Operaatio Sudon paluu

Työpaikan työasemassa on käyttöjärjestelmänä Windows XP, vanha työjuhta. Nyt se kuitenkin väistyy ja tilalle asennetaan Ubuntu 9.10 eli eräs työasemiin tarkoitettu Linux-distribuutio.

Syitä vaihdokseen on oikeastaan parikin. XP on aikansa lapsi ja päivittäisessä käytössä se on oikeasti hidas. Pelkästään käynnistys kestää yli 10 minuuttia.
Toki XP:tä voisi virittää ja säätää, mutta arvio siihen vaadittavasta työmäärästä ja tuesta on sen verran reipas, että samalla vaivalla asentaa uuden. Kyse on siis ajan säästöstä.

Toinen syy on se, että ennakkoarvion mukaan Linuxin käyttäminen normaalissa toimistoympäristössä on aivan mahdollista. Oletettavasti parin harvemmin käytössä olevan ohjelmiston tiedostomuotojen kanssa tulee haasteita, mutta kaikki olennaiset työvälineet saa Linuxiin ja muiden lähettelemät tiedostot saa auki. Asiaa on siis kokeiltava todellisessa elämässä koska se on mahdollista.

Mitään Microsoft-vastaan-muu-maailma -tyylistä ideologiaa tässä ei ole takana. Käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot ovat työvälineitä. Avoimen lähdekoodin sovellusten käyttämisessä on kuitenkin oma viisautensa, joten miksipä sitä ei siis tekisi.

Käynnistetään siis operaatio Sudon paluu.

Taustaksi sen verran, että työasema on kannettava kone Dell Latitude D630.

Vaihe 1. Varmuuskopiointi. Kaikki olennainen data on varmuuskopioitu työasemalta kahteen paikkaan. Tarkoitus on jyrätä kone kokonaan siten, että Windows XP-käyttöjärjestelmää ei jää enää lainkaan koneeseen, joten työtiedostot on syyt saada takaisinkin.

Vaihe 2. Hankitaan Ubuntu 9.10. Siitä on juuri julkaistu virallinen versio. Ladataan siis verkosta järjestelmän KarmicKoala-version sisältävä CD verkosta.

Vaihe 3. Poltetaan CD:n data rompulle. Yllättäen nopein paikka löytyi Ruotsista ja lataaminen kesti noin 3 minuuttia. Rompun polttaminen ottikin asetuksista johtuen noin 10 minuuttia, mutta ilman pulmia. Paketin koko oli 690 MB eli juuri ja juuri mahtui tavalliselle CD-RW-levylle.

Vaihe 4. Käynnistetään tietokone CD:ltä, mikä vaati hieman kikkailua, jotta koneen saa boottamaan rompulta. Koneen BIOS-asetuksista piti vaihtaa kone käynnistymään ensisijaisesti CD/DVD-asemalta.

Vaihe 5. Asennetaan Ubuntu. Aluksi Ubuntu käynnistyy
rompulta ja sitä voi testata asentamatta. Levyltä käyynistetystä versiosta voi käynnistää järjestelmän asennuksen. Asennuksessa järjestelmä kysyy muutamia kysymyksiä kuten aikavyöhykkeen ja kielen, jonka jälkeen softa hoitaa itse asian.

Vaihe 6. Toimintaympäristön viimeisteleminen. Ubuntu tarjoaa valmiiksi asennettuna perusohjelmistot kuten FireFox-selaimen tai OpenOffice.org-toimisto-ohjelmistot. Joitain lisäosia tarvitaan kuten Flash-lisäosa selaimeen. Lisäksi pari ohjelmistoa pitää asentaa, jotta kaikki palvelut saadaan pelaamaan.

Efektiivisesti itse järjestelmän asennus kesti varmuuskopioinnista  ja ohjelmiston lataamisesta järjestelmän ensimmäiseen omaan käynnistykseen kesti noin 1,5 tuntia.

Ensivaikutelma on se, että systeemi toimii nopeasti ja varmasti. Varsinaisten komeusten saaminen vaatii toki pitempää testaamista ja tarkastelua. Katsotaan nyt milloin ensimmäiset ongelmat ilmaantuvat. Jos ilmaantuvat.

2 thoughts on “Operaatio Sudon paluu

 1. Viljo Viitanen

  No, millainen on olo parin päivän ubuntu-käytön jälkeen?

  Sivuhuomautus: laitoin itsekin ubuntu 9.10:n työläppäriini, omassa acer aspire one -miniläppärissä siihen ensin tutustuttuani.

  Tässä ongelma+kiertotie lotus notes-clientin toimimattomuuteen:
  https://bugs.edge.launchpad.net/ubuntu/+source/gtk+2.0/+bug/398250

  HY-VPN:n kun vielä saisi toimimaan suoraan NetworkManagerista… tätä on tarkoitus katsoa lähiaikoina VPN-ylläpidon kanssa. Voi kyllä olla että sitä ei saa toimimaan, vaan se pitää virittää komentoriviltä.

 2. Ville Tenhunen Post author

  Kyllähän tämä toimii ja rokkaa. Käynnistykset tapahtuvat parissa minuutissa ja käyttö on muutenkin varsin vauhdikasta. Arvelisin, että ainakaan heikennystä työtehoon tätä kautta ei ole tullut, kenties päinvastoin kun pieninä virtoina aikaa tuntuu säästyvän (ohjelmistot käynnistyvät vauhdikkaammin).

  Yksi havainto oli vapaan levytilan määrän merkittävä kasvu. Kun ennen vapaana oli kokoluokkaa 17 Gt, niin nyt levyä löytyy erilaisia asioita varten n. 40 Gt. Tuo ero ei selity pelkästään XP:ssä olleilla muilla kuin MS-sovelluksilla. Kaikki samat tiedostot ovat nyt käytettävissä.

  Yhtään ylittämätöntä toimistotyöläisen ongelmaa ei vielä ole tullut vastaan eli kaiken sen minkä ennen XP:n kanssa teki on toistaiseksi pystynyt tälläkin tekemään. Tiedossa on pari haastetta, jotka varmaan täytyy jotenkin ratkaista eli Microsoft Visio-pohjaiset tiedostot ja muut graafiset asiat. Näitä en ole edes vielä tutkinut.

  Tosiaan tuo Notes-klientin ongelma tuli vastaan ja ratkesi tuolla vinkillä varsin nopeasti (kun tuo vinkki löytyi kokoluokkaa minuuteissa verkosta).

  VPN:n käynnistys network managerista olisi tietysti ihan jees, mutta eipä tuo nyt suurta eroa aikaisempaan tee, jos kerran tekee itselleen sopivan komennon käyynistykselle ja sammutukselle tuonne .bashrc- tai oikeastaan .bash_alaises-tiedostoon.

  Raportoin jonkun ajan päästä muutamista yksityiskohtaisemmista havainnoista, kunhan olen niitä postauksen verran kerännyt.

Leave a Reply