4. harjoituskerta 8.2.2023

Tervetuloa blogitekstiin numero 4! Tällä viikolla vaihdoimme aiheen sulavasti vektorimuotoisista aineistoista enemmän rastereiden puolelle. Kurssikerralla teemana oli piste- ja ruutuaineistot. Käsittelyssä oli myös pisteaineistoista tarkin ja henkilökohtainen suosikkini, laserkeilaus. Tehtävät sujuivat jo huomattavasti paremmin ja QGIS:n kanssa tappelu jää viikko viikolta vähemmäksi.

Harjoitustehtävä 1:

Ruutuaineistoihin perehdyimme sitten tarkemmin tunnin aikana tehdyssä harjoituksessa. Latasimme aineistoja pääkaupunkiseudun asukkaisiin ja rakennuksiin liittyen ja niistä tarkoituksena oli sitten taikoa ruututeemakartta. Ensin aineistoon luotiin ruudukko Grid-toiminnolla, jonka jälkeen kerättiin sitten dataa tähän ruututietokantaan. Valikoimme ruudukoista ne, joiden sisällä oli dataa asukkaista ja karsimme ei-halutut sarakkeet pois “Join attributes by location” -komennolla. Ja lopuksi viimeistelimme kartan esteettiseksi ja selkeäksi.

Kartta 1: Pääkaupunkiseudun väkiluku ruututeemakartalla

Kartta 1 ilmaisee pääkaupunkiseudun asukkaita ruututeemakartan avulla. Tämän kartan tein kurssikerran aikana. Esitettyjen ruutujen sisällä on vähintään yksi asukas, ja ruutujen koko on 1x1km.

Hyvin oleellinen huomio kartassa on se, että se ei osoita suhteellisia osuuksia väestöstä taikka väestöntiheyttä, vaan kartassa havainnollistetaan absoluuttista lukua asukkaista. Tämän takia on enemmän kuin loogista, että Helsingin keskustan seuduilla väkiluku on suurimmillaan. Ruututeemakartta toimii mainiosti absoluuttisten arvojen esittämiseen kartalla, koska ruudut ovat saman kokoisia ja helposti verrattavissa. (Anni Lindegren, 2023)

Mitä kauemmaksi keskustasta siirrytään, vähenee väkimääräkin. Poikkeuksena tästä voidaan huomata Espoossa Matinkylä ja Leppävaara, Vantaalla Tikkurila ja Martinlaakso, sekä Itäkeskus ja Vuosaari Helsingissä. Nämä paikat sijaitsevat Helsingin kantakaupungista hyvien kulkuyhteyksien (juna tai metro) ulottuvissa.

Yksi huomio kartassa on myös se, että kaikissa ruuduissa asuu kuitenkin jonkin verran ihmisiä. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokenttä tai osat Nuuksion kansallispuistoa ovat täysin teemakartan havainnollistavan aineiston ulkopuolella, koska siellä ei asu ketään.

Kartta 2: Yli 85-vuotiaiden määrä pääkaupunkiseudulla, ruututeemakartta

Tein itsenäisesti toisenkin kartan saman aineiston pohjalta, jossa havainnollistin yli 85-vuotiaiden määrää pääkaupunkiseudun alueella. Tavoitteenani oli tehdä kartta 85-vuotiaiden suhteellisista osuuksista, mutta siihen ei vielä ihan omat taidot riittäneet. Halusin kuitenkin kartan esittävän tietoa jotenkin eri tavalla, joten pienensin ruutukoon 500×500 metriin.

Voidaan huomata, että kartat 1 ja 2 mukailevat toisiaan, sillä kyseessä on edelleen absoluuttiset väkiluvut. Siellä missä väkeä on muutenkin enemmän, on enemmän myös yli 85-vuotiaita. Kartan 2 pienemmät ruudut havainnoivat ilmiötä tarkemmin.

Harjoitustehtävä 2:

Kurssikerran loppupuolella tutkailimme myös Pornaisten seudun kartta-aineistoa ja erityinen huomio kiinnittyi korkeuseroihin. Teimme kartalle rinnevalovarjostukset aineiston pohjalta, ja lisäsimme maastokarttaan myös korkeuskäyrät. Vertailimme karttaa ilman korkeuskäyriä ja niiden kanssa.

Korkeuseroja tarkasteltiin erityisesti kunnan läpi kulkevan joen seuduilla. Alueella on runsaasti peltoja, jotka valuttavat ravinteita jokeen, mikäli pelloilla ei ole kunnon ojitusta. Esimerkiksi tätä näkökulmaa etsin joen läheisyyden korkeusvaihteluista.

Loimme korkeuskäyrät esittämään 5m korkeuksien muutoksia, joten pienimmätkin muutokset oli havaittavissa. Maantieteellisistä ilmiöistä esimerkiksi keidassuo erottui korkeuskäyrien avulla.

Kartta 3: Pelkistetty/keskeneräinen Pornainen

Aloitimme kurssikerralla myös hieman Pornaisten kunnan kartan digitoimista. Monilla kurssitovereilla oli ainakin teiden piirtämisessä selittämättömiä ongelmia, joten jatkamme piirtelyä vielä ensi kurssikerralla. Jostain kumman syystä hetkeksi onnistuin teiden ja talojen piirtämisessä, ja sain suurimmat tiet ja keskustan rakennukset kartalle. Yhtäkkiä QGIS sitten ei suostunutkaan piirtämään yhtään mitään, joten kartta jäi kesken. Odotan innolla kartan jatkamista ensi viikolla. Tässä jo ehtikin tulla ikävä MAA103-kurssin loputonta digitoimista.

Kiitos kun luit 🙂

 

Lähteet:

Anni Lindegren (viitattu 10.2.2023) QGIS 4. viikko: ruututeema- ja rasterikartat. 9.2.2023 https://blogs.helsinki.fi/ablindeg/2023/02/09/qgis-4-viikko-ruututeema-ja-rasterikartat/

 

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *