Viikko 4: Ruutu- ja rasterikartat

Heipsun ja kiva kun olet eksynyt GeoinformaTiian blogiini!

Tällä neljännellä kurssikerralla aloitimme perusteista, eli kävimme yhdessä PowerPoint-esityksen kautta läpi piste- ja rasteriaineistoja ja ruutukuvaa.

Itse tehtävänä teimme yhdessä pääkaupunkiseudun väestöntiheyskartan ruotsinkielisen väestön osalta. Aineisto oli aika iso, niin karsimme siitä pistemuotoista, tarpeetonta aineistoa pois. Jäljelle jäi vain ruutuja, joissa oli rakennuksia. Käytimme tässä Select by location- toimintoa. Muokkasimme aineistoa vielä ja lopulta siihen jäi vain oleellisimmat, eli ruotsinkielisten, ulkomaalaisten ja muunkielisten asukkaiden määrät. Tuotimme lopulta kartan, jossa näkyi ruotsinmielisten absoluuttiset määrät yhden neliökilometrin kokoisissa ruuduissa. Tämä kartta ei valitettavasti tallentunut minulle talteen. Tässä huomiona, että tässäkin tuloksia hämää se, että tiheästi asutuilla alueilla on tietenkin myös enemmän ruotsinkielisiä ihmisiä, joten se voi vääristää tuloksia.

Teimme itsenäisen työn yhdessä Sinin kanssa yhdessä ja myös hänen blogissaan on sama kuva (kuva 1) kuin minulla, sillä hänen omansa ei teknisten häiriöiden takia avautunutkaan enää tunnin jälkeen. Näin jälkeenpäin olisin vielä muokannut teemakartan värejä ja luokkavälejä paremmaksi ja ehkä tehnyt vielä selkeämmäksi alueiden väliset erot. Mutta tärkeintä on kuitenkin, että saimme tuon työn tehtyä ja opimme uutta 🙂

Stella 2024 heitti blogissaan hyvän kommentin siitä, miten ruututeemakarttojen kanssa on tärkeää ymmärtää, että ruutujen kokoa voidaan muokkailla käytännössä minkä kokoisiksi vain, mikä vaikuttaa samalla myös tuloksiin. Se on hyvä pitää mielessä näitä tarkastellessa. Muutenkin teemakartoissa voidaan helposti muokkailla tuloksia moneen suuntaan, joten on hyvä pitää tietynlainen kriittisyys karttoja lukiessa mielessä.

Kuva 1: Muunkielisten osuus pääkaupunkiseudun asukkaista.

 

Lähteet:

Syrjänen, S. 2024. Stella’s blog. Linkki: https://blogs.helsinki.fi/stellasy/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *