Seitsemäs kurssikerta

Viimeistä viedään! Tällä kertaa tehtävänä oli tuottaa karttoja itse ladatusta datasta. Päädyin valitsemaan kohteeksi Floridan ja löysin yllätyksekseni todella hyvät datalähteet, josta ladata kaikenlaista sovellettavaa tietoa Yhdysvaltojen ”Sunshine State”:sta. Ongelmaksi muodostuikin enemmänkin määrän runsaus kuin puute. Floridan aineistoissa käytetyn projektion EPSG on sattumalta muuten 3087 – vain yhden numeron heitto Suomen aineistossa käytetystä koordinaatistosta 3067!

Päätin käsitellä dataa ”county”- eli piirikuntakohtaisesti. Kuten moni muukin Yhdysvaltain osavaltio, Florida on jaettu eri kokoisiin piirikuntiin, joita löytyy sieltä 67 kappaletta. Löysin hyvän piirikuntajaot sisältävän tietokannan Florida Geographic Data Libraryn1 (FGDL) sivustolta. Työstin ensin karttapohjan valmiiksi, johon käytin myös Natural Earth -sivustolta ladattuja aineistoja: vesistöjä eli jokia, järviä ja meriä, sekä karttaa, joka sisälsi Yhdysvaltain mantereen, jottei Florida näyttäisi olevan irrallaan meressä. Poimin myös pääväylät sisältävän tieverkoston Natural Earth2 -sivustolta. Leikkasin ekstrapalat pois, jottei kartta olisi turhaan raskas pyörittää. Lisäsin myös muutaman polygoni-shapefilen täyttämään rakosia, joita manner- ja meritiedostojen eriasteiset tarkkuudet jättivät, jotta lopputulos olisi siistimpi.

Vastaani tuli monta mielenkiintoista pistedata-aineistoa, kun selasin FGDL1:n kirjastoa, mutta päädyin valitsemaan pistemuotoisen tietokannan auton alle jääneistä Floridan mustakarhuista (kuva 1). Tietokantaan on kerätty tiedot vuosien 1976 ja 2022 välillä raportoiduista mustakarhujen yliajoista, ja se on lähtöisin Florida Fish and Wildlife Conservation Commissionin Fish and Wildlife Research Institutesta3 (FWC). Mietin ensin datan esittämistä piirikunnittain, mutta päätin kuitenkin tehdä Grid-muotoisen, tarkemman kartan, sillä esitin kuitenkin absoluuttisia lukuja. Tein ”ruuduista” heksagonin muotoisia ja korkeudeksi sekä leveydeksi asetin 10 kilometriä. Päätin myös rajata mustakarhudatan tarkasteluajaksi 30 vuotta, 1990-2019, ja poimin tarvittavien vuosien datan erikseen. Yhdistin tietokannat ja visualisoin ne Natural Breaks (Jenks) -vaihtoehdolla.

Kuva 1. Auton alle kuolleet Floridan mustakarhut. Datalähteet: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission – Fish and Wildlife Research Institute/FDGL3, Natural Earth2

Halusin hyödyntää väestödataa kartoissani, ja löysinkin useamman väestödataa sisältävän tietokannan eri vuosilta FGDL1:n kirjastosta. Ongelman kohtasin heti avatessani tiedoston: se oli massiivinen. Muuttujia oli järjetön määrä ja aluejaot todella pienet. Vain ominaisuustietotaulukon avaamiseenkin kului aikaa. Yritin yhdistää sitä monin keinoin piirikuntapohjaan (myös vastuuope Artun neuvoin), mutta se ei ottanut onnistuakseen. Kokeilin kahdella eri tiedostolla – toinen väestötietokanta oli vuodelta 2020, toinen taisi olla 2014. Kummankin kanssa sama ongelma. Lopulta onnistuin siirtämään tarvitsemani tiedon vuoden 2020 väkiluvuista piirikuntapohjaan. Ne näyttivät kuitenkin omituisen suurilta, joten vertasin niitä Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston sivuilta4 löytämiini vuoden 2020 väestönlaskennan numeroihin. Totta tosiaan, luvut olivat paljon suuremmat. Aluejaot eivät ehkä menneet ihan kohdilleen, ja niillä predikaateilla, joilla ”Join attributes by location (summary)” -toiminto suostui edes yhdistämään tietokannat, se ilmeisesti laski useamman alueen väkiluvut yhteen kuin kuuluisi. Koska en halunnut niin virheellistä tietoa, loin uuden sarakkeen taulukkoon ja lätkin vuoden 2020 väkiluvut väestönlaskentaviraston tietokannasta4 yksi piirikunta kerrallaan, kaikista 67 piirikunnasta.

Latasin myös tietokannan kaikista Floridan uskonnollisista paikoista (Religious Centers) FGDL:n kirjastosta5. Päätin poimia sieltä kaikki Myöhempien aikojen pyhien liikkeen eli myös mormoneina tunnetun uskontokunnan keskukset ja verrata niitä piirikuntien väkilukuihin (kuva 2). Pitääkseni luvut helpommin tarkasteltavana vertasin niitä 100 000 henkeä kohti. Väritykseksi valikoitui edelliskartasta (kuva 1) poiketen erittäin punavihersokeaystävällinen vaihtoehto (kuva 2).

Kuva 2. Floridan mormonien uskonnolliset keskukset 100 000 henkeä kohti piirikunnittain. Luvuissa mormonikirkkojen lukumäärä piirikunnassa. Data: University of Florida GeoPlan Center/FGDL5, U.S. Census Bureau4, Natural Earth2

Kolmanneksi kartaksi päätin tehdä yksinkertaisen väestöntiheyskartan, sillä halusin käyttää väkilukutietoja ja kartasta olisi hyötyä mormonikirkkokarttaa analysoidessa. Laskin pinta-alat Field Calculatorilla ja siitä väkiluvun avulla väestöntiheyden. Jottei kartasta tulisi liian yksinkertainen, lisäsin siihen myös rangaistuslaitostietokannan (Correctional Facilities, FGDL6). Yritin etsiä tietoa eri pistetyypeistä, mutta erot jäivät sen verran hämäräksi ja hankalaksi kääntää suomeksi, että päätin tehdä kartan (kuva 3) englanniksi. Suomen kielessä ei tuntunut olevan tarpeeksi termistöä sikäläiselle vankilarunsaudelle.

Kuva 3. Floridan rangaistuslaitosten sijainnit ja väestöntiheys. Data: University of Florida GeoPlan Center/FGDL6, U.S. Census Bureau4, Natural Earth2

Sitten analyysiin: karhujen yliajojen kartan (kuva 1) kanssa minulla oli isoja ongelmia visualisoinnissa. Venkslasin värien kanssa aika kauan, että sain siitä luettavan, ja koska halusin vielä lisätä väylät kartalle, niistäkin piti saada näkyvät muttei liian peittävät. Vertaamalla karttaa Floridan mustakarhujen levinneisyyskarttaan esimerkiksi tämän linkin7 (floridabear.org7) takana voi nähdä, että alueet ovat aika lailla samanlaiset. Ehkä ruudukkomuotoisen kartan sijaan kolarisijainnit olisi voinut myös interpoloida.

Toista karttaa (kuva 2) mormonikirkoista kannattaa melkein tarkastella väestöntiheyskartan (kuva 3) kanssa. Floridan väkiluvultaan pienimmässä piirikunnassa asuu alle 8000 ihmistä, jolloin yksikin mormonikeskus voi aiheuttaa ison luvun. Mormonit eivät ole valtauskonsuunta edes Yhdysvalloissa, mutta valitsin ne mielenkiinnosta, sillä siellä on paljon mormoniuskon kannattajia. Pääosa mormoneista on länsipuolella maata, mutta Floridassa on osavaltioista kahdeksanneksi eniten mormoneita lukumäärällisesti (World Population Review8, ks. myös taulukot 1-3 alta). Datasetistä olisi myös voinut laskea esimerkiksi mormonien prosenttiosuudet kaikista uskontokeskuksista.

Kolmannen kartan (kuva 3) käännösongelmien lisäksi pisteitä on ehkä hieman liikaa, ja olisin mieluusti rajannut tai yhdistänyt niitä selkeyttämiseksi. En vain löytänyt hyvää selitettä eri termeille yrityksestä huolimatta. Kartasta voi tarkastella laitosten sijoittumista tiheästi tai harvaan asutuille seuduille. Yhdysvalloista eri laitoksia varmasti myös löytyy, sillä se on tutkitusti vuosi toisensa jälkeen vankitilastojen kärjessä (World Population Review9). Täällä väkiluvultaan pienemmässä Suomessa myös suhteutettu vankien määrä on paljon pienempi. Yhdysvaltojen vankilasysteemiä on myös kritisoitu esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksista (World Population Review9); ehkä Floridassakin on muutama vankila liikaa.

Lopuksi vielä muutama taulukko Floridan avainluvuista, joiden avulla karttoja voi tulkita:

Osavaltio Väkiluku Pinta-ala Asukastiheys Pääkaupunki
Florida 21 538 187 170 312 km2 156,8 / km2 Tallahassee

 

Osavaltio Piirikuntien määrä Väkiluvultaan suurin piirikunta Väkiluvultaan pienin piirikunta
Florida 67 Miami-Dade
(2 701 767)
Liberty (7 974)

 

Osavaltio Floridan mustakarhuja Rangaistus-laitoksia Mormoneja
Florida 4 050 (arvio) 330 160 266
(0,7 % väestöstä)

Taulukot 1-3. Erinäisiä avainlukuja Floridasta. Lähteet: U.S. Census Bureau4, World Population Review8, FWC10

Yritin soveltaa mahdollisimman paljon kurssilla oppimiani tekniikoita karttojen luomisessa QGIS-ohjelmalla. Vaikka olenkin oppinut rutkasti kurssilla, olisi minulla vielä opeteltavaa. Yksi niistä asioista on yksityiskohtien ylenpalttinen hinkkaaminen: kaikki pikkujutut eivät ole tärkeitä, joskus voi siirtyä myös seuraavaan asiaan. Jos karttoja jää viilaamaan, keksii aina 15 asiaa lisää mitä voisi lisätä tai tehdä toisin. Ehkä joku kaunis päivä onnistun takomaan sen kallooni. Voisin myös rajoittaa hieman tätä blogitekstien jaarittelua (pahoitteluni siitä), joten pidemmittä puheitta kiitos kaunis kurssista Artulle, seuraavalla jatketaan!


Viittaukset

1 Florida Georaphic Data Library (FGDL)
https://fgdl.org/
(viitattu 3/23)

2 Natural Earth
https://www.naturalearthdata.com/
(viitattu 3/23)

3 Florida Black Bear Road Mortality Locations 1976 – 2022, Florida Fish and Wildlife Conservation Commission – Fish and Wildlife Research Institute
https://fgdl.org/meta/BEARRDKILL.xml
(viitattu 3/23)

4 U. S. Census Bureau
https://data.census.gov
(viitattu 3/23)

5 Religious Center Facilities in Florida, 2022, University of Florida GeoPlan Center
https://fgdl.org/meta/GC_RELIGION.xml
(viitattu 3/23)

6 CORRECTIONAL FACILITIES IN FLORIDA, 2017, University of Florida GeoPlan Center
https://fgdl.org/meta/GC_CORRECTIONAL.xml
(viitattu 3/23)

7 Florida’s Black Bears
https://www.floridabear.org/lesson-ten-oh-where-oh-where-is-the-florida-black-bear.html
(viitattu 3/23)

8 Mormon population by state, World Population Review
https://worldpopulationreview.com/state-rankings/mormon-population-by-state
(viitattu 3/23)

9 Incarceration rates by country, World Population Review
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/incarceration-rates-by-country
(viitattu 3/23)

10 Florida Fish and Wildlife Conservation Commission
https://myfwc.com/wildlifehabitats/wildlife/bear/facts/
(viitattu 3/23)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *