QGIS ja projektiot

Tunti 24.1.2023 

Tämän viikon kerralla perehdyimme syvemmin QGIS:siin projektiotehtävien avulla. Vertasimme esimerkiksi saman alueen pinta-alaa eri projektioissa, jolloin erot tulivat näkyviin (taulukko 1).

Taulukko 1. Sama alue eri projektioissa (QGIS)

Kuvaustapa:  Ellipsoidal  Cartesian 
Projektio:     
Mercator (Google Maps Global)  4729,265 km² 

 

39159,682 km² 

 

ETRS89-TM35  4729,265 km²  4725,459 km² 
LAEA Europe, ETRS89  4327,313 km²  4327,313 km² 

Luvuista huomaa, että projektio vaikuttaa pinta-alojen suuruuteen. Huomasin tosin vasta myöhemmin, että esimerkiksi Mercatorin ja ETRS-TM35FIN -projektioissa pyöreän pinnan luvut ovat samat; en ole varma, kuuluisiko niiden olla erilaiset, mutta tällaiset luvut sain. Luvut vaihtelevat Lambertin projektioon verrattuna enemmän, mutta keskenään Lambertin projektion luvut ovat samoja, Jäin miettimään, että voisikohan tässäkin olla virhe. En kuitenkaan löytänyt vastauksia etsimisestä huolimatta, joten täytyy verrata lukujani esimerkiksi muiden saamiin tuloksiin.

Luotettavuuden kannalta aluetta tulisikin varmasti tarkastella aina eri projektioiden avulla, jotta esimerkiksi lopputöihin tulokset olisivat mahdollisimman luotettavia. Ainakin olisi hyvä aina tiedostaa, että projektion valinta vaikuttaa esitettävään alueeseen. Esimerkiksi Suomen kohdalla ETRS-TM35FIN-projektio on toimiva, vaikka muille alueille se ei ole. 

Vertasimme projektioiden eroja myös prosenttilukujen avulla. Vertasimme Mercatorin ja ETRS-TM35FIN -projektioiden eroja Suomen kartalla, johon lopputulos ja projektioissa olevat prosentuaaliset erot värittyivät (kuva 1).

Kuva 1. Mercatorin ja ETRS-TM35FIN-projektioiden erot viidellä eri luokalla

Tein samankaltaisen kartan myös seitsemällä eri luokalla, jolloin lopputulos muuttui hieman (kuva 2).

Kuva 2. Mercatorin ja ETRS-TM35FIN -projektioiden erot seitsemällä eri luokalla

Väriskaalaltaan kirkkaat värit toivat eroja selkeästi esille. Halusin testata kuitenkin vielä, miten erilainen väriskaala vaikuttaa tuloksen tulkintaan (kuva 3).

Kuva 3. Mercatorin ja ETRS-TM35FIN -projektioiden erot sinisessä väriskaalassa

Mielestäni lopputulos ilmenee kaikissa kartoissa melko tasaisesti; mitä pohjoisemmas mennään, sitä enemmän projektioiden välillä on eroja. Esimerkiksi Mercatorin projektio on lieriöprojektio, joka on tarkin päiväntasaajan kohdalta eikä navoilta (MML, 2019). ETRS-TM35FIN -projektio kuvaa puolestaan tarkemmin juuri Suomen alueita (Laji.fi). Enemmän luokkia sisältävät kartat voivat pehmentää hieman lopputulosta sekä näyttää myös siistimmältä. Toisaalta erot näkyvät jyrkemmin pienempien luokkien kartoissa. Molemmat väriskaalat toimivat mielestäni suhteellisen hyvin; voisin valita hillitymmän, sinisen version tyylitellympään työhön, mutta esimerkiksi erojen selvää korostamista varten räväkämpi skaala toimii ehkä paremmin.

Karttojen tekeminen oli muutamissa kohdin hieman haastavaa, mutta onneksi sain näinkin hyvät lopputulokset aikaan. Huomasin, että tunnin etenemisvauhti oli ehkä hieman nopeaa ajoittain, koska uusia asioita tuli jälleen melko paljon. Muistin kuitenkin myös yllättävän paljon viime viikosta, kuten joitakin perustoimintoja, ja lisäksi Moodlesta löytyneet ohjeet auttoivat minua eteenpäin etenkin karttojen loppuviimeistelyssä.

Tsemppiä jälleen kaikille muille karttojen tuottamiseen ja QGIS:n pyörittämiseen!

 

Lähteet:

Laji.fi. Lajitietokeskuksen käytössä olevat koordinaattijärjestelmät. Viitattu 24.1.2023. https://laji.fi/about/5269

MML. 2019. Maailma venyy ja paukkuu kartalla. Julkaisussa Tietoa Maasta 2/2019. Viitattu 25.1.2023. https://www.maanmittauslaitos.fi/tietoa-maanmittauslaitoksesta/ajankohtaista/lehdet-ja-julkaisut/tietoa-maasta/maailma-venyy-ja-paukkuu

2 vastausta artikkeliin “QGIS ja projektiot”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *