SPSS-kokeiluja, osat 1 ja 2

Torstaina 13.11. oli ryhmän toisen ja kolmannen tapaamisen vuoro ja kantavana teemana SPSS:n kokeilu. Vaikka alkuun jo pelkkä oikean tiedoston avaaminen oikeassa muodossa tuntui olevan lähes mahdoton tehtävä, hetken kärsivällisen testailun jälkeen saimme lopulta tiedoston tallennettua sav.-muotoisena.

Aloitimme ajojen teon testailemalla yksittäisiä muuttujia, pitkälti siitä syystä, että se tuntui helpolta tavalta aloittaa kokeilut. Ja jännittävää kyllä, taisimme tehdä jotain oikein. Päivän toista tapaamistamme varten löytämämme spss-ohjeet (tämä ja tämä) nimittäin kumpikin tuntuivat lähtevän juurikin yksittäisten muuttujien testaamisesta. Lisäksi osa Mamian oppaassa annetuista esimerkeistä tuntui sopivan suhteellisen ehkä pelottavankin täydellisesti omiin muuttujiimme, joka helpotti (toivottavasti) sopivien taulukoiden ym. aikaansaamista. (Oli muuten paljon helpompi toimia, kun oli jotain, jonka pohjalta sai vähän tarkemman käsityksen siitä, mitä on tekemässä ja miksi.)

Erinäisiin ajoihin saimme käytettyä hyvinkin tehokkaasti aikaa noin neljä tuntia, mutta toivon mukaan edes osa lopputuloksen tuotoksista on käyttökelpoista tavaraa. Seuraavan viikon ryhmätapaamisessa on nimittäin tarkoitus nimenomaa lähteä tulkitsemaan, mitä meidän kuvissa oikein sitten lopulta tapahtuu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *