kävi, mutta en enää saanut tunnilla tehtyjä töitä avattua kotona, vaikka olin ne olevinaan itselleni lähettänyt . En myöskään seuraavalla kerralla löytänyt niitä enää koneelta, minkä takia viittaankin hienoihin töihin, joita muut kurssilaiset ovat tehneet ja jotka muistuttivat omaani.

Ensimmäinen työssä tutkimme Afrikan timanttikaivoksia, öljykenttiä sekä konfliktien tapahtumapaikkoja. Hienon kartan löydätte esimerkiksi Mirvan (2024) blogista. Teimme muutamia alkutöitä aineiston kanssa, kuten yhdistimme valtiotietoja, jotta saimme rajattua aineistoa pienemmäksi. Excel-taulukon lisääminen oli minulle uusi asia, mutta oli lopulta aika kätevää. Teimme vielä muutamia välivaiheita ja lopulta saimme Afrikan kartan valmiiksi timanttikaivoksineen ja öljylähteineen sekä suurimmat konfliktit mukaan otettuina. Totesimme jo tunnilla, että timanttikaivosten esiintymisten ja konfliktien välillä oli pientä yhteneväisyyttä. Aineistomme oli laaja, joten siitä olisi voinut selvittää muitakin juttuja, kuten onko timanttikaivosten löytymisvuosien ja konfliktien välillä yhteneväisyyttä tai sitten vaikuttaako öljykentät millä tavoin konflikteihin. Ja hyvää kerrontaa Afrikan valtioiden historiasta sekä niiden siirtomaa-ajoista löysin myös Mikin (2024) blogista. En itse osaa niin hyvin avata näitä asioita, mutta sieltä kannattaa käydä vilkaisemassa!

Toisena tehtävänä oli kuvata Suomen alueella olevat valuma-alueet sekä niiden tulvaindeksit. Tämä tuotti päänvaivaa jonkin verran (taas). Meidän piti muutaman välivaiheen kautta tehdä tämä ja Stellan (2024) blogista näette hienon esimerkin.  Mitä tummemmalla punaisella alue on merkattu karttaan, sitä suurempi on alueen tulvariski. Kartta näyttääkin meille, että alueilla, jotka ovat lähempänä merta on myös suurempi tulvariski (tummemman punaisia). Veikkaan, että meren läheisyys vaikuttaa tulvimiseen ja on osittain sen takana ja huomasin myös Stellan (2024) blogissaan olleen samaa mieltä. Selkeästi Pohjanmaa on tulvaisinta aluetta Suomessa.

En muista enää kaikkia ongelmia, joita kohtasin tehdessäni tätä kurssikertaa, mutta työtä ja tuskaa se toi. Onnittelen teitä, joille tämä tulee helpolla, mutta minulle nämä kartat ovat olleet todellinen päänvaiva. Olen kuitenkin oppinut paljon verrattuna alkuun ja oivalluksia tulee tuntien aikana, vaikkakin hitaasti :D.

Ja toivottavasti kolmas kerta ei sano totuutta, sillä muuten olen pulassa tämän kurssin kanssa xD.

 

Lähteet:

Kanerva, M. 2024. Mirvan blogi. Linkki: https://blogs.helsinki.fi/kanermir/

Syrjänen, S. 2024. Stella’s blog. Linkki: https://blogs.helsinki.fi/stellasy/

Leino, M. 2024. Mikin blogi. Linkki: https://blogs.helsinki.fi/leinmiki/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *