Lento QGIS 3.4.1 nousuongelmia

”Cabin crew, get ready to take off”. Näin ollaankin jo kiitoradalla ja vauhti lähtee yhtäkkiä kiihtymään. Musta tuntuu, etten ehkä ollut vielä valmis näin nopeaan menoon ja koenkin itse tällä kertaa hieman nousuongelmia. Lähtöä vaikeutti erityisesti (hehheh) matematiikka, mutten onneksi ollut ainoa. Kanssakumppaneita oli useampi, kuten esimerkiksi Siiri, joka kertoi blogissaan tuskailleen myös prosenttilaskujen parissa.

Toisella kurssikerralla tutustuimme siihen, miten eri aineistoja tuodaan QGIS-ohjelmaan. Sen lisäksi tarkastelimme mitä eroja eri karttaprojektioiden välillä on. Jälleen kerran kädestä pitäen aineiston tuominen ohjelmaan onnistui sekä sillä leikittely. Vaihdoimme myös karttaprojetkiota (muistaakseni) ensin samalla, kun tallensimme jo luotua karttanäkymää ja sen sisältämää dataa, mutta ilmeisesti ja helpommin projetkion pystyy ja kannattaa vaihtaa ohjelman oikean alareunan painikkeesta, joka muistuttaa maapalloa. Pysyyköhän kukaan mun ajatusten mukana, sillä itse koen hieman ongelmia. Pääpointtina oli se, että olin kyllä luennolla kartalla (heh, kartalla), mutta nyt en ole ihan varma.

Totesimme myös pinta-aloja ja pituuksia mittaamalla, että tiettyjen projektioiden välillä mitat vääristyvät. Toisaalta joidenkin projektioiden mittasuhteissa ei ollut suurta eroa, vaikka ulkomuodossa oli hieman. Jännäää. Tallensimme myös karttapohjia eri projektiolla, joissa pinta-alat olivat laskettuina. Kuulostaa hassulta, mutta koin eniten vaikeuksia pysyä kartalla siinä, että mitä minä nyt tallennan ja miksi ja ”ai nyt se pitää avata uudestaan toisella QGIS -ohjelmalla tähän viereen”. Tallentamisen merkitys selkeni minulle kuitenkin muiden blogeja lueskellessa, kun esimerkiksi Iida valaisi, että ”mikäli mielii muokkaamaan aineistoa, tulee se tallentaa paikalliseksi tietokannaksi”.

Harjoitustyö, jonka tähän blogiin liitän, liittyi projektiovääristymien esittelyyn. Lisäsimme kartoille tilastokeskuksesta myös tilastotietoa. Näin rakensimme ensin koropleettikartan Suomesta, joka kuvaa asukastiehyttä kunnittain. Kuvassa 1. asukastieheydet esitellään Suomessa yleisesti käytetyllä TM35FIN-karttaprojetkiolla.

Kuva 1. Suomen väestöntiehys kunnittain TM35FIN-projetkiolla.

Tämän jälkeen homma toistettiin toisella projektiolla. Suhteellisen simppeliä ja näin kuvassa 2 esiintyy sama tieto, kuin kuvassa 1, mutta muistaakseni jollain Lambertin projektiolla. (Tämähän jäi siis häiritsemään, sillä tietysti unohdin merkitä muistiin, mikä tämä toinen käyttämäni projektio täsmälleen oli). Ihmettelen myös, että miten olen onnistunut esittämään toisen kartan tiedot desimaaleilla ja toisen kokonaisluvuilla.

Kuva 2. Suomen väestöntieheys kunnittain Lambertin projetkiolla

Viimeisenä, muttei vähimpänä loimme vielä kartan, jossa pyrimme esittämään kahden eri projektion pinta-alojen vääristymiä niitä verratessa toisiinsa. Elikkäs miten TM35FIN-projetkion ja Lambertin -projektion pinta-alat eroavat prosentuaalisesti ja missä. Kuva 3. havannollistaa tämän.

Kuva 2. TM35FIN (transverse mercator) -projektion ja Lambertin -projektion pinta-alojen ero. Kuvan kartta Lambertin -projektiossa.

Lähteet:

Nyman, S. Toinen kurssikerta
https://blogs.helsinki.fi/nymsiiri/

Kokkinen, I. Toinen tapaaminen arvon QGISin kanssa
https://blogs.helsinki.fi/iixkokki/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *