Opintomatkan tavoitteet – miltä matka näytti opintomatkavastaavan näkökulmasta

Ajatus Roomasta TYT:n vuoden 2016 opintomatkan kohteena oli selvää jo ennen kuin olimme edes ilmoittaneet kiinnostuksestamme ryhtyä opintomatkavastaaviksi Maijun kanssa. Emme kumpikaan olleet aiemmin käyneet Roomassa ja näin reformaation merkkivuoden alla ajattelimme, että olisi kiinnostavaa päästä tutustumaan kristinuskon juuriin ja toisaalta myös sen ”pääkaupunkiin”. Ekumenia muotoutui teemaksi kuin itsestään; luterilaisen ja katolisen kirkon välinen yhteys ja dialogi on ollut paljon pinnalla ensi vuotta silmällä pitäen. Matkalle mukaan pyydettävä asiantuntija oli näillä pohdinnoilla myös itsestäänselvä: Minna oli vakuuttanut meidät molemmat reippaalla pedagogisella otteellaan ja tiukkaakin tiukemmalla asiantuntemuksellaan.

Opintomatkamme tavoitteena oli ensisijaisesti saavuttaa perustuntemus teologisesti merkittävästä kaupungista. Viikon aikana tämä tavoite toteutui kuin itsestään: liikkuessamme ympäri kaupunkia oli helppoa aistia historiallista tunnelmaa, poiketa ohimennen eteen tulleessa kirkossa ja lukea latinankielisiä tekstejä rakennusten seinämistä. Toinen tavoitteemme oli tutustua tarkemmin protestanttien ja katolisten välisiin yhteiselon muotoihin. Tämä tavoite täyttyi muutamien vierailujen kohdalla erityisen hyvin, mistä voit lukea tämän blogin muista artikkeleista.

Kolmas tavoitteemme oli oppia ymmärtämään syvemmin kristillisten kirkkokuntien yhteisiä juuria ja sen eri muotoja. Tämä toteutui ennen kaikkea hyvin valmisteltujen opiskelijoiden esitelmien kautta. Saimme kuulla historiallisten kohteiden (esim. Colosseum, Sovinnonkatu) taustoista ja merkityksestä, sekä erilaisista sääntökunnista (kapusiinimunkit, birgittalaiset). Kristinuskon historian vaiheet kulkivat mukana kaikissa esitelmissä ja ekumeeninen näkökulma löytyi yleensä viimeistään yhteisten keskustelujen kautta ja Minnan esittämien tarkennusten myötä.

Opintomatkassamme parasta ja antoisinta oli innostunut ja oppimisorientoinut ryhmä ja ilmapiiri. Kaikki matkalle osallistujat heittäytyivät innokkaaseen keskusteluun ja yhteiseen ihmettelyyn. Oppiminen ei rajoittunut vain kohteisiin tai esitelmien yhteyteen, vaan keskusteluja käytiin myös paikasta toiseen siirryttäessä, auringonpaahteesta nauttiessa ja illan hämärtyessä italialaisesta kulttuurista nauttiessa. Kaiken kaikkiaan opintomatkamme oli upea elämys, jonka kaltaista oppimiskokemusta ei voi yksin matkustamalla saavuttaa!

Kiitos vielä kerran kaikille matkalla mukana olleille!

Opintomatkavastaava Jonna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *