Hiroko Ara in memoriam

KIRJOITTANUT Ying Hsien Chen
Hiroko Ara Hokkaidon yliopistossa, 1.7.2018. Valokuva: Ying Hsien Chen.

Hiroko Ara on ollut ajatuksissamme viimeisen viikon ajan.

Hiroko Aran oli tarkoitus vierailla Suomessa maaliskuussa ollakseen mukana Women-Music-Futures-symposiumissamme, esittääkseen musiikkiaan (yhdessä Haruhiko Sagan kanssa Rauma-duona) ja kertoakseen urastaan kantele-ammattilaisena Japanissa. Viikko sitten kuulimme surullisen uutisen Japanista: Hän oli menehtynyt 5. toukokuuta.

Hiroko Ara oli keskeinen hahmo japanilaisessa kantele-yhteisössä. 1990-luvun puolivälistä lähtien hän oli edistänyt ja kehittänyt kanteleensoittoa Japanissa. Hänen musiikkinsa, jota leimaa hienostunut, (suomalaisen/pohjoismaisen) kansanmusiikin inspiroima rauhallisuus, elvyttää ahdistuneiden ihmisten sydämiä. Hänen lähestymistapansa kanteleen opettamiseen puolestaan rakentaa vaihtoehtoisen tilan, jossa oppipaat voivat ilmaista itseään monin eri tavoin.

Hirokoa kiehtoi kanteleen yksinkertaisuus, joka oli hänen mielestään syvällistä ja voimakasta. Tämä ulkomainen soitin kytkeytyi hänen ajattelussaan myös japanilaiseen estetiikkaan, erityisesti vanhaan runouteen.

Kanteleen soittaminen on helppo aloittaa, sillä soittimen ääni on kaunis ja syvä – – rakastan viisikielistä kanteletta (joka) muistuttaa tanka- tai haiku-runoja. Vain viisi säveltä on tietenkin vähän, mutta samoin kuin joskus monisanaisuus ei lisää ajatuksen syvyyttä, vaan pienempi määrä sanoja ja vaimeneva ääni voi koskettaa sydäntä syvemmältä, viisikielisen kanteleen yksinkertainen ääni imeytyy syvälle sydämeen – – (Hiroko Ara, blogi, 23.3.2005)

Hiroka Ara osoitti monin tavoin naisten yhteiskunnallista voimaa ylittämällä erilaisia rajoja ja luomalla toivoa yleisöilleen.

Hirokoa jäävät kaipaamaan ja muistelemaan monet häntä rakastaneet ja kunnioittaneet ihmiset Japanissa ja Suomessa. Joukossa on myös akateemisen maailman jäseniä – väitöskirjatutkija Ying Hsien Chen tutki väitöskirjassaan (osa WWW-hanketta) hänen merkitystään japanilaisen kantele-yhteisön muodostumisessa.

Esitämme lämpimät osanottomme Hiroko Aran perheelle.
Levätköön hänen sielunsa rauhassa.