Vaihe 3

Saimme siis kasaan varsin pätevän väliraportin, jossa kommentoimme muun muassa eri ohjelmien käyttökokemuksia ja projektin alustavaa kulkua. Liitimme väliraporttiin myös löytämiämme tilastoja sekä niihin liittyviä analyyseja.

Olimme aavistuksen myöhässä loppuraportin kirjoittamisen kanssa johtuen itse kunkin henkilökohtaisista opiskelukiireistä, mutta pyrimme saamaan sen pikimmiten kasaan. Kurssin aikataulu on kieltämättä ollut varsin tiukka, ja deadlinet kiitävät ohi nopeammin, kuin ehdimme huomaamaankaan.

Vaihe 2

Projektin toisessa vaiheessa työnjakomme oli hieman selvemmin eritelty: Anastasia hoiti tilasto-osuutta, Teemu kirjallisuusosuutta ja Tommi blogia.

Jokaisella meistä teki välillä hieman tiukkaa löytää aikaa tätä projektityöskentelyä varten, mutta lopulta saimme kuitenkin kasaan varsin pätevän väliraportin.

Tässä vaiheessa otimme myös enemmän käyttöön projektintekoa varten suositeltuja ohjelmia:

Zoteron käyttö ei edelleenkään tuntunut erityisen luontevalta. Loimme Zoteroon oman ryhmän lähteitä varten, mutta kesti aikansa, ennen kuin opimme lisäämään työkalun sujuvaa käyttöä. Ongelmallista Zoteron kanssa on muun muassa se, että sen vaatima plugin toimii ilmeisesti vain Mozilla Firefoxissa.

Viestintään käytimme yksinomaan Yammeria. Se sopi tarpeisiimme ihan hyvin, mutta henkilökohtaisesti en löydä siitä mitään etuja esimerkiksi Facebookiin verrattuna. Yammerissa etusivulle tulee valtava määrä tuntemattomien ihmisien postauksia, vaikka meitä kiinnostaa lähinnä lukea vain oman ryhmämme viestit. Lisäksi Yammerissa vaikuttaa myös hieman epäselvältä se, kelle viestit lopulta näkyvät. Monien ryhmien sisäiseen viestintään tarkoitetut viestit näkyivätkin koko kurssille. Lisäksi tämän täysin uuden viestintäohjelman käyttöönottaminen vaikuttaa hieman tarpeettomalta, kun esimerkiksi Facebookissa on kaikki samat toiminnot, minkä lisäksi esimerkiksi Facebookin toimivan mobiilisovelluksen ansiosta useimmat ihmisistä on paljon nopeammin tavoitettavissa Facebookin kuin Yammerin kautta.

Suunnitteluun käytimme OneNotea, mutta myös siinä dokumenttien jakaminen tuotti aluksi hieman ongelmia. Olen ainakin itse käyttänyt samaan tarkoitukseen Google Drivea ja Google Docsia jo muutama vuosi sitten toisella kurssilla, ja näiden ohjelmien käyttö olikin huomattavasti ongelmattomampaa.

WordPress toimii moitteettomasti. Kyseisen blogipalvelun valtava maailmanlaajuinen suosio ehkä kieliikin siitä, että kyseessä on varsin onnistunut työkalu. Itse olin tutustunut WordPressiin omatoimisesti jo aiemmin, ja kaikista kurssin aikana käytetyistä ohjelmista juuri sen käyttö tuntuukin luontevimmalta ja parhaiten perustellulta.

Ryhmän muut jäsenet voivatkin myöhemmin kertoa omia kokemuksiaan RefWorksista, SPSS:stä ja Atlas Ti:stä.

 

Projektinkulku, vaihe 1

 

Ensimmäisessa vaiheessa teimme alustavan työnjaon. Vaikka jokaiselle ryhmämme jäsenelle määrättiin periaatteessa tietty työtehtävä, käytännössä emme noudattaneet tätä jakoa kovinkaan tiukasti. Päätimme yhdessä työmme aiheen (ilmastonmuutoksen ja rehevöitymisen uutisointi vuosien 1990 ja 2010 välillä), ja etsimme sitä varten aineistoa Aila-tietokannasta.

Aluksi meillä kesti hetki löytää nimenomaan sellainen aihe, mihin on saatavilla myös kattavat tilastotiedot, joita voimme SPSS:llä tarkastella. Löysimme kuitenkin kaiken tarvitsemamme tilastotiedon valitsemaamme aihetta varten.

Tämän kokoontumiskerran jälkeen etsimme myös jokainen omilla tahoillamme artikkelilähteitä aihettamme varten. Tässä kohdassa työskentelimme ennen kaikkea Yammerissa, mihin jokainen pystyimme linkittämään löytämämme aineistot.

Otimme työskentelyn alkupuolella myös Zoteron käyttöön. Kukaan meistä ei tosin ollut tottunut käyttämään Zoteroa aikaisemmin, joten sen käyttö tuntui erityisesti aluksi hieman kankealta.

 

Käyttämämme aineisto

Lyytimäki, Jari 2012. The Environment in the Headlines: Newspaper Coverage of Climate Change and Euthrophication in Finland. Monographs of the Boreal Environment Research no 42.

Hult, Karoliina 2011. Ilmastonmuutoksen popularisointi tieteen erikoislehdissä

Lyytimäki, Jari 2011. Mainstreaming Climate Policy: The Role of Media Coverage in Finland

Lyytimäki, Jari & Tapio P. 2009. Climate Change as Reported in the Press of Finland: From Screaming Headlines to Penetrating Background Noise, International Journal of Environmental Studies

Pomodoro-tekniikka

Tomaatti- eli ns. pomodoro-tekniikka on osoittautunut varsin toimivaksi työskentelytavaksi viime viikolla kandidaatintutkielmaa kirjoittaessani. Intensiivinen työhön keskittyminen ja kaiken muun sulkeminen mielen ulkopuolelle vain puoleksikin tunnuksi tuottaa todella tulosta! Toisaalta, kun pitää todella saada tulosta aikaan, ainakin itse jatkan tätä intensiivistä työskentelyä usein parikin tuntia putkeen, jonka jälkeen pidän pienen tauon.

Tutkimustyökalut

Ryhmässämme on ehkä hieman epäselvyyttä siitä, miten kaikkia kurssilla esiteltyjä työkaluja tulis hyödyntää projektityöskentelyssä. Olemme kuitenkin ottaneet käyttöön muun muassa Yammerin ryhmäkeskusteluja varten, Zoteron aineiston keruuta varten ja OneNoten projektisuunnittelua varten. Lisäksi päivitämme tänne blogiin tietoa työn edistymisestä.

Moikka

Tämä on ryhmän numero 30 TVT-kurssin blogi

Olemme päässeet alkuhämmennyksen jälkeen hyvin työhön kiinni.

Tutkimusaiheeksemme olemme valinneet uutisoinnin ilmastonmuutoksesta suomalaisessa mediassa. Aineistoa olemme löytäneet hyvin muun muassa “Helda” ja “Theseus” -tietokannoista

Työnjaoksi olemme valinneet seuraavan:

Metaosio: Tommi

Tilasto-osio: Anastasia

Kirjallisuusosio: Teemu