Instituuttien kurssit ja kaivaukset

Suomen Rooman- ja Ateenan-instituutit tarjoavat taas mahdollisuuksia. Roomassa haku antiikin Rooman johdantokurssille on käynnissä ja päättyy 31.3. Ateenan kurssi-ilmoitus julkaistaan luultavasti piakkoin, joten kannattaa tarkkailla instituutin verkkosivuja ja sosiaalista mediaa. Molemmille kursseille kannattaa ehdottomasti hakea!

Ateenan- ja Rooman-instituutit tarjoavat myös mahdollisuuksia osallistua arkeologisille kaivauksille. Ateenan osalta deadline hakemuksille on 5.4. ja Rooman 7.4.

– Samuli Simelius

Kategoriat: Yleinen

Ensimmäinen periodi, lukuvuosi 2023-2024

Lukuvuosi 2023-2024 alkaa! Antiikin kulttuurin osalta ensimmäisen periodin tarjonnasta löytyy totuttuun tapaan Johdantokurssi (KUKA-AN521), ti klo 12-14 Päärakennus U4072 ja to klo 12-14 Kielikeskus sh.405. Lisäksi periodissa on myös Esineiden kertomaa: Kultit, rituaalit ja kuolema antiikin maailmassa -kursi (KUKA-AN528), joka on myös mahdollista sijoittaa toiselle KUKA-AN -koodille. Asiasta kannattaa kysyä kurssin opettajalta tai minulta. Kurssi kokoontuu ke ja pe klo 10-12, Päärakennuksen salissa U3039.

 

Harjoituskurssi (KUKA-AN532) alkaa tänä lukuvuonna poikkeuksellisesti jo ensimmäisessä periodissa 2.10. ja kestää aina kolmanteen periodiin asti. Kurssi kokoontuu maanantaisin klo 14-16 Päärakennuksen salissa U4079 – tosin joka maanantaina ei ole kokoontumista. Kurssilla tehdään lyhyehkö harjoitustutkielma ja olisi hyvä, jos kurssilaisilla olisi jo hieman antiikkiin liittyviä opintoja suoritettuna. Jos sinulle on kysymyksiä kurssille osallistumisesta ja aikatauluista, voit olla yhteydessä minuun. Jos haluat kurssin suorittaa, mutta aikataulu tuntuu hankalalta, asia saadaan todennäköisesti sovittua.

 

Ensimmäisessä periodissa on myös kurssi Antiikin uskonnot ja mytologia (KIK-AY122), johon kannattaa antiikista kiinnostuneiden osallistua. Mytologiaa opiskellaan ti klo 10-12, jolloin paikkana on Porthania 673, ja to klo 10-12, jolloin Metsätalon sali 6 on luentosalina. Antiikin uskonnot ja mytologia ja Esineiden kertomaa: Kultit, rituaalit ja kuolema antiikin maailmassa tukevat hyvin toisiaan. Lisäksi kurssitarjonnasta löytyy Material Culture of the Ancient Near East (KIK-LI123), jonka voi sisällyttää Antiikin kulttuurin opintoihin sopimalla asiasta minun kanssani. Kurssi kokoontuu Päärakennuksen salissa U4062 ti klo 10-12 ja Topelian salissa D112 ke 12-14.

 

Kannatta huomioida myös Suomen Lähi-idän instituutin intensiivikurssi Kairossa, joka varmasti tarjoaa myös paljon kiinnostavaa antiikin kulttuurin näkökulmasta. Haku kurssille on auki.

 

Tämän vuoden Antiikin kulttuurin opetustarjonta löytyy täältä. Antiikin kulttuurin suorituksia on mahdollista tehdä myös muun muassa esseinä ja tentteinä. Asiasta kuten muistakin Antiikin kulttuuriin liittyvistä asioista kannattaa olla rohkeasti yhteydessä minuun. Vielä viimeisenä muistutus siitä, että kurssien aikataulut ja paikat kannattaa vielä juuri ennen kurssin alkua tarkistaa Sisusta, sillä ne voivat muuttua.

– Samuli Simelius

Lisää mahdollisuuksia instituuteissa

Suomen Välimeren instituuteissa on nyt tarjolla paljon erilaisia mahdollisuuksia opiskelijoille. Ateenan-instituutin johdantokurssin haku on vielä käynnissä. Rooman-instituutissa on puolestaan käynnissä haku arkeologisille kaivauksille Italiaan.

Myös Ateenan osalta aukesi juuri apurahahaku arkeologiseen inventointityöhön Kreikkaan. Se on suunnattu opintojen loppuvaiheissa oleville opiskelijoille. Graduvaiheeseen ehtineille on myös tarjolla graduapuraha Lähi-idän instituutin ystäviltä. Kaikkia näitä kannattaa hakea, jos ne sopivat opintoihisi!

– Samuli Simelius

Kursseja ja harjoittelu

Neljäs periodi lähti juuri käyntiin ja Antiikin kulttuurin opinnot jatkuvat. Kevääseen kuuluvat haut Suomen Rooman- ja Ateenan-instituuttien johdantokursseille. Rooman haku on käynnissä ja päättyy kuun lopussa. Ateenan-instituutin haku aukeaa varmasti lähiaikoina. Ateenan-instituutissa on tällä hetkellä haettavana harjoittelupaikka arkeologiseen projektiin. Suosittelen vahvasti hakemaan kaikkia näitä, jos ne vastaavat kiinnostustasi.

– Samuli Simelius

Opetus kolmannessa periodissa 2023

Hyvää uutta vuotta 2023! Antiikin kulttuurin opetustarjonnasta kolmannessa periodissa löytyy kurssi Antiikin esine-elämäkerrat (pe 10-12, Metsätalo, sali A217), jossa pääsee konkreettisesti tutkimaan Helsingin yliopistomuseon kokoelmassa olevia antiikin esineitä.

 

Kolmannessa periodissa alkaa myös Pompeji-kurssi (ma klo 14-16, PR U4080), joka jatkuu neljännessä periodissa. Kurssi on lukupiirihenkinen, eli luennoille – ja niissä käytäviin keskusteluihin – osallistuminen on tärkeä osa kurssia. Luentokertoja varten luetaan noin 3-4 lyhyehköä tekstiä liittyen Pompejiin. Kurssi ei välttämättä kokoonnu joka viikko. Lisäksi kolmannessa periodissa alkaa – ja niin ikään neljänteen periodiin jatkuu – Aineisto- ja harjoituskurssi (ke klo 10-12, Porthania P617). Kurssilla tehdään yksi suurempi harjoitustyö, johon kurssin suoritus suurimmaksi osaksi perustuu.

 

Lisäksi tarjolla on Roman Law and the Emergence of European Legal Cultures (ma 12-14 ja ke 14-16, Porthania, P669), jonka voi sopimalla opettajien ja Samuli Simeliuksen kanssa sijoittaa Antiikin kulttuuriin opintoihin. Sama koskee kolmannessa periodissa alkavaa kurssia Antiikin perintö Euroopan kielissä ja kulttuureissa (ti 16-18, Metsätalon sali 1).

– Samuli Simelius

Kategoriat: Yleinen

Lukuvuosi 2022-2023 ja ensimmäinen periodi käyntiin

Uusi lukuvuosi on käynnistymässä! Antiikin kulttuuri tarjoaa taas runsaasti opetusta lukuvuoden aikana. Opetustarjontaa on kerätty tähän linkkiin. Opetukseen saattaa tulla kuitenkin muutoksia, joten sivustoa ja tätä blogia kannattaa seurata aina ennen periodin vaihtumista. Lisäksi kurssien tiedot (aikataulut ja paikat) kannattaa aina varmistaa Sisusta ja Opinnot-sivuilta, joissa on viimeisin tieto kursseista!

Ensimmäisessä periodissa on tarjolla Johdanto antiikin kulttuureihin (ma klo 12-14, Päärakennus U3039 ja ke klo 12-14, Topelia D112). Antiikin kulttuuriin voi tehdä suorituksia myös tenttimällä tai kirjoittamalla esseitä. Jos haluat tehdä suorituksia näin, ole minuun rohkeasti yhteydessä sähköpostilla.

Toisessa periodissa on Rooman topografia kurssi, joka järjestetään pääosin opintomatkana Roomaan joulukuussa. Koska majoituspaikkoja on rajallisesti, kurssille on haku ensimmäisessä periodissa, joten kannattaa tämän osalta seurata sähköpostia.

– Samuli Simelius

IV periodi ja instituuttien johdantokurssien haut

Neljännessä periodissa on tarjolla Antiikin kulttuuriin sopivat kurssit Art Crime and Cultural Heritage Ethics ja Visuaalinen kulttuuri antiikin arjessa. Ensimmäinen kokoontuu tiistaisin klo 14-16 Athena-rakennuksen salissa 169, toinen maanantaina klo 12-14 Fabianinkatu 24:ssä, salissa 532, ja keskiviikkona klo 10-12 Kielikeskuksen opetustilassa V5 h144. Kurssit ovat olleet ilmeisen suosittuja, mutta opettajalta kannattaa kysyä, jos mukaan mahtuu vielä.

Nyt ovat auki haut ensi syksyn johdantokursseille Rooman– ja Ateenan-instituuteissa, jonne kannattaa hakea. Lisäksi instituuteilla on tarjolla myös erilaisia harjoittelupaikkoja. Niihin hakeminen on myös suositeltavaa, jos ne ovat ajankohtaisia opintojesi vaiheelle.

– Samuli Simelius

Kolmannen periodin opetus

Kolmannen periodin opetuksessa on tarjolla kurssi Roman architecture and engineering (ke 10-12 ja pe 12-14). Se sopii koodille KUKA-530, mutta tarvittaessa se voidaan sijoittaa myös toisellekin koodille, esim. KUKA-AN524 tai KUKA-AN522.

Tulevassa periodissa alkaa myös Antiikin aineistot ja harjoituskurssi (ma 10-12), joka kestää kolmos- ja nelosperiodin. Kurssilla harjoitellaan tutkimuksen tekemistä ja sen keskiössä on pienen tutkimuksen kirjoittaminen.

Kolmannen periodin opetus on etänä. Toisenlaista etäopiskelua on mahdollisesi tarjolla ensi lukukaudella joulukuussa, jolloin järjestetään Rooman topografia kurssi Suomen Rooman-instituutissa Villa Lantessa. Kurssi on suunnattu ensisijaisesti Antiikin kulttuurin opiskelijoille. Toki pandemia tilanne vaikuttaa mahdollisuuteen järjestää kurssi, joten kurssista lisää tietoa on tulossa syksyllä.

– Samuli Simelius

 

 

Toisen periodin opetus

Antiikin kulttuurin opinnot ovat lähteneet mukavasti käyntiin lukuvuoden 2021-2022 osalta. Toisen periodin opetuksesta löytyy kurssi Antiikin pitkä vaikutus arkkitehtuurissa (KUKA-AN531, KUKA-AN523, KUKA-AN524), ma ja ke 10-12. Kurssi pidetään pääosin etänä.

Antiikin kulttuurin opiskelijoita varmasti kiinnostaa myös toisessa periodissa alkava kurssi: Muinaisen Lähi-idän materiaalinen kulttuuri/Material Culture of the Ancient Near East, ma 12-14. Kurssi kestää myös kolmannen periodin ja löytyy Muinaisen Lähi-idän opetusohjelmasta.

Jos haluta tehdä suorituksia esseellä tai muilla tavalla, ole rohkeasti yhteydessä minuun.

– Samuli Simelius