Ensimmäinen kurssikerta

Nyt se sitten alkoi, paljon odotettu toinen GIS kurssini. Itse olen kurssista hyvin innoissani, koska GIS on kiinnostanut heti ensimmäisen kurssin jälkeen. Tällä ensimmäisellä kurssikerralla sain tunnin alkuun tarpeellisen kertauksen jo itselle tuttuihin aiheisiin paikkatiedosta, sen ominaisuuksista, sekä rakenteista. Tutustuin myös ensimmäistä kertaa QGIS-ohjelmistoon, joka on avoin paikkatieto-ohjelma. Opin tuntemaan ensin hyvin monimutkaiselta näyttävän ohjelmiston perustoimintoja, kuten projektin luomista ja sen tallentamista, työkaluvalikon ja itse työkalujen käyttöä, sekä myös joitakin ohjelmiston lisäosia. Opin myös yksinkertaisimmillaan QGISIN browser ohjelman käyttöä, joka tulee QGIS ohjelman asennuksen yhteydessä. Ensikatsaukselta QGIS ohjelma vaikutti hyvin monimutkaiselta ja sekavalta ohjelmalta, mutta hetken käytön sekä opetuksen jälkeen alkoivat sen toiminnot selkeytyä ja aloin ymmärtää sen perus periaatteita. Tajusin myöskin, että kurssilla täytyy koko ajan olla korva tarkkana, jos haluaa pysyä asioista kärryillä.

Kuva 1. Typpipäästöt Itämerellä

Ensimmäisen kurssikerran aikaansaannos oli teemakartta (Kuva 1) eri valtioiden typpipäästöistä Itämeren alueella. Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä, jonka ongelmana on erityisesti rehevöityminen. Typpi päästöt lisäävät merien rehevöitymistä ja teemakartan avulla pystyy havaitsemaan pahiten Itämeren aluetta saastuttavat ja rehevöittävät alueet.

Kartta on hyvin selkeillä ja visuaalisilla väreillä tuotettu teemakartta, joka antaa hyvin selkeää informaatiota Itämeren alueen valtioiden typpipäästöistä. Kartan teemavärinä toimii ekologisuutta kuvastava vihreän väri ja lukija pystyy vihreän eri sävyjen avulla havaitsemaan, missä typpipäästöt ovat korkeammalla kuin muualla. Mitä tummemman vihreä valtio on sitä pienemmät päästöt sillä on. Jos valtion vihreän sävy on hyvin keltainen, niin kuin Puolalla, tarkoittaa se valtion typpipäästöjen olevan hyvin korkealla. Kartta esittää typpipäästöjen lisäksi tietoa Itämeren syvyyksistä, joka on hieman epärelevanttia tietoa tätä aihepiiriä tutkiessa.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *