Lento GQIS 3.4.1 sooloilua

Olipa jännittävä viikko. Pääsin nimittäin vasta nyt lataamaan omalle koneelleni QGIS:ni ja leikkimään sillä ilman henkistä tukea. Maanantain kurssikerralla siirryimme lopputunnin ajaksi piirtäämään Pornaisten tieverkostoa ja merkitsemään rakennuksia (ei niitä harmaita, vaan ainoastaan sysimustia ), joten silloin en ehtinyt suorittaa tähän blogiin liitettävää tehtävää.

No ohjelman lataus onnistui ja muistin myös miten kielen sai vaihdettua suomesta englanniksi. So far so good. Tämän jälkeen kävin läpi harjoituksen ohjeet ja käytännössä avasin saman datan kuin kurssikerralla ja suoritin samat toiminnot, joilla pääkaupunkiseudun ja siellä asuvan (pisteillä merkityn) väestön päälle luotiin ruudukko. Loin nyt 500m x 500m ruudukon (maanantaina käytimme 250m x 250m). Karsin ylimääräiset ruudut pois ja yhdistin asukasdataa ruutuihin ”join attributes by location” toiminnolla. En joutunut keittelemään kahvia tässä välissä, sillä omaksi yllätyksekseni datan yhdistäminen kävi nopeasti. Toisaalta ruutukokoni oli puolet suurempi kuin maanantaina käyttämämme.

Seuraavaksi valitsin jonkin aiheen, josta loin teemakartan ruudukolle esiteltäväksi. Harjoituksen ohjeissa mainittiin ”Valitse esitettäväksi teemaksi jokin sellainen, että et joudu toistelemaan itsestäänselvyyksiä, vaan joudut hieman pohtimaan aikaansaannostasi.” sekä ”Samasta hakemistosta löytyy myös tiestö-tietokanta(l_tiest2), suuralueet(a_pksuur), pienalueet(a_pkspie) ja maankäyttö(Maankay2). Kokeile niiden toimivuutta teemakarttasi kanssa”. En aivan hiffannut mitä jälkimmisessä kohdassa olisi tullut tehdä, sillä olen ohjelman kanssa vielä niin noviisi, joten jätin sen kohdan välistä. Sen lisäksi valitsin kuitenkin yksinkertaisen aiheen, jota esitellä, jotta tämä ensimmäinen sooloiluni  onnistuisi.  Kuten esim. Annika toteaa kurssiblogissaan ”ruutukartassa positiivista on koropleettikarttaan verrattuna myös se, että suhteellisten osuuksien lisäksi on mahdollista kuvata myös absoluuttisia arvoja.”. Päätinkin siksi esittää ruudukoissa yli 85 vuotiaiden  asukkaiden sijoittumista pääkaupunkiseudulla absoluuttisilla arvoilla. 

Kuva 1. Pääkaupunkiseudun yli 85 vuotiaiden sijoittuminen

Mielestäni karttaa on hieman haasteellista lukea, ellei sitä ole selkeästi avattu. Niinpä jätin esiin ja nimesin haalean virheällä hieman läpinäkyvänä rajatun alueen osoittamaan pääkaupunkiseutua.  Pääkaupunkiseudun pohjavärin olisin voinut tosin valita toisin, sillä 8-27 haarukan väri maastoutuu siihen täydellisesti. Ou well, tällä mennään ja zoomaaminen auttaa :D. Loppujen lopuksi tykkään pikku kyhäelmästäni.

Lähteet:

Reijonen, Annika. Ruututeemakarttoja

https://blogs.helsinki.fi/anre/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *