Savolainen projekti

Sain nuorempana tieteenharjoittajana oppia, että savolainen projekti tarkoittaa “aloittamista vaille valmista”. Ensi hätään voisi luulla, että savolaiset  ovat kovasti laiskoja ja halukkaita antamaan tuloksen saavuttamisesta yltiöoptimistisen kuvan. Olen kuitenkin tajunnut, että savolaiseen sanontaan piilee paljon piiloviisautta. Sillä on käyttöä tutkimuksessa kenties enemmän kuin arvaammekaan. Tämä kolahti taas kertaalleen, kun luin Lauri Kauppilan haastattelun Yliopisto -lehdestä. Lauri kun osuvasti totesi, että kun keksii tutkimusaiheen, työ on puoliksi tehty.

Tutkimuksen suurin haaste on juuri siinä, että ymmärtää sen, mitä pitää tutkia. Ymmärrys tästä ei synny kirjallisuuskatsauksista, tietokantahakuja tekemällä tai sulkeutumalla omiin oloihin pohtimaan asiaa. Ymmärrystä varten on tiedeyhteisö, mentoreita, ohjaajia, kollegoja, opettajia, menetelmiä hakea tietoa ja sitä kautta ymmärtää, mikä on tärkeää ja mikä tekee omasta uteliaisuudesta relevanttia tieteen tarkoituksiin.

Painopiste minusta näyttää olleen perinteisesti painottunut tutkimustyöhön ujuttuneen luterialisen työetiikan pohjalta  toteuttamisessa, metodiikassa ja totuuden eteen tehtävässä raa’assa analyyttisessä otteessa, raatamisessa datan aikaansaamiseksi ja puurtamisessa – joskus ehkä ajatustyön ja pahimmillaan luovuuden kustannuksella. Pitkin uraa erityisesti ulkomaankomennuksilla joutui nöyrtymään siihen, että metodiikkaan ei päästetty edes käsiksi eikä aineistoa olisi oikeastaan edes pitänyt kerätä ennen syvällistä ymmärrystä omasta aihepiiristä ja sen merkityksestä. Siksi myös oman aiheen valinta ja erityisesti työ, joka vaaditaan rajaamisen siitä, mitä ei haluta tehdä, on jo vaatinut paljon. Jos vielä ollaan tekemässä töitä  ison tutkimusporukan leveydeltä isoilla resursseilla, on parempi olla varma siitä, että aihe on kohdallaan.

Edellisen takia väitän, että aloittamista vaille valmis ei ole huono projekti, jos sillä tarkoitetaan ymmärryksen hankkimista ja relevanssia. Tämä syntyy harvoin pelkällä kaavamaisella puurtamisella. Olen ihastuksella päässyt seuraamaan Stanfordissa pariin kertaan kurssia, jossa ryhmälle eri kulttuureja ja oppisuuntia edustavia opiskelijoita on annettu aihepiiri, josta on pitänyt rajata ilmiö, ongelma tai haaste, joka pitää osata hallita tai ratkaista tieteen metodein. Noin puolet lukuvuoden kurssin energiasta menee siihen, että osallistujat ymmärtävät toisiaan, odotuksiaan sekä oppivat keskustelemaan siitä, mitä halutaan ratkaista. Yleensä hirvittävän hämmennyksen jälkeen syntyy joko floppi tai loistava ongelman asettelu ja lopulta erinomainen tulos. Prosessi sinänsä on opiskelijoille huomattavasti oleellisempi kuin lopputulos.

Tutkimuksessa soisin sen relevanssin takia, että osaisimme vähän myös savolaista projektijohtamista – ja ehkä muutakin savolaista asennoitumista olemiseen.