Hankkeen ydinviestit

Tiesitkö, että…

Yliopistoon voivat päästä muutkin kuin huippuarvosanoja kirjoittaneet, sillä vain harvalle koulutusalalle sisäänpääsy vaatii huippuarvosanoja. Valintakokeilla on yliopistojen opiskelijavalinnassa edelleen merkittävä rooli. Jatkossa yhdellä valintakokeella voi hakea entistä useampaan hakukohteeseen ja yliopistoon.

Todistusvalinnan pisteytystä ja valintakokeita kehitetään tutkimustietoon perustuen ja koulutusalojen ja sidosryhmien kesken keskustellen. Nykyisen opiskelijavalinnan vaikutukset ja kehittämistarpeet selvitetään. Kehitystyössä huomioidaan myös se, että koko korkeakoulusektorin opiskelijavalintojen kehitys kulkee samaan suuntaan. Valintakokeen tehtävää kirkastetaan ja todistusvalinnan pisteytysmallia päivitetään siten, että se jättää enemmän tilaa lukiolaisen omille kiinnostuksen kohteille.

Tavoitteena on keventää opiskelijavalinnan aikataulua siten, että valintakokeita on vähemmän, niitä ei järjestetä päällekkäin ja todistusvalinnan tulokset julkaistaan selvästi ennen valintakokeita, jolloin todistusvalinnalla valittavien ei tarvitse valmistautua valintakokeeseen. Opiskelijavalintajärjestelmä selkiytyy. Yliopistot saavat aiempaa kevyemmällä prosessilla vähintään yhtä hyviä opiskelijoita kuin tähän asti .