Paikan hakeminen ja ilmoittaminen

TYÖELÄMÄJAKSON SUORITUSPAIKAN ETSIMINEN

Opiskelija hankkii työelämäjakson paikan itsenäisesti uratavoitteidensa mukaisesti.  Paikkoja voi etsiä esimerkiksi Helsingin yliopiston Urapalveluiden kautta:

Hae harjoittelupaikkaa
Avoimet työ- ja harjoittelupaikat
JobTeaser : yliopiston välittämät työ- ja harjoittelupaikat, tutkielmatyötarjoukset

SUORITUSPAIKAN EDELLYTYKSET

Työelämäjakson tulee soveltua opiskelijan tutkintoon. Lisäksi opiskelijalla tulee olla työyhteisössä nimetty ohjaaja, joka yhdessä opiskelijan kanssa asettaa työelämäjakson oppimistavoitteet sekä antaa opastusta, säännöllistä palautetta sekä arvioi opiskelijan työ/oppimissuorituksen.

Huomioitavaa on, että opiskelija on aina palvelusuhteessa työelämäjakson suorituspaikan tarjoajaan (ei siis tiedekuntaan tai yliopistoon).

Jakson onnistumisen takaamiseksi työelämäjakson suorituspaikaksi ei hyväksytä paikkaa, jossa opiskelija on työsuhteessa. Poikkeuksena tähän on työnantajan suostumus nk. henkilökiertojärjestelyyn. Tällöin opiskelija sopii kirjallisesti työnantajan kanssa, että hän työskentelee työssäoppimisjakson ajan eri yksikössä ja eri esimiehen alaisuudessa normaaliin työtehtäväänsä nähden.

Aikaisemmin suoritettua tai jo aloitettua työjaksoa ei hyväksytä opintokokonaisuuden osaksi.

Kahden kuukauden työelämäjakso voi sijoittua mihin tahansa kohtaan kalenterivuotta ja sen voi suorittaa opiskelijalle itselleen ja työnantajalle sopivana aikana. Työelämäjakso tulee kuitenkin suorittaa kokonaisuudessaan yhden vuoden aikana.

RAHOITUS

Opiskelijoita kehotetaan neuvottelemaan työelämäjakson suorituspaikasta siten, että työnantaja maksaa palkan.

Tiedekunnalla on käytettävissä pieni harjoittelumääräraha.  Pääsääntöisesti tiedekunnan rahoitus kohdistetaan harjoittelupaikoille, jotka toimivat ilman tulo- ja/tai budjettirahoitusta.  Edellytys tiedekunnan rahoituksen saamiselle on, että työnantaja ottaa opiskelijan palvelussuhteeseen ja maksaa opiskelijalle palkan itse, minkä jälkeen työnantaja voi laskuttaa yliopistolta palkkakuluja laadittavan harjoittelusopimuksen mukaisesti. Tiedekunta voi myöntää opiskelijan harjoittelupaikalle harjoittelutukea 1.800 euroa (vuonna 2023). Mikäli opiskelija hakee tiedekunnan harjoittelurahoitusta, on hakemus  jätettävä hyvissä ajoin ennen aiottua työelämäjaksoa.

Työssäoppimisjakso voi olla myös palkaton.

PAIKASTA ILMOITTAMINEN JA HAKEMUKSEN LAATIMINEN 

Opiskelija laatii työelämäjaksostaan suunnitelman ja hakee sen hyväksymisen tiedekunnalta ennen työssäoppimisjakson alkua. Opiskelijan on jätettävä työelämäjaksonsa hyväksymisen hakemus tiedekuntaan viimeistään kuukautta ennen suunnitellun työssäoppimisjakson alkamista. Hakemuksia käsitellään vain opettajien opetuskausien aikana, ei kesällä eikä joulun aikaan.

Työelämäjaksolle haetaan sähköisellä E-hakulomakkeella, jonka opiskelija täyttää. Opiskelijan on hyvä tutustua hakuohjeisiin huolellisesti.

Sähköinen hakulomake täytetään tiedekuntaa varten. Lomakkeella ilmoitetaan harjoittelupaikan yhteystietojen lisäksi mm. työelämäjakson sisältö, toteutussuunnitelma, ohjaaja, ajankohta, omat oppimistavoitteet ja se, miten jakso tukee omaa tutkintoa ja omia työelämänäkymiä.

HUOM. Opintojaksolle ei ilmoittauduta Sisussa, vaan ainoastaan E-hakulomakkeella. Työelämäjakson voi merkitä Sisuun suunnitteltuihin opintojaksoihin. Kun opintojakso on arvioitu, ilmestyy Sisuun merkintä jakson suorittamisesta.

Työelämäjakson opinto-ohjausta antaa työelämäyhteyksien suunnittelija Timo Åvist (timo.avist at helsinki.fi). Työelämäjakson paikan soveltuvuuden tutkintoon arvioivat suunnittelija  ja jaksosta vastaavat opettajat Maria Buchert ja Leena Itkonen.

 

YLEISET HARJOITTELUOHJEET

Yleiset harjoitteluohjeet löytyvät täältä.