Viides kurssikerta, painintaa QGISsin kanssa

Viidennellä kurssikerralla perehdyttiin QGISsin puskuri-työkalun toimintaan ja kerrattiin aiemmin opittujen työkalujen käyttöä. Itsenäsitöiden tarkituksena ei ollut edellisten kurssikertojen tapaan luoda karttaesitystä, vaan kokea oivalluksia ja onnistumisen (sekä epäonnistumisen) hetkiä QGISsin parissa. Kurssikerran jälkeen oli uupunut, mutta oppinut olo.

Kurssikerran alussa tutkitiin ja tulkittiin Malmin ja Helsinki-Vantaan lentokenttien aiheuttaman melusaasteen vaikutusta lentoasemien läheisyydessä asuvien ihmisten arkeen. Tarkastelin esimerkiksi, kuinka monta ihmistä asuu alueella, johon Helsinki-Vantaan lentomelu aiheuttaa yli 55dB meluhaitan (taulukko 1). Etäisyyksiä lentokentästä tarkasteltiin puskuri-työkalulla (bufferi), joka oli mielestäni helppokäyttöinen ja kätevä työkalu. Lentoliikenteen aiheuttaman melun alueellisia haittoja taas tutkittiin Express by value -työkalulla. Kyseisellä työkalulla voidaan valita helposti tilastoista vain toivotut lukuarvot perustuen lausekkeeseen, jolla halutaan karsia vastauksia. Esimerkiksi tutkittaessa vähintään 55dB melun aiheuttamia haittoja, Express by value kaavioon asetettiin lausekkeeksi ”greater than 55”, jolloin saatiin toivotut vastaukset. Tätä työkalua käytettiin Spatial queryn kanssa yhdessä ja ne toimivat molemmat erinomaisesti. Spatial query on erinomainen työkalu, kun halutaan tutkia, meidän tapauksessa, melualueen sisällä sijaitsevien asukkaiden määrää. Komentona käytettiin tutkittavan tilaston (asukkaiden määrää) sisältymistä (with in) 55db melualueeseen. Kun valittiin vielä sigma merkki valikosta, saatin vasempaan alakulmaan halutut tiedot valituista arvoista.

QGISsin käyttäminen tuntuu jo erittäin jouhevalta, eikä alkuvaiheiden ”mitä nyt pitikään tehdä… ei mitää käsitystä” fiilistä ole tullut ikävä. Viides kurssikerta oli tähän astisista kerroista rankin, ja töitä oli paljon tehtävänä. Luennolla käytiin läpi kaikki tärkeimmät työkalut ja muisteltiin, kuinka näiden yhteispeli toimii. Päälimmäiset ajatukseni ovat seuraavat: Spatial query -työkalun käyttö on avannut uusia ovia paikkatietoaineistojen käsittelyyn ja buffer-toiminto osoittautui helpoksi ja käteväksi. Myös field calculator on osoittautunut yhdeksi tärkeimmistä työkaluista QGISsissä. Field calculator on mielestäni parhaiten osaamani ja oivaltamani työkalu, ja saan monet ongelmat ratkaistua kyseisellä toiminnolla. Vasta nyt viidennellä kurssikerralla ymmärsin Express by value ja Express by fearure -toimintojen kätevyyden. Tarvitsen kyllä vielä näissä toiminnoissa harjoitusta, jotta niiden käytöstä tulee luontevampaa.

Taulukko 1. Itsenäistöiden tuloksia

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *