Kategoriat
_______

Kurssikerta 2 – Suomi-Neito projektioiden maailmassa

Toisen kurssikerran tehtävät olivat jo haastavampia kuin ensimmäisen. Ensimmäiseen tehtävään upposi sen verran aikaa, että päädyin vain silmäilemään loppuja.

Ensimmäisessä tehtävässä mittailtiin Suomi-Neidon pään yläosan pinta-alaa ja lantion leveyttä eri projektioissa. Tehtävän tarkoituksena oli tuoda ilmi eri projektioiden eroja. Käytin paljon aikaa eri projektioiden katseluun. Exeliin listasin muutamia erilaisia. Jostain syystä pituudet eivät muuttuneet joissain projektioissa, vaikka kartta selvästi vääristyi. Käynnistin QGISsin uudellen ja kaikkea, muttei toiminut. Yritin löytää vastausta muiden blogeista, mutta löysin vain Sariannan kärsimästä myös ongelmallisten projektioiden parissa. Hänelle QGIS oli antanut virheilmoituksen, muttei minulle sitäkään. Etsin tilalle sitten toiset projektiot, jotka olivat vähemmän jännittäviä. Yksi suosikeistani oli etelänapakeskeinen Lambertin tasoprojektio, jossa Suomi näytti aika epärealistiselta (Kuva 1, sattuineista syistä tällä kartalla ei ole mittakaavaa saati pohjoisnuolta).

Kuva 1. Suomi kuvattuna etelänapakeskeisessä Lambertin tasoprojektiossa

Taulukko tuo esille selkeästi, miten radikaaleja eroja eri projektiot tuovat (Taulukko 1). Toki olin tahallani valinnut mukaan muutaman sellaisen projektion, esimerkiksi mercator, jolla kukaan täysjärkinen ihminen ei Suomea kuvaisi. Saatiinpahan dataa sitäkin asiaa todistamaan.Taulukko 1. Pituuksien ja alueiden muutoksia eri projektioissa

 

Viittaukset: Sarianna Waldénin blogi https://blogs.helsinki.fi/waldensa/ (viitattu 25.3.)

 

Loppukevennys: Suomi-Neito menossa suihkuun

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *